16 Май 2021неделя15:43 ч.

Освен за първото публично участие на Н.Пр. Митрофанова ТАСС разказа за всички изяви около празника

Актуално

ТАСС отрази подробно празника на България

Цитира и публикация на ДУМА

/ брой: 43

автор:Дума

visibility 1478

В обширна публикация ТАСС отбелязва завчера 143-та годишнина от Освобождението на България. Отразявайки първата изява на новия посланик на Русия у нас Н.Пр. Елеонора Митрофанова - участието й в полагането на венци на 2 март пред паметника на медиците, загинали в Руско-турската война, агенцията посочва, че този празник няма политическа конюнктура и разказва подробно за паметните събития в началото на 1878 г., за епопеята на Шипка, подписването на Санстефанския договор и освобождението на България от петвековно турско робство. ТАСС отбелязва, че в чест на българския празник дори Ниагарският водопад е осветен в цветовете на трибагреника ни.

Агенцията припомня, че Русия води войната, за да защити българите след жестокото потушаване на Априлското въстание и безрезултатната Константинополска конференция на великите сили  за мирно решаване на Източния въпрос. Около 30 000 руснаци са оставили костите си в тази война. "Санстефанският договор е подписан от руския посланик в Константинопол граф Николай Игнатиев и неговия колега Александър Нелидов - от една страна, и турския външен министър Савфет паша, както и от посланика в Германия Саадула бей - от друга. Страната се превръща в най-голямата държава на Балканите и включва Южна Тракия, цяла Македония и Добруджа. На запад границите й включват източните територии на Сърбия. Но представителите на Великобритания, Франция, Германия, Австро-Унгария и Италия, които трябва да ратифицират споразумението, смятат, че балканската държава получава повече, отколкото заслужава, и границите на страната са значително орязани. Въпреки това е сторено главното: България, държава с население от 4,8 милиона души, получава статут на независима държава." 

"Мнозина съвременни български политици - пише ТАСС - подлагат на съмнение значението на историческата дата, считайки руската кампания за полезна изключително за двора в Санкт Петербург. Те също така настояват националният празник да бъде пренесен на друга дата, тъй като настоящата е установена през годините на българското комунистическо управление. Представители на властите също многократно са правили изявления, че Полша, Литва, Финландия и други държави, които преди това са били част от Руската империя, са играли равна роля с Русия при освобождението на страната."  

Руската държавна агенция цитира публикацията на ДУМА в рубриката на Христо Георгиев "Черно на бяло" от 25 февруари - с документи от фототипна книга на БАН със съставител акад. Иван Юхновски: "В навечерието на паметната дата вестник "Дума" публикува исторически документи, откъси от вестници и други материали за това как България е празнувала своето освобождение в периода от 1891 до 1944 г. Те доказват, че по всяко време, дори по време на Втората световна война, когато България е била съюзник на нацистка Германия, нейните лидери са се отнасяли с голямо уважение към своите освободители. "Победоносната освободителна война, която се води от руските войски, водени от незабравимия благороден рицар Цар-Освободител [Александър II], блестящо увенчава надеждите на българите за свобода и национално благополучие. От страна на братския руски народ тази война беше великодушно дело, което няма аналогични примери в историята на народите", казва българският цар Борис III, откривайки през август 1934 г. паметника на свободата на Шипка, издигнат в знак на благодарност "към руския народ, към руските герои и ветерани от Освободителната война". Над централния вход на музея е издигнат бронзов лъв, символ на българската държавност." 

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 988

Кабинетът освободи шефката на НАП

автор:Дума

visibility 681

България е първа по спад на емигрантските пари

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 91

Всеки четвърти e задлъжнял към банки

автор:Дума

visibility 425

/ брой: 91

Уроците на Щастливеца

visibility 634

/ брой: 91

Ново Време

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 91

В чудния свят на маите

visibility 689

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ