23 Май 2024четвъртък00:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Тържество на духа

Смесеният хор "Света София" отпразнува с голям концерт два юбилея

/ брой: 159

visibility 60

Весела Василева

Смесеният хор "Света София" е основан през 1952 г. като представителен състав на Софийските ТПК. 40 години той е известен под името "Дружна песен", преименуван е през 1992 г. и наречен на символа на столицата ни "Света София". Оттогава той развива своята дейност при Дома на културата "Красно село" към Столичната община. През 2006 г. хорът, съвместно с мъжкия вокален ансамбъл "България", създава сдружение под името "Хорова асоциация Света София - България".
Със своето блестящо представяне на концертния подиум ярките, въздействащи, често възпламеняващи изпълнения, с богата динамична нюансировка, дълбоко вникната атмосфера, винаги съчетани с изискана и богата музикална култура и с висока художествена стойност на певческото си майсторство, хор "Света София" е завоювал престижни награди на много международни конкурси и фестивали. Носител е на различни български отличия и награди - орден "Св. св. Кирил и Методий" - I степен; "Златна лира" на Съюза на българските музикални и театрални дейци, "Златен плакет" на Българския хоров съюз. Репертоарният диапазон на хора е широк - от старите майстори до най-нови творби, много от които са създадени специално за този колектив както от българи, така и от чужденци. Изпълнителското му майсторство е познато не само в цялата страна, но и в Полша, Румъния, Армения, Унгария, Чехия, Русия, Гърция, Италия, Хърватия, Франция, Великобритания, Македония и др.
Освен чрез концерти хорът популяризира българската и световната музика и чрез записи на грамофонни плочи, аудио- и видеокасети, компактдискове, DVD телевизионни и игрални филми, телевизионни предавания и др.
Безспорно този свой облик хорът дължи и на труда, положен през последните 40 години от диригента, и на неговия талант, които очертават яркото артистично дело на музиканта и гражданина Валентин Бобевски. Той умее да създаде прекрасна атмосфера, отличен хармоничен баланс и най-добро художествено ръководство, осигуряващо потресаващи изпълнения. В тези постижения на хора е втъкана и вдъхновената работа на пианистката Ваня Йорданова-Грива, която вече пет години отдава своя талант за изграждането на изпълнителския облик на хор "Св. София", както и на солистите, които са звуково украшение на всеки концерт.
През юни т.г. за пореден път в софийската зала "България" прозвучаха гласовете на млади и стари членове на смесения хор "Света София". Но тази вечер те звучаха бодро и тържествено, защото хористи и публика отбелязваха с тържествен концерт два юбилея: 60 години от основаването на смесения хор "Света София" и 40 години творческа дейност на главния диригент маестро Валентин Бобевски с хора. Тези два взаимносвързани юбилея са давали и продължават да дават своите прекрасни плодове. И на този тържествен концерт, както много пъти през дългите години на съвместна творческа дружба, стигаща до единение между изпълнители и диригент, беше демонстрирано богато тържество на духа, на което многобройната възторжена публика се наслади. Украшение на концерта бяха солистите - прекрасният бас Велислав Велев, сопраното Ирена Бояджиева, тенорът Анатолий Георгиев и басът Димчо Бояджиев, както и солистите на безсмъртната "Полегнала е Тодора" на Филип Кутев в обработка за смесен хор на Валентин Бобевски. Всяка песен беше аплодирана бурно, от сърце, но ще отбележим някои от творческите върхове - "Богородице, Дево" (Рахманинов), "Аве верум корпус" (Моцарт), "Рум-дум-дум" (Шуплевски), "Ода на радостта" (Бетовен), "Катерина" (Теодоракис), "Негърски спиричуъл" (Уйлям Доусън) и, разбира се, двата оперни хора на Верди из безсмъртните му творби "Набуко" и "Трубадур". Хористи и публика аплодираха от сърце, с възхита и благодарност този дългогодишен и самоотвержен творчески подвиг.
От първата песен в програмата "Хубава си, татковино" от Емануил Манолов (обработка за смесен хор от Ал. Танев) до блестящия финал на концерта - "Многая лета" от Димитрий Бортнянски, публиката, удовлетворена от вълнуващия концерт, аплодираше изпълнителите бурно, от сърце. Тя беше уверена, че от гласовете на хористите неудържимо блика радостта от спомена за успешно изминалите дълги и понякога трудни години и чувството им, че техният самоотвержен безвъзмезден труд е оценен. Със своите ръкопляскания тя изразяваше възхищението си от изпълненията на хор и солисти под ръководството на диригента.
Това беше не застинал юбилей, а един надграждащ, в развитие творчески процес на самия хор. Рядко се чува такова въодушевено изпълнение на български хор. Това изрази в поздравлението си от сцената на зала "България" развълнуваната диригентка Мая Василева с думите: "Вашето изпълнение напомни за големите български хорове от близкото минало, които шестваха по престижните европейски сцени. Блестящ звук, интонационна чистота, завладяващ ритъм, стилна диференциация на отделните епохи."
Концертната програма бе изпълнена, но концертът продължи с поздравления, цветя и награди. Първи получиха грамоти най-дългогодишните певци към хора. С това се отбелязваше заслугата им и те получиха званието "Почетен член на хора". Това са трудови хора, които и в днешното меркантилно време продължават безкористно и безвъзмездно да отдават хиляди часове на любимото си изкуство - хоровата, българската, народната песен: Златка Кокинова, Делю Марковски, Снежанка Конова, Фани Марковска и Спас Шпатов. За тях, връчвайки им грамотите, маестро Бобевски каза: "Тези прекрасни хора ме приеха мен, младия диригент, с отворени обятия и аз се опитвам да оправдая тяхното доверие през всичките съвместни години на труд, търсения, тревоги, възторзи, успехи." Маестро Валентин Бобевски не случайно беше удостоен от УС на "Хоровата асоциация Света София - България" със званието "Почетен диригент на хора". Не бяха забравени прекрасните солисти на формацията Първото отличие "Почетен солист" на "Хоровата асоциация Света София - България" получи Велислав Велев, когото публиката заслужено бисира, защото вече 15 години радва своите почитатели у нас и в чужбина с красивия си глас при изпълнението на песните "Блажен муж", "Кудеяр", "Хвалите имя Господне" и "Многая лета". Трябва да бъде споменат по достойнство и още един творец - водещата, обичаната от всички Мария Янакиева, която е конферансие на хора повече от четвърт век.
Взаимната обич, уважение, доверие и стремеж към съвършенство неотменно довеждат до признати по целия свят художествени върхове за прослава на милата ни татковина, на талантливия свободолюбив български народ.
Наред с бурните аплодисменти "валяха" и поздравителни адреси и цветя от цялата страна. Не е възможно да се изброят всички, но трябва да отбележа признанието на кмета на София Йорданка Фандъкова, под чийто патронаж премина това тържество - проява в рамките на кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019 г. Министърът на културата Вежди Рашидов също не ги бе забравил. Най-представителните национални творчески съюзи - СБК, СБМТД, БХС, Софийската филхармония, ОКИ "Красно село", почетоха по достойнство юбилярите.
За да не пропусна да спомена някои от изпратилите поздравителни адреси и цветя, ще отбележа, че те бяха много - безбройни: за диригента В. Бобевски - от неговите колеги диригенти, от бивши хористи, от люде, обичащи хоровата песен като цяло, и по-специално изпълнението на хор "Света София", който принадлежи към европейската музикална култура, която обогатява със спецификата на българския музикален гений.


Диригентът Валентин Бобевски

Хор "Света София" пред паметника на Цар Леонидас на Термопилите, 2004 г.

Концерт за 20-годишния юбилей на хора, когато е носел името "Дружна песен"
Снимки архив на хора

ЕЦБ няма да ни пусне в еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 94

Плъзнаха слухове за продажбата на ПИБ

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 94

БДЖ пуска видеонаблюдение във влаковете

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 94

Правят проучване колко ще струва 7 блок в "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 94

Случващото се в Газа не е геноцид

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 94

Дипломатите ни дължат £1 млн. за паркинг в Лондон

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 94

Наплив на чужденци за работа в Сърбия

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 94

24-часова стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 94

Иде ли краят

автор:Нора Стоичкова

visibility 421

/ брой: 94

Добре ще им дойде

автор:Мая Йовановска

visibility 371

/ брой: 94

Сигналите от ЕЦБ

visibility 362

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ