29 Ноември 2023сряда13:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Търси се президент

Либерал и консерватор си оспорват първото място в сърцата на поляците

/ брой: 133

автор:Калина Йотова

visibility 4985

На 20 юни в Полша ще се състоят предсрочни президентски избори. В страната ще избират наследник на трагично загиналия лидер Лех Качински. Социолозите твърдят, че поляците искат интелигентен и компетентен президент патриот. Други важни качества, които държавният глава трябва да притежава, са чувствителност към социалните проблеми, твърдост, отдаденост на принципите. След това се нареждат проевропейската позиция, обаянието, готовността за постигане на компромиси и неговата надпартийност. И накрая поляците добавят външен вид и набожност.
От влизането си в надпреварата временно изпълняващият длъжността президент на Полша Бронислав Коморовски остава фаворит за поста, но разликата между либерала и основния му опонент - консерватора Ярослав Качински - намалява, сочат данни от проучвания на общественото мнение в страната. Според изследване на в. "Газета виборча", осъществено от PBS, победител ще бъде Коморовски с 50% от гласовете, следван от Качински с 38 на сто. Трети остава председателят на опозиционния Ляв демократичен алианс - Гжегож Напиералски. Според статистиката останалите десет кандидати за президентския пост няма да успеят да прескочат 3-процентовата граница. Проучване на института Homo Homini за в. "Дженник" определя 42% за Коморовски срещу 36% за Качински и 5,5% за Напиералски.
"Подкрепата за Коморовски е стабилна. Мнозина обаче ще гласуват не непременно за него, а просто срещу Качински", обяснява социологът Анна Карасинска от Homo Homini. "Ако Ярослав Качински съумее да представи един по-приятен и гъвкав образ на политик, олицетворяващ помирението, това би могло да отслаби опозицията срещу него", допълва Карасинска.
Самолетната катастрофа край Смоленск оказа съществено влияние върху вота. Още преди фаталния 10 април, който изтегли няколко месеца по-рано президентските избори, анализаторите очакваха крайно остра кампания между двете основни политически формации - партията на Качински Право и справедливост и управляващата Гражданска платформа. Заради инцидента тонът на кампанията изглежда смекчен, но при всяко положението това е един много емоционален и дори исторически момент за Полша. Освен това в авиокатастрофата загинаха и двама от кандидат-президентите - самият Лех Качински, който се подготвяше да обяви кандидатурата си, и претендентът на Ляв демократичен алианс Йежи Шмайджински, член на долната камара на парламента от 1990 г. и бивш военен министър. Като цяло вотът е сблъсък между различните идеи на поляците за бъдещето, или както полският режисьор Анджей Вайда сам определи кампанията - това е "гражданска война".
Коморовски и Качински имат големи политически различия, но и двамата обещаха да работят за единството в страната, което надхвърля партийната принадлежност. В интервю за в. "Жечпосполита" Качински ясно очерта нуждата да се "разсече гордиевият възел" на икономическото неравенство, необходимостта от подпомагане на изостаналите селски райони, преодоляването на дефицита в здравеопазването - все проблеми, които забавят развитието на Полша. В кампанията си той залага на комбинацията от "модерност и традиции", стремеж към по-бързо икономическо развитие и отстояването на силни позиции за Полша в Европа. Бившият полски премиер набляга на по-важната роля за държавата, когато се касае за решаване на проблемите на предприемачите - по-благоприятна законова и данъчна система, която да осигури повече инвестиции и работни места. Качински ще настоява и за равно подпомагане на всички земеделци от ЕС според Общата селскостопанска политика на Евросъюза. За него изборите са и въпрос на чест - да продължи делото на династията Качински, макар Европа и Русия да пазят противоречиви спомени от управлението при нестандартния тандем на двамата близнаци. А и Качински е доказал, че агресивният национализъм и способността му да си създава врагове в страната и в чужбина не са сред силните му страни.
От своя страна Коморовски, определян преди като дясната ръка на премиера Доналд Туск, подчерта пред polskatimes.pl, че ще насърчава стремежа за динамична и цялостна модернизация в страната. Той неколкократно изтъкна, че като президент ще обедини нацията, вместо да я разделя според миналото и партийните пристрастия на поляците. При избирането му и задачата на Туск, който се отказа от кандидатпрезидентската надпревара, за да довърши замислените от кабинета реформи, ще бъде много по-лесна. При положение че либералите изцяло поемат управлението в страната, много по-лесно ще бъде да се избегнат непрекъснатите конфликти между двата центъра на властта - президента и правителството.
Коморовски декларира, че иска да се бори с бюрокрацията в страната. Той възнамерява да създаде държавен икономически съвет и да налага вето на законите, които са в ущърб на Полша. Казва, че всеки си мечтае за лидер, който да намали данъците, и допълва, че с голямо удоволствие би сложил подписа си под такъв закон. Коморовски изтъква и нуждата от завършването на реформата в здравеопазването, което да могат да си позволят всички поляци.
Въпреки намеренията им в изказванията на двамата лидери липсва повече конкретика и все още никой не е назовал ясните мерки, с които да се ускори напредъкът. Вероятно това се дължи и на факта, че президентската институция е преди всичко с представителни функции, макар и двамата да знаят силата на ветото и категорично да отхвърлят подобно омаловажаващо институцията определение. Допирните точки между двамата основни претенденти изглежда се изчерпват дотук. Ако за Качински президентският пост е дълг към семейството и майка Полша, то за Коморовски изборът е тройно предизвикателство. Едновременно с длъжността временно изпълняващ президент той продължава да бъде председател на Сейма (долната камара на парламента) и да води съкратена във времето предизборна кампания. "Мустакатият аристократ с пушка" има подкрепата на поляците с либерални възгледи, а необикновеният любител на котките печели симпатиите на по-набожните и консервативните.
Преди първия тур на изборите дебати между Качински и Коморовски няма да има заради съкратената кампания. Очаква се двамата да се изправят един срещу друг преди евентуалния балотаж, насрочен за 4 юли. Все пак Качински днес ще се включи в тв дебатите, излъчвани по обществената телевизия TVP. В студиото ще бъдат още Гжегож Напиералски и кандидатът на полската селска партия Валдемар Павлак.
    
Мустакатият аристократ vs. Ергенът близнак

Коморовски се очертава като фаворит във вота."Огромна отговорност се стовари върху плещите ми", признава той. Историк по образование и политик по призвание, на младини той е арестуван и лежал в лагер заради антикомунистически прояви. Приветстван заради своята лоялност и сдържаност и по-малко заради обаянието си, бившият военен министър е врял и кипял в държавните дела. Коморовски произхожда от старо аристократично семейство и има пет деца. Избирателите могат да го видят в различно амплоа - нарамил пушката, за да се отдаде на своята голяма страст - лова, или изтупан в смокинг да се носи в ритъма на валс или полонезата на някой от изисканите балове във Варшава. 

Очаква се Качински да привлече значителен емоционален вот, макар че според наблюдатели той не притежава уменията на покойния си брат да общува и да се харесва на народа.Братът близнак е завършил право и администрация в университета във Варшава. През 80-те става член на "Солидарност", а няколко години по-късно създава своя центристка партия. Преди да стана премиер, е заемал различни министерски постове. Той цял живот живее с майка си, при която "си държи парите". През 2007 г. споделя, че единственото същество, което спи до него, е котката му Алик.

Кандидатурите на шестима от 23-мата претенденти за президентския пост бяха отхвърлени, тъй като те не успяха да съберат необходимите подписи в своя полза. Полската ЦИК допусна до вота само десетима, събрали 100 000 подписа. Това са Марек Юрек - лидер на дясната републиканска партия; Ярослав Качински от Право и справедливост; Бронислав Коморовски от Гражданска платформа; Януш Корвин-Мике - номинация на формацията Свобода и върховенство на закона; Анджей Лепер от националистическата Самоотбрана; Корнел Моравиецки от Борба със солидарност; Гжегож Напиералски от Ляв демократичен алианс и независимият кандидат Анджей Олеховски.

БСП гласува "против" Бюджет 2024

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 231

Депутатите отхвърлиха проекта за бюджет на НЗОК

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 231

БСП гласува "против" бюджета за 2024 г.

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 231

Мрачна прогноза за икономическия растеж

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 231

Лихвите по депозити скочиха двойно

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 231

Партенонът скара Лондон и Атина

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 231

Русия с рекорден военен бюджет

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 231

14 дни власт в Полша

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 231

Нигер насърчава трафикантите на хора

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 231

Сметки без кръчмар

автор:Нора Стоичкова

visibility 166

/ брой: 231

Болниците в Параграф 22

автор:Аида Паникян

visibility 171

/ брой: 231

МОН ли, що е това?

автор:Юри Михалков

visibility 193

/ брой: 231

Ставайте, българи!

visibility 159

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ