29 Май 2020петък16:19 ч.

Търговците над всичко

/ брой: 158

автор:Мая Калпачка

visibility 4639

Вчера парламентът не успя да отхвърли ветото на президента Плевнелиев върху част от промените в Закона за защита на конкуренцията. Става въпрос за текстовете, отнасящи се за отношенията между търговските вериги и доставчиците на храни. Промените бяха подкрепени от Коалиция за България, само 16 депутати от ДПС и един независим. ГЕРБ, люлката на Плевнелиев, бе против. И сега всичко започва отначало...
Най-важното е, че с тези промени търговските вериги се задължаваха да публикуват договорите си с производителите и да представят типовите договори за оценка. Промените забраняваха всяко действие или бездействие, което противоречи на добросъвестната търговска практика и може да увреди интересите на по-слабата страна. Разпоредбите на закона щяха да важат за всички фирми с оборот над 50 млн. лева. Договорът между двете страни не можеше да бъде обвързан със задължение за подписване на други договори, не можеше да се включва забрана за предоставяне на стоката на други купувачи, с предвидени санкции затова. Както и отказ за продаване на стока с мотива, че търговецът предлага същия продукт под собствена марка. И още, че търговците на дребно не могат да прехвърлят на доставчиците отговорността и да налагат неустойки, когато срокът на храните е изтекъл в обекта. Т.е. поправките бяха в полза на производителите. Многократно бе обяснено - от вносителите и от бранша, че промените няма да доведат да поскъпване на стоките - нещо, в което президентът се съмнявал. По този повод вчера Корнелия Нинова попита в парламента: "Като свалиш от една цена пет такси, които я натоварват, как точно ще увеличиш тази цена"?
Не е вярно, че по света пазарни отношения не се регулират със закон - как иначе да бъдат намалени безумните задължения, които удрят родните производители? Те очакваха с нетърпение тези промени и настояваха те да влязат в сила час по-скоро. Дали зад наложеното от президента вето не се крие лобизъм в полза на чужди корпоративни интереси?. Щото така излиза - търговците над всичко. 

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 584

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 296

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1218

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 395

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ