07 Август 2020петък19:15 ч.

сн. Емилия Костадинова

Търговията на дребно с рекорден спад през май

/ брой: 130

автор:Дума

visibility 278

Продажбите на дребно в България са с рекорден спад през май, потиснати от намаленото потребление по време на извънредното положение заради коронавируса. Оборотът в търговията на дребно, без тази с автомобили и мотоциклети, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, намалява с 20,4% на годишна база, след годишен спад с 19,9% в сравнение с април. Това е и най-големият спад в търговията на дребно, откакто се правят тези измервания през януари 2001 г., показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Увеличение обаче е отчетено при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 15%.

Месечното намаление на оборота през май при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия е с 11,4%.

Данните на НСИ показват сериозен спад и в промишленото производство. През май календарно изгладеният индекс на промишленото производство регистрира спад от 16,1% на годишна база. По предварителни данни през същия месец показателят намалява с 0,1% в сравнение с април. На месечна база добивната промишленост отчита спад от 5,8%, докато производството на електрическа, топлинна енергия и газ се понижава с 3,7 на сто. 

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 150

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 60

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 150

"Брекзит" кара британците да се изнасят в Европа

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 446

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 907

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ