14 Април 2021сряда02:06 ч.

Тъмно, по-тъмно... БЕХ

/ брой: 263

автор:Христо Христов

visibility 1339

Преди броени седмици, по време на посещението си в "Мини Марица изток" ЕАД - Раднево, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков бе запитан от журналисти каква е причината Българският енергиен холдинг (БЕХ) да продължи да съществува година след съобщението, че компанията ще бъде закрита. Отговорът прозвуча изключително бодро, почти като рапорт на пионерче пред висш партиен ръководител: "Да, имахме такива намерения, но направихме така, че дружеството да работи и да печели. Показват го настоящите му икономически резултати".
На 15 ноември т.г. работещата компания се оказа с променено ръководство. От съвета на директорите са отстранени бившата заместничка на Трайков Мая Христова и настоящият му зам. Евгени Ангелов. Какви са били мотивите, един Господ и сал един Трайков знаят. Помнещите перипетии в БЕХ от най-ново време припомнят, че Христова бе назначена за и.д. шеф, докато беше зам.-министър. Това стана през април 2010, след като предшественичката й на поста Галина Тошева си отиде с мотива, че холдингът е ненужен и ще се върви към закриването му. Нещо повече, новоизпечената стопанска ръководителка трябваше да предложи пътя, по който странният юридически хибрид, в който съжителстват НЕК, АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2", "Електроенергийният системен оператор", "Мини Марица изток", "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", да изчезне от правния мир. Междувременно два месеца по-късно Христова бе натирена от министерството под претекст, че има необходимост от по-ефективна работа в енергийната политика. Постът й зае Марий Косев, който остана там по-малко от година, за да го отстъпи на хасковския депутат от ГЕРБ Делян Добрев, а за втори изпълнителен директор на БЕХ бе поставен 33-годишният Йордан Георгиев, уж с мотива да споделя с Христова... отговорностите. (В CV-то му кратичко е записано, че от 2008-а "...е един от топ мениджърите на австрийския офис на Roland Berger с отговорности за Югоизточна Европа и ръководи проекти в областта на енергетиката и телекомуникациите за най-големите компании от Централна и Източна Европа"). Броят на членовете на съвета на директорите набъбна до пет, след като  незнайно защо там бе "засаден" още един заместник на Трайков - Евгени Ангелов.
Не е ясно кое точно е наложило промените и каква е била ползата за... "евреите", ако използваме популярния виц.
Последната засега новина е, че със заповед на министър Трайчо Трайков "БЕХ ще се управлява от съвет на директорите, в който влизат Йордан Георгиев (който остава единствен изпълнителен директор на холдинга), зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев (председател на съвета на директорите) и Валентин Груев, директор на Дирекция "Индустриални отношения и управление на държавното участие" в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма".
 Но пък в годишния доклад за 2010 относно дейността на холдигна можем да прочетем, че за 12-те месеца тогавашният 5-членен съвет на директорите (Христова и Георгиев като изпълнителни директори, Ангелов като председател на СД, Косев като зам.-председател и Груев като член) е получил като възнаграждения 89 000 лв. В това число социални осигуровки (10 000 лв.) и социални разходи (18 000 лв.).
Както се казва, от тъмно, по-тъмно и направо БЕХ...

 

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ