23 Септември 2021четвъртък11:23 ч.

Сергей Станишев:

Талантът и силата на изкуството са непреходни

Почти 100 състава с над хиляда изпълнители пяха за 65-годишнината от победата и освобождението на Европа от фашизма

/ брой: 246

автор:Лилия Томова

visibility 2089

Надявам се, че ентусиазмът и вдъхновението, с които изпълнявате и претворявате песните, никога няма да ви напуснат. Това се казва в приветствието на Сергей Станишев, председател на НС на БСП, към участниците в ХI фестивал на патриотичната и антифашистката песен "Сребърни чучулиги" и VIII фестивал на фронтовата песен "Альоша". С тях вие съхранявате важна част от българската история, връщате патриотичния заряд и позаглъхнали чувства в сърцата на различни поколения българи. Особено приятен е фактът, че броят на изпълнителите нараства, което доказва, че талантът и силата на изкуството са непреходни, се казва още в поздравлението от името на НС на БСП.В събота и неделя почти 100 състава с над хиляда изпълнители участваха в ежегодните песенни фестивали на патриотичната, антифашистката и фронтовата песен. Организатори са Фондация "Устойчиво развитие за България", Българският антифашистки съюз (БАС), Национално движение "Русофили", Федерацията "Съюз на съотечествениците", Софийското сдружение на приятелите на Русия "Св. Александър Невски", а съдействие за организацията и провеждането оказват Руският културно-информационен център, Домът на Москва в София, Агенция "Русия днес".Убедени сме, че двата фестивала ще ги има и в бъдеще, защото те носят заряда на традицията, на непреходността на българските и руските песни, казаха за ДУМА организаторите. Двата фестивални дни са празник на дружбата между България, Русия и страните от ОНД, беше категорична председателката на организационните комитети на фестивалите Станка Шопова, председател на Фондация "Устойчиво развитие за България".
Изпълнителите са на различна възраст - сред тях има деца, ученици, студенти, работещи хора, пенсионери, съобщи г-жа Шопова. Хората идват от Бургас, Димитровград, Свиленград, Кюстендил, Ловеч, София, Дупница, Ботевград, Елин Пелин, Ихтиман, Пловдив, Хасково, Ямбол и от много други градове и села, сред изпълнителите има и хор на незрящи самодейни изпълнители, обясни тя.Днес, във времето на изтощителна икономическа и духовна криза, си задаваме въпроса дали след 65 години относителен мир на земята хората още помнят ужасите на Втората световна война - най-страшната, жестока и кръвопролитна, която човечеството познава, каза при откриването Катя Йонова от ГС на БАС. Имаме достатъчно поводи да се питаме дали човешката памет е толкова къса, че позволяваме отново на тъмните, ретроградни сили да търсят реванш, да изкарват отново на показ призрака на фашистката идеология, да прилагат същите пропагандни прийоми, за да оневинят злото, което фашизмът пося на земята, каза още г-жа Йонова. Днес по стадионите на Европа се вихрят неофашистки страсти, а у нас се оскверняват и демонтират паметници на герои от антифашистката съпротива, за да се заменят с паметници на техните убийци. Унищожават се градежите на социализма, за да се забравят положителните страни на този период, и се пренаписва историята на България, припомни тя. Но песента, родена от жаждата за свобода и социална справедливост, е жива и днес, и ще живее и занапред, за да знаят идните поколения, че съществува и свят, неподвластен на парите - морален и духовен, в който идеалите се защитават с цената на живота. Затова е много важно чрез песните си да се обърнем към българския народ, за да му кажем високо: "Хора, бдете", призова Катя Йонова.
На откриването присъстваха представители на посолствата на Руската федерация, на Казахстан, Беларус и Украйна.

За ДУМА част от участниците споделиха:


Кольо Атанасов, с. Васил Левски, Карловско:

Участвам в "Сребърни чучулиги" с колектива си, пеем патриотични песни. Тук се изпълняват най-българските песни.

Иванка Илиева, певческа група от с. Васил Левски, община Карлово:

Пеем възрожденски песни, участваме с удоволствие, макар че сами си плащаме пътя. В това трудно време не се намират лесно спонсори. Но музиката ни запазва млади, а фестивалът ни носи радост. И пазим българското!

Нона Христова Стоянова:

Участвали сме и в други мероприятия, от Копривщица имаме златен медал. Учим и младите хора на нашите песни, надяваме се да запазим традициите. Никой не може да ни вземе живота отпреди, пазим и спомена, и песните. Народната песен помага за днешния ни тежък живот. И успяваме да позабравим проблемите си, макар че те, за съжаление, остават.

Латка Бончева Ванкова и Вътка Бончева Маринова, сестри, с. Конуш, Хасковско:

Пеем руски и фронтовашки песни, участваме във фестивала "Альоша". Обичаме и руските песни, и Русия - открай време и завинаги.

Славка Тодорова, вокална група "Калина", Русе:

Освен "Калина", имаме и квартет "Дуня", фолклорна формация "Русчуклийка" и трио "Надежда". През 2008 г. бяхме на тези фестивали, днес сме отново тук - обичаме българските патриотични песни, обичаме и руските. Много добра е организацията, това също ни привлича. Квартетът ни ще изпее "Хотят ли русские войны" и "Смуглянка". Никой и никога не може да ни откъсне от Русия. Няма българин, който да не обича нашите руски братя.

Нено Георгиев Бурмов, певческа група към пенсионерски клуб "Ботьо Петков", Карлово:

Пеем народни песни и стари градски шлагери. Участието ни е празник за нас. И макар че конкуренцията е сериозна, надяваме се, че ще успеем.

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 354

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ