27 Май 2024понеделник12:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Не можеш да разбереш каква глътка живот дава слънцето, докато не го изгубиш, смята креативната художничка

Срещи

Рада Якова:

Талантът е свободата да изразиш себе си

/ брой: 105

автор:Альона Нейкова

visibility 3741

Името на РАДА ЯКОВА е добре познато сред ценителите на съвременните  художници в международен мащаб. Завършва НУИИ "Илия Петров" в София, приета е в НХА, специалност книга и печатна графика под ръководството на проф. Паскалев. Обаче след края на първи курс заминава за Виена, където учи графичен дизайн и реклама в Университета за приложни изкуства в класа на един от титаните в тази област - проф. Люрцер. Но се дипломира с магистратура по живопис при проф. Кайзер. Описва себе си като творец, свързал всички свои занимания с изкуството. Разпознаваемият ѝ почерк поставя завладяващ акцент върху женския силует и сексуалността. Картините ѝ намират достойно място в престижните галерии на Амстердам, Виена, Лондон, Ню Йорк, Прага, Ротердам, Тел Авив, Хага... От няколко години живее и твори в Нидерландия, като празнува по оригинален начин всяко свое завръщане в България. Сега избра пространството на столичната галерия "Аросита" (ул. "Врабча" 12 Б), за да представи най-актуалните си творби, които може да се разгледат до 11 юни.


 • Защо нарекохте най-актуалната си изложба "Витамин D", Рада? Колко творби и от какъв период включва тази експозиция?
  - Витамин D е всичко, за което душата и тялото ми жадуват от момента, в който стъпих в Холандия. Дори и когато не знаех. Когато си тъжен - витамин D. Когато си уморен - витамин D. Когато не си в настроение... и така нататък. Не можеш да разбереш каква глътка живот дава слънцето, докато не го изгубиш. В Холандия се шегуваме, но е истина, че когато има слънце, местните жители си взимат отпуска. Последната година цял свят разбра какво е да ти липсва слънце след дълго време вкъщи. Всички се уморихме. Тази жажда за живот ме провокира да направя не просто изложба, а място, изпълнено със слънце. Експозицията включва около 15-18 творби. Нарисувани са много повече, но ще покажа една част само в София. Другите са на изложба в Хага.
 •  
  - Откога не сте показвали ваши картини в родината си? Приличат ли си вкусовете на ценителите на изкуството в нашата страна и почитателите му в чужбина?
  - Не съм изоставила България. Опитвам се да имам редовно присъствие тук. Последната ми изложба беше миналата есен, заедно с моя приятел Стефан Божков.
  "Откъде накъде българско изкуство". Така ще се казва филмът, който снимаме с 5new за белгийския колекционер Уго Вутен. Продукцията ще бъде представена в Регионален музей Русе тази есен. Интересното е, че Уго Вутен е един от най-големите колекционери на българско изкуство, построил е огромен културен център, за да помести тези произведения. Отделно има скулптурен парк, отново с български творби, но белгийците не го виждат като сериозен колекционер. Вкусовете към изкуството не би трябвало да имат граници. Но вие много правилно питате. Това е сложна тема, по-скоро политическа. 5new се опитва да повдигне въпроса за мястото на българското изкуство в света, както и да работи активно в тази посока.

  - Харесва ли ви да се запознавате с онези, които идват да видят произведенията ви? Какво предпочитате - да разговаряте с тях или да ги наблюдавате?

  - Срещите с хората са невероятно зареждащи. И, разбира се, всеки посетител е голяма чест за мен. Обичам да ги наблюдавам, когато не знаят, че аз съм авторът на творбите. Присъствах и на критика - колко лошо е изпълнено всичко, много е забавно. Имах това щастие да гледам и буквално да чувам отблизо реакциите на посетителите на "Червената стая" в Палацо Мора във Венеция. Това е място, инспирирано от тъмната стая на фотографите. Стая, в която има много загадки, еротика, но най-вече - стая, в която жените свободно изразяват своето мнение, чувства и желания. Бях поканила и няколко известни и не толкова известни жени да напишат текстове за тази изложба. Мария Касимова откликна веднагически и с огромна охота. Марлис Декерс - холандска дизайнерка на бельо, също, както и много готина авторка от Канада - Сара Бармак.

  - Участвали сте в общи експозиции в Австрия, Великобритания, Израел, САЩ... Къде още бихте искали да представите ваши картини?

  - Мечтая да имам къща в някое малко село в България и да показвам творбите си в местната галерия. И да бъда отново толкова добре оценена, както и ако ги показвам из музеи и галерии по света.
  Светът на изкуството се води от една американизация на победители и губещи. Насажда идеята, че ако не си в топ 10, значи си губещ. Изкуството не е състезание и всеки трябва да има свободата да работи в унисон със себе си, не както му диктуват другите.

  - От няколко години живеете в Нидерландия. Успяхте ли да се почувствате като у дома в тази страна? Какво най-много ви вдъхновява за творчество извън границите на България?

  - Домът е там, където си го направиш. Светът е малък, а Европа още повече. Обичам Холандия. Най-много ме вдъхновяват свободата и "лудите" хора тук.

  - Проявяват ли децата ви стремеж към рисуването? Наследили ли са вашия талант?

  - За мен талантът е свободата да изразиш себе си. Техниката се учи, но колкото повече учиш, толкова повече губиш свободата.
  Децата ми рисуват много, гледам да не ги ограничавам с уроци. Показвам им различни техники, различни материали за рисуване, но най-вече им давам голяма четка и голямо платно. Те се оправят сами.

  - Преди определено време във фейсбук се появи група, наречена "Купи изкуство, подкрепи художник", която цели да подпомогне български творци, засегнати от свития пазар заради пандемията. Какво е мнението ви за подобни инициативи?

  - Всяко раздвижване в света на изкуството е добро. Но не смятам, че трябва да спасяваме художниците.
  Аз работя с екип от професионалисти върху платформа, която развива българското изкуство и дава възможност да стигне до нови пазари. 5new.org се занимава с търгове на съвременно изкуство. Участват едни от най-добрите ни художници, както и прохождащи. Подобна идея няма до момента на българския пазар. Ние не искаме да спасяваме. Ние искаме да развиваме пазара. Много хора биха желали да имат картина в дома си. Но няма да преувелича, ако кажа, че се страхуват да влязат в галерия. Те не знаят цената на изкуство и се притесняват да питат.
  5new разбира този проблем и кани всички на безопасно онлайн място. 5 художника с по 5 творби се показват всеки месец на търг, в който началната цена е по-ниска от пазарната. Това означава, че имате възможност да си купите произведение на изкуството много по-изгодно.
  Същата тази платформа има амбицията да върне интереса на хората към музеите и затова стартираме тази есен с филма за Уго Вутен, който вече споменах, и прекрасния музей в Русе. На същото място и по същото време съм поканена да направя инсталация "Розов облак". Това е моят отговор на събитията от последните две години и опит за позитивни нагласи.

  - Какво ви провокира да застанете зад подобен проект? Предизвика ли 5new интерес или все още се изисква работа в тази насока?

  - 5new предизвика повече от интерес. Всеки, на когото споделям идеята, още от началото предлага нещо и иска да работи с нас, защото разбира, че това е кауза. Кауза, в която един не е достатъчен. Това е на всички нива. Художниците ни се довериха, макар и да знаят, че тепърва стартираме. Професионалисти от различни области като маркетинг, реклама, уебсайт също ни подават ръка. Сега и музеи. Вече имаме откупки от Германия, Испания, Нидерландия и, разбира се, България. Тук искаме да се развиваме, но не и да си слагаме граници. Нашето мото е "Изкуство извън правилата".

  - Имало ли е дилема в живота ви - да рисувате, за да имате достатъчно средства, или да бъдете истински свободна, въпреки че това често означава и не много богата?

  - Този въпрос е много комплексен. Аз учех реклама във Виена и имах възможност да работя в едни от най-добрите рекламни агенции. Това е прекрасен свят, от който се отказах, съзнавайки рисковете, които поемам. Да си свободен е лукс, който не всеки може да си позволи. Този лукс има не само финансови измерения. Закупуването на картина е и някакъв вид оценка. Искаме или не, в момента, когато сме изложили това, което творим, желаем някак да бъде оценено. Дори и лоша критика е по-добре от никаква реакция. Означава, че някой е обърнал внимание на това, с което се занимаваме.
  Моят мъж ми е дал свободата да се развивам и аз съм му много благодарна.

  - Започнаха ли да съвпадат желанията на хората да си купуват картини с техните финансови възможности?

  - Изкуството в България е на много достъпни цени. Тук стигаме отново до това хората да посмеят да влязат в галерия и да попитат колко струва дадена творба. Това е и наша мисия в 5new - да покажем на всички, че изкуството е достъпно.

  - Имало е период в живота ви, когато сте се занимавали с илюстриране и оформление на книги в издателството "Дамян Яков". Как гледате днес на този ваш творчески опит? Къде другаде намирате подобна духовна естетика и симбиоза между визия и смисъл?

  - Визия и смисъл има във всяка творба, дори и да не са веднага разпознаваеми. За "Дамян Яков" не съм работила от известно време. Имах други задачи, но се надявам да навлизам все повече в издателския бизнес. Смятам го за нещо, с което съм отгледана и длъжна да продължа.

  - Все още ли нямате нужда от цветове, за да пресъздадете върху платното всичко, което искате? Продължавате ли да смятате, че черно-бялото е истинският образ, който може да се възприеме по-бързо от съзнанието?

  - В последната година цветовете навлизат при мен и направо нахлуват с пълна сила. Яркожълто ще видите в последната ми изложба "Витамин D", в галерия "Аросита". Есенната инсталацията "Розов облак" в Русенския музей е в искрящо розово. Експлозия от цветове. В последните ми творби се опитвам да създавам пространства, да събуждам емоции. За някои от тези места имам нужда от цветове. За балерините, които рисувах, продължавам да смятам, че нямат нужда от цветове. Както и от дрехи. Децата ми ме питат понякога: защо всички жени в моите картини са голи. Те не са голи, просто нямат нужда от дрехи.

  - Доколко е важно образованието за творчески личности като вас? Усещали ли сте някога, че то ви пречи да изразите себе си, или по-скоро помага в определени моменти?

  - И двете. Разбира се, че всичко, което съм научила, ме е довело до тук и начина, по който да разсъждавам. Но в целия си творчески път се опитвам да забравя, да се върна към детството.

  - Какво за вас е изкуството - свят за избрани или начин на мислене?

  - Начин на мислене и свят за избрани...

  Снимки личен архив


В най-новите си творби Рада Якова се опитва да създава пространства и да събужда емоции


 

 

 

Жените, които рисува, не са голи, те просто нямат нужда от дрехи...

 

 

 

 
https://www.radayakova.org/redroom

 

 

Да спрем безмитния украински внос

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 97

БСП поставя образованието като основен приоритет

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 97

Рецитал на леви поети в Пловдив

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 97

Пожарът в кметството в Долна Секирна е умишлен

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 97

България не отговоря на критерия за ценова стабилност

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 97

Турция и Русия с нова платформа за продажба на газ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 97

НАП събра 1,5 милиарда лева от просрочени задължения

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 97

Българите в Унгария с образователен център

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 97

Макрон готов за дебат с Льо Пен

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 97

Германия набира новобранци с "ТикТок"

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 97

Атина предупреди РСМ с блокаж на европътя ѝ

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 97

Геополитически лакеи

автор:Александър Симов

visibility 0

/ брой: 97

Средата на кампанията

visibility 2

/ брой: 97

Поръчител и изпълнител

visibility 1

/ брой: 97

Фонд за развитие на Родопите ще спаси Смолянския край

visibility 2

/ брой: 97

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ