03 Юли 2022неделя11:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°. Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°.

Таксата за теглене от банкомат - вече и процент от сумата

Печалбата на банките се е увеличила с 35% за година

/ брой: 171

автор:Дума

visibility 391

Банките продължават да вдигат таксите си за обслужване на граждани и фирми. Някои от най-големите трезори направиха промени в тарифите си. От началото на месеца Банка ДСК промени тарифата си, като при теглене от банкомат на същата банка таксата стана 0,15%, но не по-малко от 0,30 лв., а при теглене от банкомат на друга банка таксата е 0,20% от сумата, но не по-малко от 1,50 лв.

Същата такса от 0,20% от сумата, но не по-малко от 1,50 лв., вече се плаща и при теглене от банкомат в чужбина. Досега таксите бяха фиксирани на 0,30 лв. за теглене от банкомати на банката и 1,50 лв. за други банкомати.

С повишаването на таксите на банките много хора закриват част от сметките си. Наред с това много граждани започнаха да теглят наведнъж по-големи суми, за да използват банкоматите по-рядко и съответно да плащат по-малки такси. Това вече е комисиона в размер на 0,15% върху теглената сума, коментира за "Радио Варна" финансовият анализатор Десислава Николова. Тя не изключва възможността другите финансови институции също да въведат този принцип: "Определено това не е типично за този вид операции. Интересно е дали други банки ще последват примера. Свидетели сме през годините, че дори и да няма предпоставки за вдигане на таксите, щом една банка го направи, и другите следват нейната политика."

Според Николова с въвеждане на тази комисиона се очаква да бъде ограничено тегленето на суми, по-големи от 200 лева. От друга страна, банката иска да стимулира плащанията с дебитна карта на ПОС терминал, т.е. максимално да бъдат ограничени операциите, които са свързани с теглене на суми от банкомат. Въпреки въведената комисиона таксите при теглене от банкомат остават в пъти по-ниски в сравнение с касовите операции. Десислава Николова коментира тенденцията клиенти да закриват сметките си: "Ако трябва да търсим нещо положително във вдигането на таксите, е, че то кара потребителите да се замислят как да оптимизират своите разходи и да закриват сметките, които не са им необходими".

Данните на БНБ показват, че банките са в изключително добро състояние. Печалбата им в края на юли стигна 804 млн., за година се вдигна с 35%. Банките в края на юли имат активи от 130,6 млрд. лв., с което стават по-богати от държавата, защото заложеният в бюджета за тази година БВП е 126,5 млрд. лв. Според последните данни на БНБ през юли активите на банковата система са нараснали с 2,1 млрд. лв. В структурата на активите делът на кредитите и авансите спрямо края на юни се повишава от 61,1 на 63,5%, а този на дълговите ценни книжа намалява от 15,3 до 14,9%. Същевременно банките държат на депозит сума, която също се доближава до БВП. Общо влоговете на домакинствата, бизнеса и финансовите институции в края на юли са 111,3 и за месец са се увеличили с 1,9 млрд. лв. Основен принос за това са увеличените депозити на бизнеса с 1,4 млрд. лв., въпреки че за част от фирмените депозити няма лихва. Спестяванията на домакинствата имат скромно нарастване от 88 млн. лв. за месец. Кредитирането продължава да е активно, като за юли са отпуснати нови заеми за 900 млн. до общо 72,4 млрд. лв. 

 

 

 

Постковид синдром, причинен от скрит вирус?

автор:Дума

visibility 594

Общинските жилища

автор:Борис Цветков

visibility 550

/ брой: 126

Нотата е нищожна

автор:Велизар Енчев

visibility 707

/ брой: 126

Надя Попова: Истинската поезия оставя белег

автор:Дума

visibility 560

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ