27 Септември 2021понеделник07:08 ч.

Таборът се връща от Париж

/ брой: 191

автор:Ева Костова

visibility 1224

Че що не ги "интегрират", бе? Нали има Европейска харта за правата на човека? Ма нещо "демократична" Франция забравя клаузите на тази харта и хоп - циганите обратно в България. Българите да се "интегрират" с тях. Бати лицемерите.
Така цветисто реагираха веднага във форума прочели новината хора, че Франция гласи връщането на около 700 роми, които бяха изгонени от нелегалните им жилища. 
Но понеже на страниците на вестника ни не може да се говори анонимно, ще спазим бон тон по този повод. Пък и си познаваме циганите, тъй като си ги интегрираме години наред и вече сме посвикнали с eтническите им особености...
Преди време от тях "пропищя" Норвегия, към която се бяха отправили оправно бързо не особено студенолюбивите мургави нашенци. Сега предпочитани от тях "дестинации" са Белгия, Холандия и Германия. Около 20 хиляди български роми живеят в Брюксел.
Немалка част, особено от великотърновското село Водолей, мигрират в Гърция, не е малък броят на ромите и в Испания. По-голямата част от ромите работят неквалифицирана работа. В Гърция, Италия и Испания това обикновено е земеделие или гледане на възрастни хора. В Швеция е много популярно брането на билки. В Белгия се занимават с транспортни услуги. Хората се трудят, както се вижда. Една част от тях се занимават и с друг вид дейност, за която понякога споменават чужди и наши издания, цитирайки проучвания или пък се премълчава срамежливо. Но с подобен вид дейности се занимават и много неромски наши емигранти...
Българските и румънските граждани имат право на свободен престой във Франция до три месеца, но след това трябва да докажат, че имат работа, здравно осигуряване и доходи. По-строгите правила за работа във Франция на българи и румънци бяха част от условията за приемането на двете страни в Европейския съюз.
Така е наистина, но коя страна може да се похвали, че при свободно придвижване на хора в рамките на ЕС ще бъде застрахована от нежелани гости? Въпросът е как да посрещне такива гости. Как да ги приобщи към своя бит и култура? Погледнато реално, Франция има далеч по-големи възможности да направи повече за пришълците в нея, отколкото България. Независимо от средствата, които получаваме и които не се знае винаги къде точно отиват, за интеграцията на ромите у нас. Средства, които някои по-богати страни предпочитат да дават, за да си държим българите в България. Това е истината. И в това отношение явно няма скоро да дочакаме промяна в трудната интеграция на тази категория хора в рамките на родната територия. И без очакваната помощ в делото на  интегрираните към интеграцията им.
Още повече, че като цяло икономическият статус на тези емигранти е добър, някои дори правят свои фирми или стават ортаци с тамошни бизнесмени. Ромите в чужбина кътат пари за ремонт и построяване на нови къщи у нас.
Тоест летвата и тук е вдигната високо. Готови ли сме да си ги посрещнем?

Военни и вертолет „Кугар“ гасят пожара над Карлово

автор:Дума

visibility 92

НОИ няма да повишава осигурителните вноски

автор:Дума

visibility 128

БСП се включи в кампанията на Румен Радев

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 184

Автобусни превозвачи спорят за протестите

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 184

Искат 9% ДДС на всички стоки и услуги

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 184

"Булгаргаз" с ново дело срещу "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 184

Кристалина Георгиева била в БНБ преди две седмици

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 184

Социалдемократите печелят изборите в Германия

автор:Дума

visibility 270

ЕС призова за деескалация в Косово

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 184

ООН критикува Киев заради Източна Украйна

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 184

Конституцията на РСМ да включи българите

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 184

Тъпо упорство

автор:Павлета Давидова

visibility 152

/ брой: 184

Вирусът си има помагачи

автор:Велиана Христова

visibility 161

/ брой: 184

Завръща ли се Бурканбанк

автор:Евгени Гаврилов

visibility 131

/ брой: 184

Пътят към върха

автор:Ина Михайлова

visibility 164

/ брой: 184

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ