27 Септември 2020неделя22:45 ч.

Медицински сестри подреждат пробите след тестване на шофьор в Медфорд, щата Масачузетс. Тестовете са извършени по заявка с предварително регистрирани пациенти

ГЛОБУС

Свободният пазар остави САЩ без респиратори

Америка е без оборудване срещу пандемията заради пороците на капитализма

/ брой: 66

visibility 1168

Андрей Шитов, 
наблюдател на ТАСС

САЩ се превърнаха в епицентър на епидемията до голяма степен, защото властите й си позволиха да пренебрегнат многобройните предупреждения за потенциалната заплаха, не се подготвиха за нея по подходящ начин и по същество бяха заварени по бели гащи. След като първоначално президентът Доналд Тръмп е смятал, че нещата ще се разминат, от един момент той е проумял заплахата - най-вече емоционално. Според в. "Вашингтон пост" особено впечатление му е направило трагедията в Ълмхърстовата болница в Ню Йорк, на която той знаел и "кътните й зъби" - до размера на прозорците и нюансите на цветовете по стените. Всъщност самият той разказа за това и то доста прочувствено: "Вече цяла седмица гледам това по телевизията. Чувалите с телата лежат навсякъде, направо в коридорите. Докарват хладилниците (за труповете - ред.), защото телата са толкова много, че няма къде да бъдат оставяни. А това, по същество, е моят район - Куинс, Ню Йорк. Никога преди не бях виждал такова нещо, тоест виждал съм, но по телевизията, в далечни държави. А тук идват тирове, дълги колкото Розовата градина, за извозване на телата. Гледаш, виждаш чувалите и се питаш: какво става там? Та това е Ълмхърстовата болница, трябва да има запаси. Но там няма запаси, а има хора".

Конгресът одобри спасителен план за $2 трлн. Но специалистите смятат, че като цяло "замразяването" на икономиката заради коронавируса 

може да струва 47 млн работни места, 

а безработицата може да достигне 32,1 на сто. Собствениците на "Мейкис" (Macy's, верика супермаркети) вече пратиха в неплатена отпуска голяма маст от нейните 125 000 служители. Същото направиха и търговските вериги "Колс" и "Геп" (Kohl's и Gap), медийният холдинг "Ганет" (Gannett) и други големи компании. Разбира се, такова нещо е трудно да се представи, но това не е сюжет от филм на ужасите, а прогноза на Сейнт-Луиската банка към Федералната резервна система на САЩ. 

Сега властите и бизнеса на САЩ ще трябва да плащат сметката на допуснатите пропуски. По данни на консервативното интернет издание Just the News ("Само новините"), "още през 90-те години над дузина правителствени разследвания, доклади на Конгреса и обзори за  готовността на държавата към пандемии са предупреждавали, че 

здравната система на Америка изобщо не е готова 

за избухване на бързо разпространяващо се заболяване".

"Но призивите на експертите да бъдат създадени запаси, да се организира по-добра подготовка на кадрите, да се създаде по-добра координация на усилията и да се увеличат тестовете върху потенциалните средства за противодействие (срещу опасните заболявания) се разбивали в нежеланието да бъдат чути от политиците, в хората, отговорни за надзора в Конгреса, в администрациите на болниците, а също в хроничната инерция във Вашингтон", пише в публикацията.   

Авторите посочваха и установения още при администрацията на Джордж Буш-младши недостиг на медицински респиратори в САЩ. Но според мен, още по-поразителна е "изкопаната" от в. "Ню Йорк таймс" история, разкриваща защо в момента на Америка не й стигат апарати за  изкуствена вентилации на дробовете (респиратори). Оказва се, че работата не е дори в бюрократизма, недоглеждане и непредвидимост, а в системния порок на "свободната пазарна икономика" в САЩ.

В глобалната борба срещу КОВИД-19 недостигът на респиратори е проблем на проблемите. Този проблем поставя  лекарите в положението да решават  кои от пациентите да живеят и кои да умрат. 

Според публикацията още преди 13 години след серия от пандемични заплахи, включително от птичия и свинския грип, в САЩ е била поставена задачата да се организира серийно производство на портативни и нескъпи  респиратори (не повече от $3000 на бройка). Правителството смятало да купи до 40 000 такива устройства и да ги съхранява в своя стратегически резерв. "Ние определено виждахме проблема", кълне се  бившият директор на държавните Центрове за контрол над заболяванията в САЩ Томас Фридън.

Проектът бе нарече "Аура" (Project Aura) и предаден за реализиране в спецподразделение на здравното министерство - Ведомство за перспективни биомедицински исследования и разработки (с латинската абревиатура BARDA - БАРДА). 

Бардак вместо БАРДА

Първоначално всичко вървяло добре. През есента на 2007 г. специална група от експерти на БАРДА изработила набора от изисванията към апаратите от ново поколение, а през 2008 г. бе обявен търг, спечелен от неголямата калифорнийска компания "Нюпорт медикъл инстрюмънтс" (Newport Medical Instruments), държана от японски капитал. Според публикацията тази компания е била предпочетена пред по-големи и по-известни претенденти, защото тя била готова да изпълни всички изисквания на поръчката, включително и ценови. По онова време по-старото поколение респиратори са продавали за около $10 000 бройката. През 2010 г. страните подписали съответния договор и "Нюпорт" получила поръчка в размер $6,1 млн. Тъкмо тогава пламналият вирус на свинския грип H1N1 бе заразил в САЩ 60 000 млн души и отнел 12 000 човешки живота.

Под надзора на БАРДА проектът се изпълнявал успешно. През 2011 г специалисти от "Нюпорт" показали във Вашингтон три работещи опитни образци на новия респиратор и Томас Фридън помни до ден днешен какъв възторг предизикали те у него. За есента на 2013 г. било планирано подаването на молбата за пазарна сертификация.

Но в този момент се намесили пазарните закони 

В отрасъла вървяла бърза консолидация и през в май 2012 голямата компанията "Ковидиен" (Covidien), специлизирана в производство на медицинска апаратура и с годишна продажба за около $12 млрд , купила "Нюпорт" за малко над $100 милиона.

След това изпълнението по проекта "Аура" започнал да куца. "Ковидиен" поискала допълнително финансиране, но получаната от хазната добавка ($1,4 млн) не я устроила. Тя поискала вдигане на изкупните цени за респираторите, а накрая и разтрогане на договора като недостатъчно печеливш за нея. През 2014 г страните "оформили развода", а следващата година самата "Ковидиен" бе купена от още по-голяма сходна корпорация "Медтроник" (Medtronic). Впоследстви е и тя намира повод да се откаже от поръчката за респиратори.

"Правителствените чиновници и босовете на конкурентните компании подозират , че "Ковидиен" е купила "Нюпорт", за да не й позволи да създаде по-евтин продукт, който би подкопал печалбите й от създадения вече от нея подобен бизнес", констатира "Ню Йорк таймс". 

Това всъщност е цялата история. През 2014 г.  американската държавна поръчка бе прехвърлена на холандския транснационален гигант "Филипс". Той уж я изпълнил, но доставките на самите апарати са планирани за средата на тази година и още не са започнали. А сега, струва ми се, може и да не започнат: едва ли Европа ще предостави на САЩ нещо, което й е жизнено необходимо. 

Може би така трябва и да бъде според пазарната логика, а пък аз нещо не схващам. Но ето, че публицистът от "Ню Йорк таймс" Фархад Манджу направил опит да разбере защо в САЩ не стигат не само респиратори, но дори и предпазни дрехи и средства за медицинския персонал. Като резултат на своите усилия Манджу написа пълна с праведен гняв колонка "защо в най-ботатата страна на света са се свършили 75-центовите маски". Ето и неговият ключов извод: "Отговорът защо не ни достига защитно облекло е свързан със самия американски набор от капиталистически патологии. С ръста и непреодолимата примамливост на евтиното производство в чужбина, а също със стратегическия провал на национално равнище и в медицинска промишленост: неспособността сериозно да се отчита каскадата от факторите за уязвимостта, произтичаща от стремежа да се съкращават разходите". 

Или както би казал нашият класик: чичко Сам, да не беше гонил евтиното. 

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 681

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 749

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 453

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 182

Един милион жертви на коронавируса в света

автор:Дума

visibility 19

Армения обяви военно положение

автор:Дума

visibility 157

Армения и Азербайджан пред война

автор:Дума

visibility 248

Самолет катастрофира в Украйна, десетки жертви

автор:Дума

visibility 1846

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1474

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 397

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 670

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ