31 Май 2020неделя10:07 ч.

Анатолий Станкулов

Заслужил герой

Свински тревоги

/ брой: 132

автор:Мая Йовановска

visibility 2152

През лятото на миналата година хванаха у нас първото огнище на опасната болест африканска чума по свинете. Властта обаче взе всички възможни мерки. Така е, щом го рекоха от МЗХГ. Че даже една тел за стотици милиони левове опънаха по сухоземната част на границата с Румъния, дето огнищата са вече 1200, а някои от тях - съвсем пресни, нахално се пръкнаха баш от другата страна на Русе. Та таз гадна зараза в последните дни най-нагло взе да се шири из страната, да си вихри коня и най-ненадейно (за властите и земеделската министърка Десислава Танева) се пръкна и сред домашните прасета на хората в Плевенско. И макар да бяха взети всички възможни предпазни мерки (май просто изхарчихте едни пари?), държавата и ветеринарните власти се посъбудиха и рязко се мобилизираха. И взеха нови, този път спешни мерки.
Свинчурите в трикилометровата зона на осемте нови огнища в Плевенско замлъкнаха завинаги. Да идат под ножа и домашните прасета в Русенско бе разпоредено на стопаните им, ако не - пращат ти ветеринар със спринцовка. Дето се казва - няма прасе, няма чума. Щото държавата се грижи за промишлените производители на свинско. Няма лошо, ама - както винаги, за прасето Гошко на бай Иван на никого не му пука. И ловците са впрегнати - дават им по 50 кинта за отстрелян глиган. Гражданите ще бъдат също стимулирани финансово да дебнат по гори, поляни и чукари няма ли някой натръшкал се от чумата глиган.
Не ще и дума, мерките са грандиозни. То дето се вика, цялата държава е мобилизирана. А властта и конкретно Танева плюс БАБХ са чисти като сълза. Щото  хората, дето си купуват кебапчета от Румъния, са виновни (според шефа на БАБХ), румънските туристи у нас (по Борисов), и нашите, дето ходят там и после разнасят заразата из родината. Две години Борисов удържал тая гадна зараза, ама сега с тия туристи нещата излезли от контрол...
Тези дни министърката не спира да се тюхка колко е страшна и опасна болестта и какви загуби ни очакват. Май свинските тревоги й дойдоха в повече. Не се предавай, Танева. Има как да задържиш положението. Не всичко е обречено, пък и нали загубите ще са за наша сметка. Я забранете на туристите да ходят в Румъния, а на онези там - да стъпват у нас. Ако това не става, щото няма как да вържете летния туристически сезон, директно забранете на прасетата да се разболяват от чума.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1214

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 638

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1808

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 483

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ