Свинете са намалели четири пъти, говедата - три
Производителите на храни отново поискаха сваляне на ДДС за сектора
/ брой: 82
За последните 20 години поголовието на прасетата у нас е намаляло четири пъти, а това на говедата - тройно. Това съобщи председателят на Асоциацията на месопреработвателите Атанас Урджанов по време на кръгла маса на тема, посветена на храните. По време на срещата браншовици настояха за по-нисък ДДС на всички храни.
По думите на Урджанов, докато през 1999 г. в страната са отглеждани 1,6 млн. говеда, то днес броят им е намалял до 500 000. Драстичен спад на поголовието се наблюдава и при свинете - от 4 млн. на 1 млн. животни в периода 1999-2021 г. Според него основният проблем пред бранша е липсата на българска суровина, основно при свинското и говеждото месо. Единствено пилешкото ни стига, категоричен бе той, като допълни, че спадовете в сектора са в размер на 10-15%.
Подобни спадове се наблюдават и при винопроизводителите. Според председателя на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски преди 20 години в България са се отглеждали 3,3 млн. дка лозя, а към днешна дата са регистрирани 650 000 дка, от които се обработват едва 320 000 дка. "Суровина няма, никой не иска да отглежда лозя, защото програмата, която ги подпомага, е една единствена - 15 евро на дка на година, а тя не стига доникъде. С нашите високи цени на суровината - купуваме скъпо, правим скъпи продукти и не можем да сме конкурентоспособни никъде по света, защото цените ни са твърде високи", поясни той и допълни, че сивият сектор при високоалкохолните напитки е над 50 на сто. Именно поради тази причина винари призовават лозарите да не продават на съмнителни субекти, а на лицензирани винопроизводители, като по този начин няма да могат да се крият осигуровки и ДДС.
За сериозни сътресения в сектора на млекопреработването загатна Димитър Зоров, който е председател на браншовата асоциация. "Негласното мнение на министъра на земеделието е, че има ръст в производството на храни, но ние отчитаме обратното, особено на млечни продукти от мляко", коментира той и призова да бъде въведен ясен регламент за работа и еднакви критерии при преработката на продуктите. В противен случай световни оператори ще продължат да напускат страната.
От Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите пък са на мнение, че ДДС на храните трябва да бъде значително намален, тъй като това би довело до няколко положителни резултата - увеличаване на вътрешното потребление, повишаване на конкурентоспособността, засилена работа по отношение на качеството и възпитаване на потребителския вкус в най-младото поколение. Важна тема за хлебарите и сладкарите продължава да бъде стимулирането на суровинното производство. "Наложително е да се говори и за зелените коридори за транспортиране на храни", подчерта председателят на Съюза Мариана Кукушева.