19 Юли 2019петък19:36 ч.

Светът е малък

Светваме се за "изсветляването"

/ брой: 119

автор:Николай Коев

visibility 110

Голям каламбур се получи с тези партийни субсидии, голяма излагация. Някои си въобразиха, че ГЕРБ с предложението за цената на един глас, колкото стотинките за една жилава баничка, ще възторгне населението. Едва ли не спестените средства ще потекат от рога на изобилието и обществото дружно ще запее в прослава на Бащицата - закрилник. Оказа се обаче, че зигзаг бодът по политическата роба на управляващите отново влезе в действие. Отложиха бързането за единия лев за осигуряване на партиен разкош, но отиват към съглашателството с ДПС за нахлуване на средства от богати лобисти. Които просто така, от умиление към идеите и с чисти като сълза на сърна помисли, ще отворят портфейли и офшорни сметки в интерес и за благото на народа.     

Всичко това щяло да става при пълна прозрачност и отчетност. Хайде, моля ви, тази игра вече сме я играли. Напротив, отваря се с парламентарен шут вратата за политическата проституция. Която в превод означава нищо повече и по-малко от... зависимост. Тоест ловко се засмукват парите от отбрани частници, а се предлагат услуги чрез закони в техен интерес. От което обществото няма полза. За сметка на това с много, много левчета от джоба на хората се задължаваме с нов заем от 400 милиона, независимо че продънихме ушите на родния данъкоплатец с финансовия си излишък, стабилност и т.н. 

От друга страна, парламентарното мнозинство пък продължава високомерно да замита под кърпената черга всичко, което предлага опозиционната БСП и което е от истински интерес за обществото - от преизчисляването на пенсиите, та до корекцията на ДДС за лекарствата и основни хранителни продукти. Явно в случая това на са приоритети за управляващите с техните мащабни проекти за мащабната ни държава.

Логично е да си зададем въпроса - защо се прави всичко това? Ами не е толкова сложен за разгадаване този ребус. Просто защото опозицията трябва по презумпция да бъде мачкана, да се отрича и анатемосва всяко нейно предложение. Схемата е: ако не са наши, са чужди, т.е. врагове. А враговете трябва да се громят с цялата мощ на властта, със силата на нашите закони, а и не само. Независимо че логиката и практиката са доказали, че в крайна сметка само с единство по някои много важни за обществото решения хората могат да припознаят законодателната институция Народно събрание като своя. А не да й отреждат най-ниската си подкрепа и да я определят като кипящ котел от партийни противоречия и ниски страсти, които понякога дори ги отвращават.

В цялата бъркотия около субсидиите и съпътстващите ги проблеми има обаче и нещо много хубаво. Не се чудете! Разсея се мъглявината около два много важни въпроса. Първо, ГЕРБ отвори мощно завесата на своите кухненски намерения. И на сцената лъснаха истинското безсилие на управляващата партия с тази политика да продължава привличането на електорат. С една дума - велможите във властта усетиха подвижните пясъци  на недоверието и посегнаха към популистката и монетарна хватка със субсидиите. Иде местен вот.

Второто действие на политическата трагикомедия пък представи ясното съвпадение на интересите на ГЕРБ и ДПС, което е напът да вкара търговците в храма на законотворчеството. Което си е истинско "изсветляване", но не на привлечените за партиите средства, а осветяване на подготвян тежък лобизъм. Резултатите от който ще усетим всички, ако не се стигне до промяна, от която явно много се страхуват управляващите. Защо ли? 

Директорът на Фонд "Земелие" подаде оставка

автор:Дума

visibility 141

Теменужка Петкова смени шефа на БЕХ

автор:Дума

visibility 130

Зърнената реколта може да се окаже рекордна

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 137

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ