Световното производство на вино нараства след катастрофалната 2017 г.
/ брой: 212
След катастрофалната 2017 г. световното производство на вино силно е нараснало през 2018 г., която е била определено по-благоприятна за гроздовите реколти на повечето големи страни производителки, сочи оценка на Международната организация по лозарство и винарство (OIV), цитирана от агенция Франс прес.
Очаква се тази година продукцията на лозаро-винарския сектор да се увеличи с 31 милиона хектолитра до общо 282 милиона хектолитра - едно от най-високите равнища от 2000 година, посочва организацията. В целия Европейски съюз реколтата от грозде ще бъде с 19% повече от тази през 2017 година и се очаква да достигне 168,4 млн. хектолитра.
Най-висок се очаква да бъде показателят в Италия - 48 млн. хектолитра, Франция - 46,4 млн. хектолитра, и Испания - 40,9 млн. хектолитра.
САЩ запазват статута си на четвърти производител в света въпреки спада с 2 на сто спрямо 2017 година до 23,9 милиона хектолитра.
Значително увеличение на производството се наблюдава в Чили - с 36 на сто, и Аржентина - с 23 на сто, съответно до 12,9 и 14,5 милиона хектолитра. В Бразилия обаче производството е намаляло със 17 на сто, но остава на високи за страната нива - 3 милиона хектолитра.
В Южна Африка сушата силно се е отразила на производството през 2018 година, което е намаляло с 12% до 9,5 милиона хектолитра.
В Австралия след две много добри реколти през 2016 и 2017 г. - съответно 13,1 и 12,5 млн. хектолитра, тази година производството е спаднало с 9 на сто до 12,5 млн. хектолитра. И обратното - в Нова Зеландия се отчита покачване от 3 милиона хектолитра, което е третата най-голяма продукция в историята на страната.