02 Август 2021понеделник04:51 ч.

Световна премиера на операта "Хамлет"

Режисьор на творбата на Джоузеф Самър е басът Пламен Бейков, драматург на Русенската опера

/ брой: 105

автор:Дума

visibility 90

Световната премиера на операта от американския композитор Джоузеф Самър "Хамлет" ("Hamlet") по пиесата на Уилям Шекспир (1564-1616) "Трагедията на Хамлет, принц датски" (1600-1602) ще се състои на 6 юни от 19 ч. в голямата зала на Доходното здание в Русе. Автор на либретото е Джоузеф Самър. Диригент ще бъде Лео Хусейн, асистент диригент - Виктор Митревски, хормайстори - Стелияна Димитрова-Хернани, Свилен Димитров, концертмайстор - Ефтима Евтимова, главен корепетитор - Брет Ходждън. Режисьор е Пламен Бейков, художник - Денис Иванов. Хамлет ще бъде Омар Нажми, Офелия - Бриана Робинсън. В ролите ще видим още Кевин Томпсън, Евън Бравос, Мишел Трейнър, Катрин Прахт, Нийл Ферейра, Добромир Момеков, Теодор Петков, Мелани Форджерон, Джоузеф Хъбард, Мария Анастасова, Емил Желев, Мирослав Христов; хор и оркестър на Русенската опера.
"Хамлет" ("Hamlet") е опера в три действия. Съставена е върху оригиналния текст на Шекспир, който е майсторски пригоден за оперно либрето от композитора Джоузеф Самър. Завършена е през 2006 г. В годините след нейното създаване композиторът неколкократно организира в Бостън, където живее и работи, майсторски класове и творчески работилници по интерпретация на съвременна музика, по време на които множество млади оперни певци подготвят и изпълняват фрагменти от неговата творба. Така операта "Хамлет" живее в музикалното съзнание и в емоционалния свят на оперните артисти, много от които ще участват в настоящата продукция на Русенската опера, която ще представи световната премиера на произведението. Вторият спектакъл е на 8 юни.
Спектакълът се осъществява със съдействието на Mattina R. Proctor Foundation, Navona Records, Parma Recordings и The Shakespeare Concerts.
Американският композитор Джоузеф Самър още на 15-годишна възраст е приет в Консерваторията в Оберлин, където учи при Ричард Хофман - асистент на Шьонберг. Завършва музикална композиция през 1976 г. Преподава теория на музиката в музикалния отдел на университета "Карнеги Мелън", започва активно да композира. Композиционният стил на Самър смело навлиза в териториите на авангарда, но без да изоставя напълно елементите на Късния неокласицизъм, защитавайки естетиката на една красива в своята консервативна последователност историческа приемственост.
Джоузеф Самър има утвърден афинитет към класически литературни първоизточници за своите композиции. Създава поредица от комични опери, базирани на историите на Бокачо в "Декамерон". Вече почти две десетилетия задълбочено изследва творчеството на Уилям Шекспир. Автор е на колекция от музикални творби върху живите текстове на Барда, която той озаглавява "Оксфордски песни". В допълнение към отделните сцени, сонети и песни на Шекспир в "Оксфордски песни", през 2006 г. Самър завършва операта "Хамлет" и "Бурята" - през 2013 г.
Британският диригент Лео Хусейн учи в колежа "Сейнт Джон", Университета в Кеймбридж и Кралската академия за музика в Лондон. Започва кариерата си през 2004 г. като музикален ръководител на English Touring Opera, работи за оперния фестивал в Глайнборн и Opera North. Асистент е на Сър Саймън Ратъл в Берлинската филхармония и на Валери Гергиев във Виенската филхармония на фестивала в Залцбург. За пет творчески сезона е музикален директор на Landzheater в Залцбург и главен диригент на Опера дьо Руан в Горна Нормандия. Хусейн работи редовно с престижни европейски оркестри, вкл. Софийската филхармония.
Режисьорът Пламен Бейков е завършил оперно пеене в Кралския колеж за музика в Лондон и е специализирал при Борис Христов в Рим. Като оперен артист е участвал в продукции на всички български оперни театри и е гастролирал в почти всички европейски страни, САЩ и Япония. Изявявал се е в най-авторитетните концертни зали в Испания и Русия. През 2020 г. защитава магистърска степен в специалността "Музикално-сценична режисура" в НМА "Проф. Панчо Владигеров" в класа на проф. д-р Виолета Горчева. Сред заглавията, които е поставил, са "Човешкият глас" от Пуленк, едноактната опера от Перголези "Учителят по музика", световната премиера на операта "Пламъци в платната на нощта" от Гиоргос Минас, "Мария Десислава" от Парашкев Хаджиев, "История на войника" от Стравински, "Кантата за кафето" от Й.С. Бах, "Балът на неблагодарните" от Клаудио Монтеверди, "Сватбата на Фигаро".

Анонса подготви Пламен Бейков, драматург на Държавна опера - Русе

Червен код за опасни жеги в понеделник

автор:Дума

visibility 228

Всички искат от ИТН гаранции и имената на министрите

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 146

БСП е на прага да осъществи политиките си

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 146

70% от "Хемус" е платена, но само 13% е изградена

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 146

Има риск ББР да не си върне едрите кредити

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 146

Голяма част от София остава без топла вода

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 146

83 на сто е ръстът на летните туристи

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 146

Ваксините на Pfiser и Moderna поскъпват за ЕС

автор:Дума

visibility 107

Гореща вълна и пожари в Южна Европа

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 146

В САЩ подгонват наематели, останали без средства

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 146

Пълен парадокс

автор:Мая Йовановска

visibility 135

/ брой: 146

130 години социалистическо движение в България

visibility 206

/ брой: 146

Титанична битка за пенсиите

автор:Ева Костова

visibility 192

/ брой: 146

Студио Хъ

автор:Юлия Кулинска

visibility 428

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ