02 Март 2021вторник09:06 ч.

ново:

Честита Баба Марта! Честита Баба Марта!

Репортаж

Светлина в тунела за напояването у нас

След 25 г. безхаберие в системата цари хаос, а в предприятията "Напоителни системи" с месеци стоят без заплати

/ брой: 71

visibility 3

Проф. Иван Върлев

Предприятията "Напоителни системи" извършват основно няколко вида дейности. Целта на отводняването е да се отведат излишните води от земите, които се преовлажняват или се заливат от придошлите реки. В преобладаващите случаи отведените води следват да се изпомпват обратно в реките, което е свързано със значителен разход на енергия. Както и досега, тази мащабна дейност следва да се финансира от държавата. Отделен е въпросът за събиране на такси от собствениците на земите, които се отводняват. Необходимите средства за тази дейност са значителни, но те могат да се определят задоволително точно при всеки конкретен случай. Фактът, че през есенно-зимния период, когато се извършва тази дейност, специалистите в "Напоителни системи" са оставени без заплати, в течение на 2-3 месеца, показва наличие на управленски грешки.
    Понятно е, че разглежданите дейности са

свързани с известни рискове

и те имат вероятностен характер. Поради това и планирането на средствата за тях следва да се съобразяват с тези факти.
Досега в нашата страна са изградени около 170 големи и над 2000 малки язовира. За поддържане, охрана и контролиране работата на големите язовири основно се грижи предприятието "Язовири и каскади", където работят квалифицирани хидроинженери. Не така стоят нещата при хилядите малки язовири, предназначени предимно за напояване и рибовъдство. Печален е примерът с язовира край хасковското село Бисер. Тревожно е, че взетите досега мерки не съответстват на реалните опасности.
Първата стъпка за решаването на проблема е да се осъществи обстойно проучване на състоянието и предназначението на малките язовири. Освен специалисти от "Напоителни системи" в тази дейност следва да се включат и независими експерти от НТС, които ще допринесат за обективността на оценките. Нормално е наблюдението и управлението на малките язовири да бъде поверено на хидроинженер, който да отговаря за състоянието на 5-6 малки язовира. Досегашното пренебрежение към разглеждания проблем може да доведе до тежки последици. Като се отчете сложността и отговорността на хидроинженера, следва да се оцени по подходящ начин и неговото възнаграждение.

Основната дейност

на предприятието "Напоителни системи" следва от наименованието им. За съжаление, направлението "напояване" е в трагично състояние. През 2000 г. беше оценено, че годните напоителни системи обхващат площ от 5,5 млн. дка. През изтеклите десетилетия реално напояваните площи са под 0,35 млн. дка, т.е. под 6% от годните. В резултат икономиката на страната губи ежегодно над 400-500 млн. лв. Тези загуби се дължат на неполучена продукция, значително намаление на износа и безполезното оттичане на над 4 млрд. куб. м вода. За разлика от подземните богатства оттеклите се води са невъзвращаеми.
   
Причините за сегашното състояние

на напояването са множество, но някои от основните са:
1) Вандалски разрушената малка канална мрежа
2) Високите цени на водата, доставена от "Напоителни системи", които правят икономически безсмислено напояването на царевица, слънчоглед, соя и др.
3) Значителна част от каналната мрежа не е ремонтирана от десетилетия, което води до загуби на вода, достигащи до 80%.
При отстраняване на посочените пречки в течение на 4-5 години напояваните площи могат да се увеличат на 2-3 млн. дка. Необходимите капиталовложения са от порядъка на 30-40 млн. лв. годишно. Очевидно те представляват около 10% от ежегодно понасяните загуби.
Тук следва да се отбележи, че още от 2002 г. почти ежегодно НТС на специалистите от селското стопанство провеждаше конференции и изпращаше предложения за решаване на проблемите със сушата, но без отговор от Министерството на земеделието.
През последните месеци, най-после след десетилетия, и в областта на напояването "има светлина в тунела". Предстои публикуване на закон, с който става възможно държавният бюджет да финансира някои дейности в отрасъла. Първата стъпка, която не подлежи на съмнение, е изплащането на закъснелите заплати. Генералният проблем в случая е къде и в какъв размер да се насочат средствата за значително нарастване на напояваните площи. За целта са необходими спешни проучвания за възстановяване на каналната мрежа. В тази дейност отново следва да се включат и независими експерти с дългогодишен стаж в отрасъла. В случая следва да се отчетат точно нуждите и намеренията на водоползвателите. Тъй като бюджетът за 2014 г. вече е утвърден, възможно е посочените по-горе необходими средства да се редуцират значително като реконструкцията се осъществи само на 2-3 пилотни обекта.

Чрез тази програма "минимум"

ще бъде възможно да се установят конкретните резултати и ще се отстранят евентуални несъответствия. Една от целите в случая е ясно да се оцени каква площ се усвоява отново и срещу какви разходи.
След 25 г. безхаберие и безотговорност вече се създават предпоставки новите ръководства на "Напоителни системи" и на Министерството на земеделието да направят рязък завой към възстановяване на високоефективното и устойчиво поливно земеделие. Необходими са и съществени усилия за възстановяване на всекидневните контакти с водоползвателите, които се нуждаят от компетентните съвети и техническа помощ от специалистите на "Напоителни системи".
 

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 70

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 59

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 42

Противници на Пашинян нахлуха в държавни учреждения

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 156

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 148

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 125

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 101

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ