14 Юни 2024петък00:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Срещи

Светла Иванова: След всяка криза идва ренесанс

Намерила съм за себе си начин да превърна несгодите на този апокалипсис в преимущества, откровена е изпълнителката, която също така е писателка и йога инструкторка

/ брой: 69

автор:Альона Нейкова

visibility 4622

СВЕТЛА ИВАНОВА е сред популярните имена в съвременната българска поп и хаус музика, доказвала се и на международната сцена благодарение на телевизионните канали MTV и VIVA. Става известна като изпълнителка, след като записва хита на ФСБ "Обичам те дотук" - най-пусканата песен по радиостанциите в страната през лятото на 2004 г. Няколко години продължава да е сред най-излъчваните български музиканти в националния ефир. Смята се за една от големите любителки на йога и екстремните спортове в родния шоубизнес. Авторка е на пет книги. Щастлива майка на две деца - Виктор и Стела.
Собственик е на йога студио и солни стаи (https://saltart.bg).

"Липсва ми голямата сцена, но не ми липсва това, от което се изкарваха пари"

"Благодарна съм на Лили Иванова за подкрепата, съветите и жестовете към мен"

"Медитирането помага на хората да не мислят за малко, да се разтоварват, да рестартират, да свалят стреса от лошите новини"

"От Тодор Колев само се учех - и като артист, и като певец, и като личност"

- Как ви се отразява социалната изолация, Светла?

- Не чувствам, че се намирам в социална изолация. За разлика от предишните поколения, ние разполагаме с огромно количество средства, които ни позволяват, дори и физически да сме откъснати от обществото, да не се изолираме. Ако нашите родители са разполагали само с телефони, то представете си какво е било през ХVIII, началото на XIX век, когато са си пишели само писма. Да не говорим за столетия преди това, когато поради поголовна неграмотност е нямало и такъв вид дистанционно общуване между хората. На днешно време, ако се абстрахираме от физическия допир, уюта, миризмата и атмосферата на местата, където се срещаме с приятели, работим или извършваме различен род дейности, всичко останало през интерактивните мрежи и устройства за общуване е същото.

- Липсва ли ви изобщо нещо или някой в това трудно за всички време на обявена пандемия?

- Нищо не ми липсва, освен връзката с природата и тези неща в общуването, които не могат да се усетят през мрежата, но това понякога е за добро. За някои неща пък се спестява време така, което може да се използва по-ползотворно. Намерила съм за себе си начин да превърна несгодите на този апокалипсис в преимущества за собствено развитие, по-голямо сплотяване на отношенията в семейството, и разговори с близки, но позабравени от забързаното всекидневие приятели и приятелки.  

- Ще зарадвате деца и родители с интерактивна книга, в която включихте приказни релаксации за сваляне на стреса. Колко време ви отне създаването й?

- Книгите ми не са продукт на един, два или три месеца работа. Особено когато са интерактивни, като моите "Вълшебни книжки" за деца, защото съдържат приказки, песнички, йога упражнения, оригами и илюстрации и всичко това е свързано с много работа. Предимството им е, че са интерактивни и могат да се слушат и гледат и да се поръчват и през онлайн платформа от сайта ми. 

- Заснехте специално и антистрес медитация от дома ви. Правите онлайн уроци. За какво помагат медитацията и йога сега?

- Медитирането помага на хората да не мислят за малко, да се разтоварват, да рестартират, да свалят стреса от лошите новини сега и така да бъдат по-спокойни, което повлиява благоприятно и на имунната ни система. А йогата е лесна за изпълнение и в домашни условия. Упражненията за дишане пък подобряват работата на дихателните ни органи. Като цяло, и йогата, и медитацията ни помагат да се повиши имунитетът ни и да се преодолее обездвижването ни при карантинни условия и изолация.

- За много хора работата от вкъщи, както и онлайн обучението, през което минават децата, са причина да се чувстват по-стресирани от обикновеното. Какви съвети бихте им дали и как вие самата се справяте с тази ситуация?

- При мен няма стрес. Децата ми са щастливи, харесва им да учат така. На нас като родители ни допада фактът, че имаме по-голям контрол и осведоменост как протича обучението им. И ни радва това, че възможно най-активно можем да участваме в образователния им процес. Вероятно затруднения и стрес тази ситуация създава на хората, продължаващи да ходят на работа целодневно и имащи по-малки деца, които не могат да се справят сами. Но пък вечер отново имат по-голям контрол и информираност, преглеждайки платформата за онлайн обучение. И споделено време с децата си.

- Станахте известна като певица, издадохте 5 книги, от години се занимавате с йога, собственик сте на солни стаи и йога студио. Как обаче се представяте на непознати - изпълнителка, писателка, мениджър или инструкторка е Светла Иванова? А може би художник, защото направихте и изложба? Или актриса - все пак се снимахте и в продуцирания от БНТ сериал "Приключенията на един Арлекин". И какво всъщност надделява като лично усещане за вас самата?

- Вероятно и на читателите ви, като прочетат изброени толкова много професии, които ме правят да изглеждам като специалист по всичко, им става смешно. От малка съм така. Обичам да се занимавам с много и разнообразни работи. Най-хубавото е, че всичките, споменати дотук неща, през един или друг период на моя живот са ми били не само професия, но и хоби, за което съм щастлив човек.

- Направихте дует с Тодор Колев. Какво си спомняте от вашите срещи и работата с този велик български артист? На какво ви научи това познанство?

- С Тодор Колев ни свърза сериалът, в който участвах. Представители сме на много различни поколения и от него само се учех - и като артист, и като певец, и като личност. Стефан Димитров написа музиката, а агент Тенев текста на една интересна песен, наречена "Jе T`aime", която направихме заедно, като закачка към мой популярен хит по това време "C`est la vie". В дуета аз съм по-слабата част, а Тодор Колев го изпя великолепно. 

- Навремето самата Лили Иванова ви подава ръка и дори лично ви поднася цветя при представянето на един от вашите албуми. Продължава ли познанството ви с нея? Давала ли ви е някакви съвети?

- Гордея се, че познавам лично и сме разговаряли много пъти на професионални и житейски теми с тази велика българска певица. Благодарна съм й за подкрепата, съветите и жестовете към мен през годините на нашето приятелство.  

- Липсва ли ви сцената? Защо?

- Липсва ми голямата сцена, но не ми липсва това, от което се изкарваха пари - нощните участия, задимените кръчми, частните партита, рождените дни, сватбите... За мен това никога не е било купон. Напротив, чувствах го в тежест.

- Поддържате ли връзка с някой от колегите ви от музикалния бранш?

- Да, с всички, с които съм имала не само професионални отношения, но и с някои сме станали приятели, благодарение на музиката, която ни е свързала. С част от тях продължаваме да се виждаме, с други и до ден днешен работим. 

- Кои от вашите хитове пеете на децата ви?

- Те са на такава възраст, че им пея само детските песнички, които пиша към "Вълшебните книжки" и разучаваме с децата от творческата ни вокална група "Светлина", които създаваме заедно с музиканта Константин Кучев. 

- По какво успяхте да запалите Виктор и Стела - по йога или по музиката? Каква майка сте?

- С баща им не налагаме волята си на децата ни, но ги подкрепяме в техните избори. Радваме се, че освен да си играят, което обичат най-много, рисуват, четат, правят въздушна йога, свирят на различни инструменти. Дъщеря ни дори написа и илюстрира сама много забавна детска книжка. Като процес на игра ние й помогнахме да я издаде и представи преди година, и да се почувства като малка писателка.

А каква майка съм - ще ви кажат децата ми, когато пораснат (усмихва се).

- Как помага (или пък пречи?) на сегашните ви занимания дипломата ви за висше педагогическо образование?

- Преподавател съм в детска градина, училище и в Музикалната академия, а в момента и на децата ми, вие как мислите - помага ли педагогическото ми образование?

- В началото на кариерата си се включвате в различни инициативи, сред които кампания срещу рака на гърдата, благотворителен търг... Как се отнасяте към подобни събития днес? Виждате ли смисъл в тези прояви?

- И днес съм част от такива инициативи.

- Какво бихте пожелали на читателите на ДУМА в това нелеко за доста хора време?

- Желая на всички вас да изкарате по-леко кризата. И след нея да се радвате и да успеете да уловите неподозираните възможности, които неминуемо ще се появят след този апокалипсис във всички части на обществения живот. Винаги е било така. Историята и науката са категорични, че след всяка криза идва възход и мобилизация, ренесанс и възрождение.

Собственици на празни жилища ще плащат такса водомер

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 110

Ограничават броя на изпитите за шофьорска книжка

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 110

40 лв. за нощувка в къмпинг

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 110

"Булгаргаз" не успя да продаде газов капацитет

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 110

Крайнодесни и леви бойкотираха Зеленски

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 110

Германия е близо до задължителната казарма

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 110

В Испания влезе в сила законът за амнистията

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 110

Накратко

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 110

Няма спасение

автор:Мая Йовановска

visibility 309

/ брой: 110

За децата ни

автор:Аида Паникян

visibility 299

/ брой: 110

Компрометираните "европейски идеи"*

visibility 248

/ брой: 110

Фалитът на КТБ - десет години по-късно

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 110

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ