02 Октомври 2022неделя13:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°. Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°.

Светът вече не е същият

/ брой: 186

автор:Валентин Георгиев

visibility 1892

Ако някой е очаквал истински сериозна и ползотворна за държавата визита на славния ни премиер отвъд Океана, ще трябва да посвали гарда. Поне засега. "Историческата среща" между Борисов и Тръмп, за която правителственият пресцентър подгряваше българската публика седмици наред, трая точно 3-4 секудни. На разпространеното видео, превърнало се в интернет хит, се вижда как, минута преди да стане и да си тръгне от форума за борба с наркотиците, пред американския президент се нареждат на опашка маса участници, за да се здрависат с него. Определено с предварителни указания в кой момент и точно как да постъпят, за да се спазва някакъв ред. Най-накрая идва заветният миг и за Борисов. Тръмп се ръкува с него, не го познава, но е любезен, след което става и обръща гръб на протоколната дандания, а нашият вперва поглед в телефона на своята сътрудничка, за да се види дали е увековечен.
От цялата тази комична случка обслужващите властта родни медии сътвориха невиждан фарс. Направо не е за вярване как трите секунди "премиерска слава" бяха въздигнати в епохално събитие с протяжни лигави репортажи, на които липсваше само заветното клише "Светът вече не е същият" или "Три секунди, които промениха света".
Някои дори се увлякоха дотам, че написаха как Тръмп проявил "огромно уважение" и едва ли не двамата си "поговорили на четири очи".
И най-предубедените обаче вдянаха, че това, което се опитваха и опитват да ни внушат, е опашата лъжа - предварително планирана среща Борисов-Тръмп не е имало. А "историческото" ръкостискане е част от програмата в отпуснатото за всички малко време в края на конференцията. Впрочем така и не стана ясно каква е ролята на България за въпросния форум и т.нар. Глобален призив към него за борбата с наркотиците, но това е друга тема. У нас за него се чу едва преди ден. Медиите ни тенденциозно представиха страната ни едва ли не като единствен съорганизатор, но от речта на Тръмп се разбра, че такива са още 30 държави, така че и тук не изпъкваме от общия кюп.
Какво се случи още ли? Ами след като не получи вниманието на световните медии, Борисов сам започна да отразява "историческите" си срещи в Ню Йорк. Снима се с държавни лидери като с холивудски звезди, не се разделя с баджа си и дори говори пред полупразна зала, но пък за сметка на това в ООН. Социалните мрежи, разбира се, го попиляха с цялата сила и жлъч, на която са способни. Родиха дори вицове, каквито не помним от Татово време. И не пропуснаха да припомнят как "международно изолираният" Радев и съпругата му имаха обща снимка с Тръмп и Мелания срещу "международно приетия" Борисов, чиято знаменателна среща се оказа снимка в гръб. Истинска класика! Ала като нищо при завръщането му ще бъдем засипани от още приказки, всенародни спонтанни тържества, поздравителни телеграми от възторгнати граждани, "трудови колективи" и мазнещи се кметове. Независимо дали Тръмп въобще разбра с кого се ръкува.

Иван Иванов: Необходимо е модернизиране на икономиката

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 190

Банките вдигат лихвите от октомври

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 190

ЕБВР повиши прогнозата за българската икономика

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 190

Арменският поп

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 190

Безплатно ли?

автор:Деси Велева

visibility 349

/ брой: 190

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ