30 Юни 2022четвъртък20:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще е предимно слънчево. Ще е топло, на места горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36°, в София - около 31°. Днес ще е предимно слънчево. Ще е топло, на места горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36°, в София - около 31°.

Актуално

Светът не е само Украйна

Турция, Китай и ислямските държави претендират за роля в новия следвоенен ред

/ брой: 63

автор:Зорница Илиева

visibility 161

Зорница ИЛИЕВАПовечето анализатори у нас и по света са вперили поглед в Истанбул, където в двореца Долмабахче под егидата на Ердоган се проведоха  поредни преговори между представители на Русия и Украйна, за да "се спре войната". Казва го турският президент, който всъщност е един от печелившите от събитията в Украйна. Въпрос на проверена във времето политика "на двата стола", която дори и да не може да продължи в дългосрочен план, днес носи дивиденти. Във вътрешен и външен план. Сметката, както изглежда, ще се плати от Европа. Също въпрос, но на недалновидна политика, която в бъдеще ще постави темата дали си е заслужавало да се жертва икономиката и търговията заради илюзорна сигурност.
Единственото, с което всички са съгласни, е, че светът ще е различен и с нов световен ред след "специалната военна операция", както я наричат в Москва. Само че този ред ще е

в условия на дългосрочна конфронтация

и едва ли само Русия ще бъде изолирана или самоизолираща се. Някои са прозорливи и предупреждават, но, както се видя, емоции водят дори президент на държава като САЩ. Да наречеш Путин "касапин" и че "няма право да остане на власт" всъщност нанася удар най-вече на официално прокламираната политика на обединяване на западния свят, т.е. на англосаксонския. А дали това ще отрезви европейците, никак не е сигурно. Там лидерите от години се подбират внимателно. Имат еднакъв профил и неизменно "пеят в хор", чийто диригент е този, който заяви, че "вървим към нов световен ред и САЩ трябва да го оглавят".
В тази връзка и ние сме "барабар Петко с мъжете". Представител на ПП успокои, че информациите за мини, например, в Черно море са фейк и да не се поддаваме на слухове. Да, ама мини бяха намерени не само при Босфора, а и близо до нашия и румънския бряг. Никой не си даде сметка, че Черно море е едно от ключовите средища на световната търговия. Не е само наша радост и то защото поне това море сме запазили. Турските медии съобщават, че "измамните мини" на Украйна тревожат собствениците на кораби, защото пречат на търговията между страните, които имат бряг на Черно море. И не само тях. Въпреки че това море е на 13-о място сред около 10 хиляди морета по света, то напоследък е в светлината на прожекторите. Просто Русия и Украйна имат важни  пристанища по бреговете му, а битките за владеене на този бряг са вековни.
Днес едни мини допълнително подгряват ситуацията. Известно е, че за "измамни мини" Турция има 11 миночистачи от висока класа, а Русия притежава 8, също най-модерни. По-малко известно е, че

Черно море е ключова точка

водеща до Каспийско море през канала Дон-Волга и така създава условия за милионна търговия и за Европа, и за Азия.
Казват, че търговският обем между страните само в региона е над 2 трилиона долара. Анкара смята, че Черноморският басейн е вторият най-бързо развиващ се регион в света след Азиатско-Тихоокеанското море. Според Турция Черно море има и най-големите енергийни източници след Западна Азия и е важен енергиен транспорт и транзитен коридор в света. Ясно ли става защо растат призивите за военни бази, не наши, по бреговете ни? Без значение, че земите около бреговете на Черно море са особено плодородни. А има и развито минно дело, и добре развити промишлени структури. Ето защо мирът в Черно море е жизнено важен за икономическата сигурност на страните от региона.
60% от руския износ, включително на нефт, се извършва през Черно море и проливите Босфора и Дарданелите. Турция печели годишно 150 млн. долара от преминаващите през проливите кораби. Те са около 80 хиляди годишно. А и Турция изнася за Русия през Черно море стоки за над 600 млн. долара на месец. Става ясно защо и "измамните мини", както и самата война в Украйна, блокират  тази търговия. Тя е намаляла с 300 млн. долара месечно. Анкара се готви за използва ро-ро кораби, за да преодолее загубите. И да продължи търговията с Русия. По линията Новорусийск-Самсун или Новорусийск-Истанбул.
Каквото и да се говори, има нещо много вярно в онези думи на Клинтън "Икономиката, глупако". Определено не се отнася за нас. А Украйна вече заяви, че "няма способността да изчисти измамните мини". Признание, че ги е пуснала? Изчистването им ще струва 200 пъти повече от пускането им, казват експерти. Чувство на паника и психологически ефект са се появили, но ние казваме, че "няма мини при България" и "всичко се наблюдава". Докато Анкара заявява, че "съвместната работа на Турция и Русия би могла да осигури сигурността на Черно море". Част от онази политика на "двата стола". И доказателство, че усилията на Ердоган не са само в посока Украйна и амбиции за главна посредническа роля в преговорния процес на воюващите братски страни. Дивидентите ще ги събира на изборите следващата година. И при разговорите с Вашингтон за отмяна на поставени санкции или доставки на модерни Ф-16.
На този фон не загърбва, например, проведената на 22-23 март в Исламабад, Пакистан, 48-а среща на Организацията за ислямско сътрудничество. Съветът на външните министри на присъствалите ислямски страни e приел декларация за "насърчаване и защита на общите интереси на ислямския свят". В присъствието на китайския външен министър Ван И, и то като специален гост на срещата в Исламабад. На семейната снимка в края на конференцията Ван И е в средата, точно до домакина - премиера на Пакистан Имран Хан.

Знак за ролята на Китай

не само сред ислямските страни, но и на международната сцена. Ван И е заявил, че "Китай е готов да работи с ислямския свят и подкрепя ислямската мъдрост при решаване на кризи като тези в Палестина и Кашмир". За Украйна не се споменава, но може да се допусне, че тази тема е била обсъждана при неформалните разговори. Всъщност на конференцията са се обсъждали въпроси за Палестина, Кашмир, за кипърските турци (пак пробив на Анкара!), сигурността, хуманитарната помощ, икономиката, положението на мюсюлманските малцинства, ислямофобията, тероризма, незаконните финансови потоци, корупцията, реформи в организацията. Явно ислямският свят ще бъде един от онези региони, които ще се създадат при новия световен ред, когато светът ще е терен за конфронтации или съжителство на повече регионални области с многомилионно население.
И Китай ще е там с водещото си присъствие. Да му мислят англосаксонците. Още повече, че в съвместното изявление след конференцията има и послание за солидарност с кипърските турци, и то за "справедливата им кауза". Крачка за признаване на Северната Турска Кипърска република, която още никой не е признал, освен Анкара? Кой казва, че границите днес са неприкосновени? Повод за размисли и в Киев.
На срещата не е забравен и Афганистан, за който е създаден "доверителен фонд". Армения е призована да "зачита териториалната цялост и суверенитета на Азербайджан", което дава тема за размисъл и на Москва. Защото е подчертана пълната подкрепа и солидарност за Баку и народа на Азербайджан. Ереван е обявен за агресор.
Докато за Палестина споразумението е за "подкрепа на границите от 1967 г. и независима Палестинска държава със столица Ерусалим". Както се казва, и Тел Авив има над какво да разсъждава. Въпреки стоплянето на отношенията с арабските страни от Залива. И с Турция, разбира се.
Оказва се, че светът не е само Украйна. Събития с последици има и в други региони. Остава надеждата, че проблемите могат да се решават и без война. Не като в Украйна. Някои, не от големите, вече казаха: "Тази война можеше да се предотврати".
Значи някой е искал да се осъществи. И сега не бърза да съдейства за приключването й. А загиват хора - невинни и цивилни. Както и войници. Трагедия.
Това обаче няма значение, когато стратегията е световен ред, който "трябва да се оглави".  

Освен Русия, НАТО насочва усилия и срещу Китай

автор:Дума

visibility 310

Шпиономанията като русофобия

автор:Боян Бойчев

visibility 111

/ брой: 125

Едно голямо нищо

автор:Деси Велева

visibility 78

/ брой: 125

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ