27 Септември 2021понеделник08:03 ч.

Сватбата тръгва, булката не тръгва

/ брой: 188

автор:Ева Костова

visibility 1246

Започна голямото подгряване на котела с минималната работна заплата. То за тази година манджата вече се вкисна, но иде 2011-а, та специалистите тръгват отдалеко, за да е уж леко.
Засега около минималното работно възнаграждение има натрупан само много, много лед. Защото управляващите от ГЕРБ не дадоха нито лев върху нея да падне, както "пазят" от увеличение впрочем и пенсиите, и много социални плащания - даже едва ли не трябва да сме им благодарни, че не намаляват повечето от тях. Те дори и закон променят, за да може да се запази статуквото. За което  единственото обяснение е кризата. Но кризата ще мине, а замразената работна заплата ще продължи да виси като дамоклев меч върху живналата икономика. И да пречи, както прозряха синдикалисти - и на самата държава, и на наетите. България все така ще води класациите с обратен знак по нейния размер, икономиката повече ще посивее, ще зейнат още дупки в НОИ и фондовете на Държавното обществено осигуряване, данъците и те няма да пораснат. А нашата беднотия ще си остане вън от всякакви европейски класации.
Вдигането на минималната заплата няма да има негативен ефект и върху бюджета. При 270 лв. нетният ефект за него за цялата следваща година ще бъде положителен с 13,6 млн. лв, а при 290 лв. ще бъде близо 20 млн. лв. Така че от работещ механизъм и адекватно договорен размер на минималната заплата ще спечелят всички, а от ниската - всички губят.
Вдигането на МРЗ ще доведе и до допълнителни постъпления във фондовете на общественото осигуряване. Експертите на КНСБ са изчислили, че ако най-ниското възнаграждение стане 270 лв., в осигурителните фондове ще влязат 9,534 млн. лв., от тях за сметка на работодател 5,006 млн. лв. и от лични вноски на наетите лица 3,528 млн. лв. При МРЗ 290 лв. - 14,220  млн. лв., от тях за сметка на работодател 8,340 млн. лв. и от лични вноски на наетите лица 5,880 млн. лв., а при МРЗ 310 лв. - 19,897 млн. лв. , от тях за сметка на работодател 11,664 млн. лв. и от лични вноски на наетите лица 8,233 млн. лв.
Разговорите за минималната работна заплата "тръгват", но както е казал народът - сватбата тръгва, булката не тръгва. Бизнесът и синдикатите пак слагат съчки под котела на най-ниската заплата от различни страни на огъня - едните не приемат аргументите на другите, другите пък носят от девет дерета вода, за да докажат, че е неприемливо да се вдига най-ниското възнаграждение, а в същото време се жалват, че не им достигат квалифицирани кадри. Или пък предпочитат да дават повече пари, но... под масата.
Затова разговорите няма да са лесни и кратки. Пък и ако се намесят аргументите на правителството, преговорите съвсем зациклят.
Дано не сме лоши пророци.

Военни и вертолет „Кугар“ гасят пожара над Карлово

автор:Дума

visibility 92

НОИ няма да повишава осигурителните вноски

автор:Дума

visibility 128

БСП се включи в кампанията на Румен Радев

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 184

Автобусни превозвачи спорят за протестите

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 184

Искат 9% ДДС на всички стоки и услуги

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 184

"Булгаргаз" с ново дело срещу "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 184

Кристалина Георгиева била в БНБ преди две седмици

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 184

Социалдемократите печелят изборите в Германия

автор:Дума

visibility 270

ЕС призова за деескалация в Косово

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 184

ООН критикува Киев заради Източна Украйна

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 184

Конституцията на РСМ да включи българите

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 184

Тъпо упорство

автор:Павлета Давидова

visibility 152

/ брой: 184

Вирусът си има помагачи

автор:Велиана Христова

visibility 161

/ брой: 184

Завръща ли се Бурканбанк

автор:Евгени Гаврилов

visibility 131

/ брой: 184

Пътят към върха

автор:Ина Михайлова

visibility 164

/ брой: 184

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ