22 Юли 2019понеделник23:27 ч.

Суданци протестират в Хартум с искания за съд над диктатора Ал-Башир и сдаването на властта на гражданско правителство

Революция

Суданците отнесоха диктатурата

Те обаче отстраниха и лидера на военния преврат, и продължават с демонстрации за гражданско управление

/ брой: 73

автор:Елиана Иванова

visibility 483

След 30-годишно управление на 11 април 2019 г. от власт бе свален най-дълго управлявалият президент на Република Судан Омар ал-Башир. Той идва на власт на 30 юни 1989 г. чрез държавен преврат и по ирония на съдбата управлението му приключи също чрез военен преврат. Отстраняването обаче на Ал-Башир не е просто военна акция. То е резултат от недоволството на хиляди обикновени судански граждани, които протестираха в продължение на повече от 4 месеца (от 19 декември 2018 г.) срещу неговото управление. Демонстрациите, които бяха организирани от лекари, учители, адвокати и много други, избухнаха заради увеличаването на цените на хранителните продукти и бензина, но впоследствие исканията прераснаха в призиви за политическа промяна и край на твърде дълго продължилата ера на корупция и репресии. По време на протестите бяха убити хиляди хора. При управлението на Омар ал-Башир страната мина през няколко вътрешни конфликта и той е първият държавен глава, обвинен от Международния наказателен съд за военни престъпления. Башир е и последният човек, който управлява обединен Судан преди Южен Судан да се отдели като самостоятелна и независима държава през 2011 г. 

Но отстраняването на Ал-Башир не понижи напрежението и хиляди протестиращи останаха по улиците на столицата Хартум. Народният гняв, който придоби особено големи и заплашителни размери в началото на април 2019 г., 

бе насочен основно към съществуващата система 

изразител на която те виждат в лицето на президента и на военните. Исканията за пълна промяна и демократизация на страната не включват ново правителство от военни. Обикновените хора се борят за гражданска администрация и изграждане на свободно гражданско общество. Ето защо вълни от гняв и недоволство продължиха да заливат улиците на суданската столица. "Нова ера, нова нация" започнаха да скандират протестиращите, след като се разчу за ареста на Омар ал-Башир и бе съобщено, че ще се направи официално изявление по държавната телевизия. Няколко часа по-късно генерал Ауад Ибн Ауф, вицепрезидент на Судан и министър на отбраната, обяви следното в национален ефир: "На първо място обявявам създаването на преходен военен съвет, който ще поеме управлението на страната за период от 2 години. Суспендирам Конституцията на Република Судан от 2005 г. Обявявам извънредно положение в страната за период от 3 месеца и вечерен час за тъмната част от деня. Затварям суданското въздушно пространство за 24 часа, както и пристанищата. Прекратявам мандата на президента, включително на депутатите и разпускам кабинета. Разпускам Националната Асамблея и Държавния съвет. Призовавам всички, които носят оръжие, и всички въоръжени групи да се присъединят към нацията и да помогнат за нейното изграждане. Налагам строго спазване на обществения ред, забрана срещу всякакви нарушения и борба срещу престъпността във всичките й форми. Прекратяване на огъня по цялата територия на Судан. Незабавно освобождаване на всички политически затворници. Прокарване на път за мирно предаване на властта, изграждане на политически партии и подготовка за свободни и честни избори и постоянна конституция до края на преходния период" (по превод на телевезия "Ал Джазира").  

Относно дипломатическите и международните връзки на страната промяна не се очаква да има, всички международни споразумения остават действащи във формата, в който са сключени. В отделни изявления активисти и опозиционни групи настояваха за гражданско преходно правителство и заявиха, че демонстрациите ще продължат, докато исканията им не бъдат уважени. Срещу новите условия се надигнаха Алиансът за свобода и промяна и Суданската асоциация на професионалистите. В свой пост в туитър асоциацията поиска "предаване на властта на цивилно преходно правителство, защото само то отразява лицето на революцията." Във фигурата на ген. Ибн Ауф народът вижда продължение на старите традиции и старата система, за унищожението на която се бори твърде дълго време. 

Така народният гняв отнесе и лидерът на преврата, отстранил омразния Ал-Башир. Ауад бен Ауф се видя принуден да подаде оставка като ръководител на Военния съвет на страната, което той направи лично на пресконференция в Хартум. С него си отиде и заместникът му Абд ал-Мааруф. Начело на Военния съвет застана Абдел Фатах ал-Бурхан, бивш началник щаб на сухопътните войски, който през февруари бе назначен за главен инспектор на въоръжените сили на Судан. Очевидно, военните са решили, че на този етап той е по-приемлива фигура. Междувременно Военният съвет 

отмени всички закони, ограничаващи основните свободи 

Но протестиращите продължат демонстрациите и митингите, докато властта не мине в ръцете на гражданско управление. 

Събитията в Судан от последните дни нямаше как да не получат и международен отзвук. Външният министър на Египет заяви, че подкрепя свалянето на Ал-Башир, както и че има пълно доверие на военните за опазването на мира в съседен Судан и за успешно справяне с нелеката ситуация и нейните предизвикателства. Както е известно, отношенията между двете държави бяха силно обтегнати при управлението на бившия судански президент. Турският президент Реджеп Ердоган изрази надежда, че Судан ще успее да преодолее мирно политическия катаклизъм чрез "национално помирение" и призова суданския народ да "работи за нормализиране на демократичните процеси". Държавният департамент на САЩ разпореди на служителите си извън минимално необходимия персонал да напуснат Судан. Американското външно министерство разпространи и предупреждение към гражданите на САЩ да не пътуват в страната "поради престъпност, тероризъм, граждански безредици, отвличания и въоръжен конфликт." Говорителят на Държавния департамент на САЩ Робърт Паладино заяви, че "Суданският народ трябва да определи кой води него и бъдещето му, а суданците са ясни и настояват за цивилен преход." "Трябва да видим бързо придвижване към всеобхватно, представително, гражданско ръководство. И трябва да гарантираме, че няма да има повече насилие", написа британският външен секретар Джеръми Хънт в свой пост в социалната мрежа туитър. Африканският съюз също не одобри създаването на военно преходно правителство. ЕС и ООН заявиха, че военно правителство не е отговорът за изход от кризата в страната, нито пък е алтернатива на демократичните аспирации на суданския народ. 

Судан бе една от големите държави в Африка при това с богати находища на нефт. Днес обаче е в списъка на най-нестабилните държави в света и е на път 

да попадне в списъка на ООН с "провалени държави" 

Дългата гражданска война между "севера" и "юга" завършва с отделяне на южната част като самостоятелна държава под името Южен Судан. Както е известно, в северната част на Судан са се установили основно мюсюлмани, които определят себе си като принадлежащи към арабския етнос, а в южната част преобладават различни африкански етнически групи, неараби, които изповядват местни африкански религии и християни. През 2003 г. противопоставянето между арабските и неарабските общности ескалира в западната провинция Дарфур, където започва процес на "етническо прочистване" на неарабските племенни групи със съдействието на правителството в Хартум. През 2008 г. действащият президент Омар Ал-Башир е обвинен във военни престъпления и престъпления против човечеството от Международния наказателен съд във връзка със събитията в Дарфур. Санкции обаче не следват. След като през 2010 г. той отново печели президентските избори, вълна от недоволство дава решителния тласък за отделянето на южната част на страната. Отцепването на Южен Судан лишава Судан от по-голямата част от приходите от търговията с петрол и засилва спиралата на инфлацията в страната. В резултат на това опозиционните групи и обикновените граждани все повече започнаха да изразяват недоволството си от неспособността на правителството на Ал-Башир да облекчи техните страдания, да подобри икономическите условия и да въведе политически реформи.

Организаторите на протестите в Судан изготвиха своите искания, които бяха предадени на новите управляващи от военната върхушка, а междувременно протестиращите остават по улиците на столицата Хартум в очакване.

Нагласиха Гешев за мястото на Цацаров

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 139

Само трима директори в ДФ "Земеделие" са на работа

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 139

Иванчева и Петрова се оплакаха от теч на данни

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 139

И зам.-областната на Велико Търново в далавери с имоти

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 139

Частни фирми ще регистрират автомобили

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 139

С 19 ст. на килограм поскъпна свинското за седмица

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 139

Собственикът на Хоуммакс купува ХИТ

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 139

Украинците гласуваха за нова политика

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 139

ЕС подготвя помощ за Ирландия заради Брекзит

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 139

Почина генералният директор на МААЕ

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 139

Кратки новини

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 139

Размина им се на руснаците

автор:Денчо Владимиров

visibility 143

/ брой: 139

Глоба и за ползване на слънчевите лъчи!

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 139

Не може в България да се възражда фашизмът!

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 139

Денят на Овчаря

visibility 62

/ брой: 139

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ