26 Септември 2020събота17:29 ч.

Субсидията вече няма да следва депутата

Размерът на парите за партиите трябва да бъде намалена, смята Мая Манолова

/ брой: 127

автор:Юлия Кулинска

visibility 6

БСП слага край на пазаруването на депутати, обяви зам.-председателят на НС Мая Манолова преди вчерашното заседание на временната комисия за правилника на парламента. Двамата с Янаки Стоилов са предложили промени в закона за политическите партии, с които се преустановява практиката парите от държавните субсидии да следват народния представител. В 41-во НС едно от най-уродливите явления бе купуването на депутати, коментира Манолова. Парите от партийните субсидии ще остават за партиите, от които е избран депутатът, решил да стане независим, предвижда проектът на БСП.
Социалистите разглеждат промяната и като допълнителна мярка срещу т.нар. "номадство", тъй като депутатите вече няма да имат "стимули" да се местят от една група в друга. Предишното НС, доминирано от ГЕРБ, забрани на независимите депутати да правят нови групи, но пък ги използва за набавяне на парламентарното си мнозинство чрез т.нар. декларации за принадлежност към друга партия, припомни Манолова. "Имаше съмнения, че независимите депутати, декларирали принадлежност и прехвърлили субсидията си към ГЕРБ, лично са получавали част от сумата. Това така и не се изясни, а властите дори отказваха официална информация на кого превеждат субсидиите си депутатите, напуснали РЗС, "Атака" и Синята коалиция", уточни тя.
Понятието "независим депутат" се сменя с "народен представител, нечленуващ в никоя парламентарна група", реши комисията за парламентарния правилник вчера.
Размерът на партийната субсидия е въпрос, който се третира в държавния бюджет, тя не се определя от Закона за политическите партии, но тя трябва да бъде намалена, категорична е Манолова.     Предложенията за промяна в закона кореспондират с промените в правилника за дейността на НС. В него няма забрана за създаване на нови парламентарни групи, но има за разрастване на съществуващите.
По-късно Павел Шопов съобщи, че и ПГ на "Атака" внася подобен законопроект, който касае партийните клубове и централи и размера на субсидията, която получава всеки депутат.
 
   
Орязват подаръците за народните избраници

Депутатите ще могат да получават подаръци на стойност до 1/5 от заплатата си, като Мая Манолова ще поиска подаръците да са до 1/10 или дори 1/20 от възнаграждението им. Временната комисия за парламентарния правилник реши на всеки 3 месеца народните представители да декларират за какво са изхарчили т.нар. безотчетни пари, които им се полагат за сътрудници, експерти и помещения за приемни. Бе постигнат консенсус в комисиите да има поне по 2 души от всяка парламентарна група, а в мегакомисията за сигурността - по трима. На заседанието бе прието предложението да се създаде специален канал по БНТ и честота по БНР, по които пряко да се излъчват заседанията на НС.

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1048

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 543

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ