26 Септември 2020събота05:28 ч.

Студенти от ФЖМК създадоха сборника "Българската книга по света"

/ брой: 114

автор:Дума

visibility 545

Заглавието на този студентски сборник ясно разкрива тематиката му. "Българската книга по света" отразява пътуването на родната ни литература в търсене на признанието, което заслужава - от първото английско издание на "Под игото" през 1893 г. до чуждоезичните преводи на съвременните ни писатели.

Това е петата книга, която Факултетът по журналистика и масова комуникация на Софийския университет издава като творчески резултат от дисциплината "Учебно издателство - майсторски клас". Автори на текстовете са студентите от втори курс на специалността "Книгоиздаване". Тяхно дело е и цялостният издателски процес на редактиране, коригиране, дизайн и предпечатна подготовка.

Издателства и фондации, библиотеки и културни институции, онлайн книжарници и литературни музеи - много са отправните точки към срещите с хората, призвани да популяризират българската литература в чужбина. Който разгърне сборника, ще разбере на кои езици е преведена "История славянобългарска" и кои са нашите класици, номинирани за Нобелова награда за литература. Ще научи къде по света четат Ботев, Вапцаров, Багряна, Радичков и как приемат международния си успех Георги Господинов, Алек Попов, Здравка Евтимова и Мирела Иванова. 

Герои на книгата са и преводачи от различни националности, поели мисията да прокарват път на българската книга. Представени са и някои от най-изявените преводачи от български на руски, испански, датски, украински и китайски език. Не е пропусната активната роля на Националния център за книгата, Фондация "Елизабет Костова" и Къщата за литература и превод в София. 

Студентите се надяват да организират премиера на печатното издание, когато отмине епидемичната обстановка. А електронното вече е в сайта на СУ в секцията "Учебни медии" на ФЖМК.

Христо Иванов не изключи коалиция с ГЕРБ, но без Борисов

автор:Дума

visibility 45

Ден 79: Яйца и по Столичната община

автор:Дума

visibility 58

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 801

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 470

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ