17 Февруари 2019неделя09:54 ч.

Режисьорът Сава Драгунчев

Сцена

Студенти на Стефан Данаилов играят "Зверското синьо"

Сава Драгунчев поставя в НАТФИЗ комично-абсурдната пиеса на Филип Ридли

/ брой: 27

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 393

"Зверското синьо" от Филип Ридли в постановка на д-р Сава Драгунчев с III курс актьорско майсторство за драматичен театър, клас на проф. Стефан Данаилов, има премиера днес и утре (8 и 9 февруари) на Сцена 47 в Театър НАТФИЗ, научи ДУМА от Десислава Димитрова, гл. експерт ВО на академията. Авторът на пиесата е познат в България основно с произведенията си за деца. Истината е, че творчеството на Филип Ридли е много по-разнообразно - писател, художник, киносценарист, кинорежисьор, композитор на филмова музика, фотограф и драматург. В театъра Ридли е известен с противоречивите си пиеси. Цитиран е за основоположник на театралното течение "In-yer-face" ("Направо в лицето"), с "The Pitchfork Disney" (1991), смятана от мнозина за една от най-значимите творби в развитието на стила. 

Пиесата му "Зверското синьо" за българската театрална сцена откри Сава Драгунчев. Тя е специално преведена от дългогодишния асистент на проф. Стефан Данаилов, който, освен със задълбочената си работа в НАТФИЗ, е познат на широката публика с впечатляващите си роли на сцената на Народния театър, в чиято трупа е от 2009 г. Специализирал в Шекспировия театър "Глобус" в Лондон и в Кралския Шекспиров театър в Стратфорд на Ейвън, Великобритания, д-р Драгунчев е член на Британската Шекспирова асоциация.  В творческия проект по реализацията на "Зверското синьо" в Театър НАТФИЗ Сава Драгунчев е увлякъл сценографите Елис Вели, Ванина Цандева и многократния носител на "Аскеер" и "Икар" Никола Тороманов. Пластика доц. д-р Велимир Велев, хореограф Цветан Апостолов. Класът на проф. Стефан Данаилов ще работи с високо вдигната летва, при това в спектакъл, който ще разчита и на мултимедийните решения на Димитрис Георгиев.

В ролите са Йордан Ангелов, Цветан Апостолов, Боряна Бабанова, Радина Боршош, Филип Буков, Роберт Ваханян, Явор Вълканов, Дона Вълова, Петър Данов, Анджелика Джамбазова, Стела Димитрова, Георги Краев, Велислава Костадинова,  Божидар Мицев, Габриела Накова, Пепа Николова, Недиляна Павлик, Филина Петрова, Антон Порязов, Марин Рангелов, Живко Сираков, Румен Троев.

60-те години като най-бляскав миг от историята на холивудското кино, 70-те, потопени във филм ноар, и 80-те, завихрени като диско топка, която изкривява действителността. Комично-абсурдната пиеса на един от най-значимите съвременни английски драматурзи представлява естетски разрез на антропологичния сблъсък на три епохи, въвлечени в световъртеж, в който Филип Ридли оголва десетки персонажи в ексцентрично преследване на звяра, притаен в човека и яхващ всяка негова амбиция, сексуален порив и творчески стремеж. "Зверското синьо" забавя, забързва и спира дъха на всеки, който се осмели да се изправи срещу себе си, без страх, че някой ще му се надсмее, ще го обича или мрази", казва д-р Сава Драгунчев.

БСП поиска анкетна комисия за гафовете с е-винетките

автор:Дума

visibility 269

Харчим най-много за храна, жилище и данъци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 32

Срокът за касовите апарати остава засега

автор:Евгени Гаврилов

visibility 207

/ брой: 32

Два пъти са скочили случаите на морбили за година

автор:Дума

visibility 261

Депутатският имунитет в Гърция беше отменен

автор:Дума

visibility 309

Обезцветяване

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 32

Кръстчето

visibility 298

/ брой: 32

Един час с ценностите на земите ни

автор:Велиана Христова

visibility 193

/ брой: 32