29 Септември 2020вторник19:28 ч.

Честит празник!

Студентът въоръжен за изпит с бира, шпага, монета в обувката и банкнота в книжката

Фактите сочат, че гениалността често се разкрива, след като закъснееш за важна лекция

/ брой: 285

автор:Альона Нейкова

visibility 1751

В деня, когато всички настоящи, бивши и бъдещи български студенти празнуват, мнозина ще се сетят за доста оригинални факти, легенди, афоризми и просто шеги, свързани с хора, дръзнали да посегнат към гранита на науката в престижни и недотам легитимни вузове. Да обърнем по-специално внимание на някои от тези любопитни истории.

Думата "студент" в нейната съвременна интерпретация за първи път била употребена от римския поет Овидий, когато той пристигнал в Атина, за да се сдобие със знания. Преводът от латински разкрива какво всъщност се крие под този набор от букви - иде реч за човек, който усърдно работи и е прилежен в ученето.
Не всички студенти обаче отговарят на това определение. И не става дума предимно за онези, които се сещат, че са записани във вуз, само когато дойде сесията. А в останалото време използват всяка минута за купони и срещи в дискотеките. Има и такива студенти, които разкриват гениалността си, именно докато следват в университет. За пример може да послужи историята на американския математик Джордж Данциг, решил проблемите на статистиката, над които преди него дълги години си блъскали главите най-големите светила в областта. Както доста други обикновени студенти, той просто закъснял за лекцията, на която се разглеждали нерешените дотогава предизвикателства пред учените. Написаното на дъската Данциг приел като задача за домашно, чийто отговор трябва да намери по възможно най-добрия начин. И започнал да я решава. Така неочаквано за всички стигнал до откритията си.
Прототипът на прочутия математик Джон Неш - главния герой от филма "Красив ум", получил една от най-лаконичните препоръки от университетския си преподавател, съдържаща 4 думи: "Този човек е гений!"
Ала не всеки може да разчита на особеностите на сивото вещество в главата си. И се налага да прибягва до различни начини, демонстриращи, че неординерността се крие и на други места в тялото. Студенти от Шауляйския университет отделили цели 16 часа за направата на "пищов", дълъг 600 метра. Заболяли ги ръцете не толкова да го пишат - използвали са възможностите на компютъра, принтера и ксерокса, а да навиват гениалното си произведение, което се превърнало в апотеоз на мързела им и нежеланието да зубрят лекциите.
Доста университети се славят с оригиналните си традиции. Например в Принстън всеки първокурсник трябва да се запознае с така наречения Кодекс на честта и тържествено да се закълне, че като най-свестни граждани от висшето общество няма да преписва на изпити, не ще използва "пищови" и ще направи и невъзможното и другите да не го правят. Университетът е прочут с така наречените изпити на честността, които се провеждат без присъствието на преподаватели в аудиторията. Следващите в този престижен вуз твърдят, че разчитат само на информацията от препоръчаната литература и бележките си, водени по време на лекции.
Традицията да се записват думите на преподавателите води началото си от края на ХIХ век, когато руският граф Уваров, оглавявал министерството на просветата при Николай I, решава да "повиши ефективността на обучението в университетите". Така студентите започват да документират лекциите, или поне да дават вид, че го правят. Въпреки че с развитието на технологиите съвсем скоро тази традиция може и да изчезне.
В Средновековието пък на студентите било забранено да носят в себе си ножове, шпаги и пищови, както и да се появяват на улицата след 21 ч., тъй като това се смятало за много опасно, най-вече - за останалите граждани. А преди революцията в Русия за записалите се във вуз трябвало да се грижат абсолютно всички, дори полицаите. Служителите на реда не бивало по никакъв повод да арестуват младите представители на цвета на нацията. А напротив, да им оказват всяческа помощ, ако забележат, че не са в състояние самостоятелно да се приберат, когато са пийнали например. За целта пък барманите от своя страна записвали с тебешир на гърба на младежите адреса, на който живеят. Така били улеснени и файтонджиите, които откарвали телата на мъртвопияните студенти на нужното място. За съжаление тези чудни традиции не са съхранени до ден днешен. 
Любопитен ритуал обаче имат съвременните студенти в Страната на изгряващото слънце - те непременно вземат със себе си на изпит шоколад, който им служи за талисман. Необичайният на пръв поглед избор обаче е лесно обясним: изразът на японски "Непременно ще победим" е съзвучен с името на известното лакомство Kit Kat.
До изненадващи резултати е стигнало маркетингово проучване на голяма хазартна компания. Оказало се е, че почти една трета от всички онлайн играчи на покер са именно студенти. В различни държави тези показатели варират от 20 до 30% сред любителите да блъфират в мрежата. И нищо чудно: подобни умения винаги са от полза, особено за онези, на които се е паднала кофти ръка, пардон - билет, по време на сесията.
Днешните студенти не са същите, както преди. Факт! Потвърден от любопитно изследване, сочещо, че възпитаниците на вузове стават все по-стари. Например в Швеция средната студентска възраст е 25,5 години. В Русия пък все още се намират уникуми, които заради отлагането на казармата са готови да се гмурнат в дълбините на науката още докато са тийнейджъри.
Може би с това донякъде може да се обясни и тенденцията съвременните студенти все по-рядко да могат да се срещнат в обществените библиотеки. Резултатите на едно от последните проучвания сочат, че 73% от следващите в университетите предпочитат да използват ЕБС - електронни библиотечни системи, които може да се качат на почти всеки мобилен носител.
Преди да се появят обаче подобни джаджи, студентите уплътнявали времето си с какви ли не щуротии. Една от тях е измерването на Харвардския мост, чиято дължина е 364,4 смута и едно ухо... Тази мярка се е родила през далечната 1958 г. Приятелите на 170-сантиметровия студент Оливър Смут го премествали по моста и оставяли знаци, чийто брой след това умножили по ръста на младежа и получили търсената дължина на конструкцията. Любопитен факт е, че самият Смут успешно се дипломирал като адвокат, след това станал шеф на Американския национален институт по стандартите (ANSI), а по-късно оглавил и Международната организация по стандартите (ISO).
В Йелския университет съществува забавна традиция студенти от по-горен курс охотно да споделят записките си от лекции с новите попълнения на вуза. Така последните се превръщат в длъжници. Въпреки че никой не очаква от тях да плащат за услугата с финикийски знаци. Първокурсниците трябва само да се оставят да им нарисуват със зелено мастило очите - своеобразни фарове, а после няколко часа да возят на гърба си благодетелите си.
Традициите не са това, което бяха... Доказателство на тези думи е случката с "нахален" студент в Оксфорд, изровил отнякъде древен списък с правата на следващите в това престижно учебно заведение. Та по време на изпит младежът решил да поиска халба бира - полагала му се според правилника. Преподавателят обаче го глобил. Но не заради претенцията на студента, който все пак си получил кехлибарената напитка. Даскалът овреме се сетил за друга, още по-стара традиция, която повелявала студентът да не се явява на изпит без шпага. Този атрибут, естествено, липсвал у младежа, което му коствало олекване на портмонето.
Не е тайна, че студентите често дремят на лекциите - в буквалния смисъл на думата. Някои са изморени от непрекъснатото учене, други - от бурния нощен живот. Подобно нещо се е случвало почти на всички. Затова във Франция към проблема се отнесли не само внимателно, но и доста оригинално. В един от университетите на град Нант осигурили специална стая за студентската сиеста. И сега всеки по всяко време може да се възползва от удобствата на канапетата в нея и да си почива, колкото си иска. Помещението обаче е предназначено само за релакс и в него е забранено студентите не само да пушат, но не бива нито да разговарят, нито да слушат музика, както и да се прегръщат и целуват. Решението да се създаде тази Стая за сън било взето от ръководството на университета, тъй като мнозина от възпитаниците му често заспивали по време на лекции.
А знаете ли, че и Франкенщайн също бил студент. И не става дума за известното чудовище от филмите и романа, написан от Мери Шели през 1818 г. В действителност писателката така и нарича това страшилище - Чудовището. А Виктор Франкенщайн е името на младия студент-учен от университета в Женева, създал живо същество от нежива материя.
Писъци, наподобяващи звуци, издавани при вида на такова чудовище, са често явление в доста чуждестранни вузове. Традицията на първобитния вик се спазва по време на сесия. Студентите имат право да пищят от 5 до 10 минути, тъй като се смята, че така се разтоварват, премахват напрежението и избягват стреса.
Куриозна и смешна традиция съществува в Джорджтаунския университет в САЩ. Студентите на това учебно заведения често крадат стрелките на часовника от прочутата кула Healy Hall. И не само това. Незнайно защо младежите ги изпращат със специална пратка... във Ватикана - на римския папа. Въпреки усилията на охраната и молбите на ръководството, стрелките продължават да изчезват поне веднъж на 5-6 години, стигайки до неизменния си адресат.
Един от моделите на класически мъжки обувки пени-лофър дължи името си на студентско суеверие. В езика на тези боти има специална цепнатина, където се слага монета. Според една от разпространените в Англия традиции парата трябва да се скрие в обувката по време на сесия, което би трябвало да осигури по-лесен въпрос на изпита или по-добронамерен преподавател. Някои обаче смятат, че е най-добре да се сложи не монета, а банкнота, за предпочитане - няколко. И не в обувката, а в студентската книжка. Но да не поощряваме корупцията навръх празника. По-добре е парите да се похарчат за щур купон, нали?...Вундеркинд математик и вечният абсолвент

12-годишният британец Ксавиер Гордън-Браун официално е признат за най-младия студент в света. Вундеркиндът от Хайвърд-Хит, графство Съсекс, притежава образователна степен бакалавър по математика. Още на 4 години той знаел таблицата за умножение и наум изчислявал произведението на двузначни числа. Ксавиер успешно издържал теста за средно образование (GCSE) още на 8 и самостоятелно се подготвил за изпити в университета.
През свободното си време момчето свири на пиано, кларинет и цигулка. Но това не е всичко. Има афинитет и към езиците - учи френски, испански, латински и мандаринския диалект на китайски. Но също така много обича да рита футбол с приятели и тренира таекуондо. А в университета изучава абстрактни структури, прави векторни изчисления и изследва механиката на Нютон.
Ксавиер обаче не е единственият в рода си, надарен със свръхспособности и стремеж към ученето. По-големите му брат и сестра също са завършили средното си образование, преди да станат на 10 години. Излиза, че в това семейство всички деца са вундеркинди. Дано само желанието за знания не ги напусне в по-зряла възраст.
За пример може да им послужи 97-годишният австралиец Алан Стюарт, който е най-възрастният абсолвент в света. Пенсионерът има всички основания да се нарече вечният студент, а е и горд притежател на диплома като магистър по медицина в SCU - престижен вуз, разположен в Нов Южен Уелс. Това обаче не е единственото постижение на ученолюбивия господин, гонещ стотака. Палмата на първенството Алан държи вече близо 6 лета: още през 2006-а получава юридическа степен и попада в Книгата на Гинес като най-възрастният студент в света.
Първата си диплома Стюарт взема преди 66 години в университета по стоматология в Сидни. След това се сдобива с докторска степен по зъбна хирургия в Чикаго. Въоръжен с тези дипломи, лекарят почти цял живот е работил по специалността си в Лондон и други престижни райони в северната част на Нов Южен Уелс. Австралиецът решил да продължи образованието си на 89 години.
Благодарение на влечението към знанията и заслугите му като зъболекар възрастният човек се превръща в гордостта на родния град Лисмор. Гордеят се с абсолвента си и преподавателите от университета, в който е учил Стюарт, макар че той се появявал на студентската скамейка доста рядко - предимно по време на изпити. През останалото време използвал възможностите на съвременните комуникации и слушал лекциите, предавани пряко по интернет.
"Никога не е късно да усъвършенствате мозъка си, да предизвикате собствените си способности, за да постигнете нещо различно и да се сдобиете с нови приятели", смята най-възрастният студент на планетата.


Вицове с дъх на академичност

Студент влиза в женското общежитие. Портиерът го пита:
- При коя отивате?
- А вие коя ще ми препоръчате?

Професор чете лекция пред студенти вече няколко часа поред.
- Извинете, че говоря толкова подробно, но нямам часовник - казва той.
- Зад гърба ви виси календар - чува се глас от залата.

Лекция по география в университета. Един от студентите гледа разсеяно през прозореца и си мисли:
- Нашите пак не изпратиха пари. Няма нищо в хладилника. Мимето май е бременна...
В този момент професорът го видял, че не внимава, и го попитал:
- Колега, кажете коя река е по дълга - Мисури или Мисисипи.
Студентът го погледнал тъжно и казал:
- Ех, колега, да ви имам проблемите...

Баща на студент пристигнал късно вечерта в града, където синът му учил, намерил общежитието и попитал портиера:
- Тук ли живее Жоро Попов?
- Тука, тука. Подпри го на входа, аз после ще го отнеса до стаята! - отговорил портиерът.

Попитали Радио Ереван:
- Що е крайна бедност?
- Това е гола стая, на голо легло лежи гола студентка, а до гола маса на гол стол седи гол студент и кърпи стар презерватив...

Питат студент как му е минал изпитът.
- Като на църква! - отговорил той. - Професорът ме пита нещо - аз се кръстя. Като му отговоря - той се кръсти...

Студентски стол. Младеж казва на готвачката:
- Моля, дайте ми два кренвирша!
- Ега ти милионера! - започва да роптае опашката.
- И шестнадест вилици! - добавя студентът...

Професор пита неподготвен студент:
- Какво е според вас изпит?
- Това е беседа между двама умни хора.
- А ако единият от тях е идиот?
- То тогава вторият няма да получи стипендия...


Съвети на известните

- Бих искал да кажа на студентите-тройкаджии: вие също можете да станете президенти на Съединените Щати.
             Джордж Буш

- Дипломата в живота на човека е онази първа любов, която никога не ръждясва.
                             Умберто Еко

- Университетът развива всички способности, в това число и глупостта.
                              А.П. Чехов

Румен Радев: Не съм снемал подкрепа от Корнелия Нинова

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 185

"Отровното трио" сезира ЕП как министри прикриват корупция

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 185

КНСБ предлага 300 лв. минимална пенсия и таван от 1400 лв.

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 185

Оттеглиха проекта за продажба на лекарства от машина

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 185

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Турция няма да праща военни в Карабах

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Чехия ще връща извънредното положение

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Орбан иска оставката на зам-председателя на ЕК

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Кратки новини

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

На 100 секунди от Армагедона

автор:Георги Георгиев

visibility 5

/ брой: 185

Законите трябва да са в синхрон с народното сърце

автор:

visibility 4

/ брой: 185

Месец септември

автор:Никола Инджов

visibility 3

/ брой: 185

Трябва ни преоценка на нашето земеделие

автор:Въто Христов

visibility 2

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ