25 Април 2024четвъртък10:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Строител на социалистическа България

Проф. Кирил Лазаров разработва фундаментални проблеми на българската икономика

/ брой: 140

автор:Радко Ханджиев

visibility 1746

През 1910-1911 г. Симеон Радев издаде "Строители на съвременна България" - портрети на дейци, изиграли важна роля за възкръсване на следосвобожденска България. Последваха войни, две национални катастрофи, а след тях България имаше нужда от нови вдъхновени строители, които да я възродят от пепелта. 

Един от плеядата строители на нова България, които в годините на социалистическото съзидание преобразиха Отечеството ни и допринесоха то да се нареди сред 30-те развити в стопанско и културно отношение държави на планетата, е проф. Кирил Лазаров - директор на Централното статистическо управление (1947-1948), председател на Плановата комисия (1948-1949), министър на финансите (1949-1962); народен представител в VI Велико Народно събрание; депутат във всички парламенти от 1945 г. до смъртта си през 1980 г. И преподавател по политикономия във ВИИ "Карл Маркс". През 1958 г. е избран за член-кореспондент на БАН. 

Трънлив е жизненият път на Кирил Лазаров. Роден е на 24 юли 1895 г. в Долна баня, Ихтиманско, в патриотично семейство. Дядо му Лазар Кумитски е опълченец, загива от раните си в боевете на Шипка. Юношата Кирил се отличава със стремеж към знанието и успява да спечели стипендия, за да продължи в Първа мъжка гимназия в София. Но се чувства чужд сред съучениците си - повечето синове на министри и богаташи. Затова все по-често посещава клуба на тесните социалисти, където е омагьосан от речите на Дядото, Георги Кирков, Хр. Кабакчиев, В. Коларов, Г. Димитров. Година по-късно се прехвърля в гимназията в Самоков, града на първата комуна. Под влияние на ръководителя на комуната Борис Хаджисотиров младежът окончателно се оформя като деец на тесните социалисти. През 1915 г. е включен в Софийския окръжен комитет на партията. 

През 1916 г. е мобилизиран, завършва подофицерска школа и до 1918 г. е командир на взвод на една от най-горещите точки на фронта - Добро поле. Сблъсква се с жестоката реалност на войната. Изнемогващ, в дрипи, с налъми вместо обувки, недохранван, недооборудван с оръжие и муниции, българският войник проявява чудеса от храброст срещу далеч по-многобройния и въоръжен противник. В същото време шепа партизани на властта богатеят в тила, на гърба на народа и на войнишката неволя. Едно след друго никнат акционерни дружества, раждат се нови милионери. Фаталният изход на фронта е неизбежен, а с него идва и втората национална катастрофа.

След войната Лазаров учи право в СУ "Кл. Охридски". Кървавият фашистки преврат на 9 юни 1923 г. бележи повратна точка в политиката на партията. Тя се преориентира към възстановяване на сътрудничеството с БЗНС и поема курс към въоръжена съпротива. Лазаров ръководи въстанието в Долнобанското корито - най-масовото в Софийска област. Осъден на доживотен затвор, успява да избяга в Югославия, а през 1925 г. е в СССР. Завършва второ висше образование по световно стопанство и световна политика в Москва. След 1935 г. е научен работник в Международния аграрен институт. През 1939-1940 г. преподава в Ленинградската висша школа, където защитава кандидатска дисертация. През годините на Отечествената война е редактор в радиостанция "Христо Ботев", която пропагандира и насочва антифашистката съпротива в България. 

След 9 септември 1944 г. Кирил Лазаров се завръща в България, заема ръководни партийни и държавни постове. В своята практическа дейност като директор на ЦСУ следва положителните традиции на изградената след Освобождението българска статистика. Като председател на Плановата комисия участва в осъществяването на първия възстановителен народостопански план. Като министър на финансите провежда паричните реформи от 1952 и 1962 г., които укрепват българския лев. 

В преподавателската и научната си дейност Кирил Лазаров разработва фундаментални проблеми на българската икономика като ролята на натрупването за успешното реализиране на планираните крупни проекти през I и II петилетка; мястото на бюджета, кредита и парите за стабилността на българските финанси; ролята на материалните, паричните и валутните резерви за ритмичното реализиране на народостопанския план, укрепването на финансите и изпълнението на бюджета и др. За забележителните си заслуги като строител на социалистическа България е удостоен със званието "Герой на социалистическия труд". Награден е и с пет ордена "Георги Димитров". 

Разработките на проф. Лазаров са особено актуални днес, когато българската икономика крета на последно място в обединена Европа. Стига да има кой да се поучи от тях...

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 688

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 654

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 819

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 589

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 745

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 638

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 747

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ