16 Юни 2024неделя03:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Строител на народното стопанство - ръководител от практиката и науката

85 години от рождението на нашия бележит учен - проф. д.ик.н. Константин Габровски

/ брой: 72

visibility 168

Проф. Нако Стефанов

Днес се навършват 85 години от рождението на проф. д.ик.н. Константин Габровски - изследовател, педагог, методолог и ръководител. Проф. Габровски е роден в Ямбол, където завършва начално, основно и средно образование. На 18 години започва обществена работа в родния си град. На 21 постъпва в Софийския университет "Климент Охридски", Икономически факултет. След завършване на висшето си образование през 1956 г. започва обществена работа. На попрището на обществената дейност става първият директор на Студентския дом в София през 1958 г. Включва се активно в бригадирското движение - Хаинбоаз, 1946 г., Димитровград, 1948 г., Кокаляне, 1956 г., Витоша, 1957 г., Мальовица, 1960 г.   

Влече го преподавателската и изследователската работа

През 1959 г. кандидатства и е назначен за младши научен сътрудник в Икономическия институт на БАН. През март 1961 г. успешно държи изпит за асистент във ВИИ "Карл Маркс", катедра "Народностопанско планиране". Същата година през септември печели конкурс за аспирант в Москва, в резултат на което е зачислен за редовен аспирант в Московския държавен университет "М. В. Ломоносов". Негов ръководител става проф. Арон Яковлевич Боярский. Темата на дисертацията е изключително важна и актуална за България, която по онова време тръгва уверено по пътя на плановата икономика, а именно - "Баланси на междуотрасловите връзки в България".
Работата му като аспирант в СССР дава възможности да контактува с видни съветски икономисти, какъвто е например един от основателите на икономико-математическото направление в съветската икономическа наука академик Василий Сергеевич Немчинов, както и редица други. В своята научна работа в Москва получава подкрепа и от България - от известния български икономист, професор, а по-късно академик Евгени Матеев. Оттогава между двамата се установяват дружески отношения, продължили до кончината на академик Матеев. Един от инициаторите и активните деятели за създаването на фондация, носеща неговото име.
Същевременно Константин Габровски не само готви дисертацията си, но

участва в практически разработки

като например в подготовка на информационна система за междуотрасловите връзки на 640 предприятия в Белорусия.
След успешна защита на дисертацията се завръща в България през май 1965 г. Започва един нов етап в живота на Константин Габровски, характеризиращ се с работа в центъра на практическата дейност по управление на икономиката на България. Той е назначен за главен специалист в Държавния комитет по планиране (ДКП), който до 1962 г. е известен като Държавна планова комисия към Министерския съвет.
ДКП разработва стопанските планове на национално равнище, задава методиките на планирането, одобрява и контролира плановете в отделните сектори и региони. К. Габровски работи в отдел "Методология на планирането", където  по-късно става началник отдел. Именно като такъв инициира през 1966 г. създаването на Изчислителен център.
Трудовият път на проф. Габровски е белязан с немалко на брой отговорни държавни постове, имащи непосредствено отношение към формирането на стопанската политика на страната ни. През 1967 г. е назначен за началник управление "Прогнозиране и моделиране" на ДКП. Под негово ръководство е и НИИ по планиране, който е към ДКП. От февруари 1973 г. заема поста заместник-председател на ДКП. В периода 1976-1982 г. е

помощник на министър-председателя

на НР България Станко Тодоров по въпросите на макроикономиката. Тук ще припомним, че това са едни от най-значимите периоди в социално-икономическото развитие на нашата страна.
Едновременно с това проф. Габровски полага усилия за продължаване на академичната си дейност и научно израстване. Още със завръщането си от Москва като хоноруван преподавател започва от учебната 1965-1966 г. да чете курс "Математически методи в планирането", който курс след време се преименува в "Изследване на операциите". В 1973 г. се хабилитира като доцент във ВИИ. През 1981 г. е задочен докторант в Москва в Академията по обществени науки (АОН) с научен консултант академик Станислав Сергеевич Шаталин. През 1985 г. успешно защитава дисертация за доктор на икономическите науки на тема "Автоматизация на народното стопанство", а през 1987 г. се хабилитира като професор във Висшия икономическия институт, София.
През 1982 г. преминава на работа в Комитета за държавен и народен контрол (КДНК), където се занимава с въпросите на методологията на контрола. През  1985 г. се връща отново като зам.-председател в плановата комисия, а от 1987 г. става отново съветник на тогавашния министър-председател Георги Атанасов. На този пост се  пенсионира през 1990 г.
По-нататък жизненият и творчески път на проф. Габровски е свързан отново с научно-преподавателска дейност като професор в УНСС, катедра "Маркетинг и стратегическо планиране", където работи до 2000 година. Създава и в продължение на години преподава в курсове, свързани с приложение на математическите методи, автоматизираните системи, изследването на операциите в икономиката.

Автор е на учебници и други публикации

в тези области, както и в областта на баланса на междуотрасловите връзки, прогнозирането, планирането и други. Учредител е през 1989 г. на Дружество на училите и специализирали в учебни заведения в Съветския съюз. В продължение на 20 години е негов председател. За известен период след 1992 г. работи и за неправителствена организация - Дружество "Знание".
Международната дейност на проф. К. Габровски е свързана с редица постижения. Участвал е като  представител на България в работата на старшите икономически съветници на правителствата при Икономическата комисия на ООН за Европа - ИКЕ, различни международни комисии и институции. Международният съюз на икономистите го изпраща за консултант на правителството на Бангладеш по разработването на икономическа политика. Участва като учредител на Международната асоциация по междуотрасловите връзки.
Изследователската дейност на проф. К. Габровски е белязана с най-значими приноси в разнообразни направления на икономическата наука като математически методи в икономиката, прогнозиране и планиране, междуотраслови връзки, макроикономически анализ, стратегическо фирмено планиране, изследване на операциите и други. Има над 130 научни публикации. Част от тях са преведени на чужди езици, като по този начин са станали

достояние на световната научна общественост
 
В лицето на проф. Габровски виждаме пионера на внедряването на автоматизирани системи за управление на икономиката у нас. Зад себе си той е оставил плеяда млади специалисти, учени и изследователи, както и икономисти от практиката. Достойният живот и дела са ясно доказателство за мащаба на личността на бележития български икономист, методолог в областта на макро- и стратегическото планиране, междуотрасловите връзки, изследването на операциите, на педагога и дългогодишен ръководител от практиката и науката, професор, доктор на икономическите науки Константин Габровски.
Днес, когато отбелязваме неговата 85-годишнина, му желаем дълги години живот и по-нататъшни творчески успехи.
                                                             

Едното платно на "Струма" ще е извън дефилето

автор:Дума

visibility 827

/ брой: 111

Произвеждаме все по-малко плодове

автор:Дума

visibility 774

/ брой: 111

Задава се голям излишък на петрол

автор:Дума

visibility 722

/ брой: 111

Пускат еднодневна винетка за леките коли

автор:Дума

visibility 687

/ брой: 111

Не давайте партията на търговците

автор:Дума

visibility 876

/ брой: 111

Трябва ни управление на широка основа

автор:

visibility 830

/ брой: 111

БСП е жертва на структурите си

visibility 919

/ брой: 111

Конференция за мир или "път към нищото"

автор:Таня Глухчева

visibility 845

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ