17 Април 2021събота05:57 ч.

Страници от ателието на Никола Стоименов

автор:Дума

visibility 430

"Във време, издраскано и наранено от толкова много шум, звуци, писъци и думи на модерността и суетата, изгубили може би способността да съзерцаваме във вечната надпревара, ми се иска да намеря време за малко тишина. За тишината в мен, в нас, където въображението да пропътува световете, затворени в картинното пространство, като страници от сънувана книга - сънувана в ателието, в тишината на собствената чувствителност", споделя Никола Стоименов. Най-новата му изложба е подредена до 13 март в столичната галерия "Астри" на ул. "Цар Самуил" 34.

С картините е както в любовта - първият поглед и първото чувство са особено важни. Е, не винаги, но най-често е така.

Преди 5 години, селектирайки картините за Формат 30/30, след десетки часове, прекарани в разглеждане на стотици картини и четене на биографии, погледът ми спря върху три платна. Спря и потъна. Отдъхна си. В привидно леката рисунка, нежния и същевременно предизвикателен колорит долови, разпозна фигуративното, остави се на абстрактното и позна свят, различен от досегашния. Лек и дълбок, атавистичен и тотално непознат, но примамлив и красив...

Името на художника ми беше непознато. Никола Стоименов. Роден през 1973 г. в Пазарджик. Биографията - кратка и синтезирана: пет самостоятелни изложби, десетки съвместни участия  в страната и в няколко престижни национални форуми, седем награди за живопис от изложбите на Дружеството на пазарджишките художници, няколко номинации от национални конкурси. И стотици, хиляди рисунки и картини, съхранени в ателието с нужното внимание. Последното, разбира се, узнах наскоро, когато посетих Никола в Пазарджик, за да подготвим изложбата му в "Астри", разказва галеристката Вихра Пешева. 

Потънала в огромното количество картини, от миниатюри 10/10 до относително големи формати 100/70, отделени в различни цикли, бях изумена. Имах усещането за един титаничен труд и отдаденост на изкуството. Малките формати и техниката им подсказваше, че времето е било изключително ценно за художника. Всяка рутинна пауза на ежедневието е била запълвана с рисуване. Всички дни, извън обичайните задължения, са били дни за рисуване. Както и всеки лист, картон, фазер, платно или друга плоскост са предизвиквали техниката и фантазията на художника, раждали са поредици, цикли рисунки, сами по себе си предмет на отделни изложби. Дали Никола е следвал вътрешните си нагласи и импулси или целенасочено си е поставял и преодолявал творчески задачи, това предстои да узнаем от самия него. Но страстта и последователността му на работа го е довела до завиден професионализъм и лекота, която е впечатляваща.

"Страници от ателието", като първа изложба на Никола Стоименов в галерия "Астри" и в София, има за цел едно по-общо представяне на художника. С него включихме над 50 произведения, различни формати, от няколко различни цикли, работени  през последните три години. Техниките са предимно смесени върху картон, фазер, платно. Освен това, тези картини не са правени специално за да бъдат излагани в пространството на "Астри" или в кое и да е друго пространство. Правени са единствено и само заради удоволствието от процеса, заради търсенето и пътя в изкуството. Удивително обаче е колко хомогенно и цялостно стои експозицията и как отделните картини се свързват в една обща история. Изводите, както и удоволствието от разглеждането на "Страници от ателието" оставям за вас", завършва Вихра Пешева.

Чужденците се отказват масово от почивка у нас

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 74

Само една от четири ябълки на пазара е българска

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 74

Тройно по-голям износ на вино

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 74

БАБХ е спряла вноса на 1203 тона плодове, ядки и мед

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 74

Ангела Меркел се ваксинира с "АстраЗенека"

автор:Дума

visibility 108

САЩ налагат нови санкции срещу Русия

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 74

НАТО се изтегля от Афганистан

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 74

Ваксинационните паспорти

автор:Аида Паникян

visibility 370

/ брой: 74

Датата

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ