01 Април 2023събота11:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес от запад облачността временно ще се разкъса и намалее, но преди обяд над източната половина от страната ще е значителна и на места все още ще превалява дъжд. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина - и временно силен вятър от запад-северозапад. Затоплянето ще продължи и преобладаващите максимални температури ще бъдат между 17° и 22°, в София - около 18°. Днес от запад облачността временно ще се разкъса и намалее, но преди обяд над източната половина от страната ще е значителна и на места все още ще превалява дъжд. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина - и временно силен вятър от запад-северозапад. Затоплянето ще продължи и преобладаващите максимални температури ще бъдат между 17° и 22°, в София - около 18°.

Страна за връщане, а не за живеене

В "Лека форма на тежка депресия" от Станислав Стратиев светофарът свети само червено

/ брой: 289

автор:Дума

visibility 1015

На сцената на Сатиричния театър един светофар свети само червено в новия спектакъл по Станислав Стратиев "Лека форма на тежка депресия". Постановката е на Йонко Цонев и Светослав Пеев. Сценичният текст е своеобразен колаж от прозата на Стратиев от 90-те г., като в спектакъла са включени и няколко предизвикващи и смях, и сълзи монолози от пиесата "От другата страна", които представя Никола Анастасов. "Лека форма на тежка депресия" е третият спектакъл от програмата на Сатиричния театър "70 години от рождението на Станислав Стратиев" - след "Максималистът", поставен от Гаро Ашикян и "Животът, макар и кратък" на Василена Радева. Основната тема, около която се завърта спектакълът, е тъжно-сатиричната формула на Станислав Стратиев: "Дами и господа, животът е пълен с недоразумения... Непрекъснато нещо не ни достига. Ту свобода, ту робство, ту малко лудост, ту малко разум, ту социализъм, ту капитализъм. Не ни достига, дами и господа! Не ни достигаха мислещите. После не ни достигаха инакомислещите. След това инакодействащите. После инакогласуващите. Непрекъснато нещо не ни достига дами и господа. Като има идеали - не достигат капитали, като има капитали - не достигат идеали."
Представлението е изградено като любимия и много типичен за театъра жанр "кабаре", а според Светослав Пеев това е и най-подходящата форма "да забавляваме зрителите, като казваме истината, но с шега. Още преди 20 години Стратиев е знаел, вярвал е какво ще се случи в България, за да пеем днес, че е "страна за връщане, а не за живеене...". Героите в "Лека форма на тежка депресия" са типични родни чешити, които бистрят политиката и живота, докато чакат светофара, те се забавляват с разсъждения върху неуредиците и абсурдите, компания им правят улични музиканти. Само че времето минава, а светофарът продължава да свети червено. Между отделните сцени с участието на Паскал (Светослав Пеев) и Мара (Росица Александрова), Йеремия (Веселин Цанев) и Миро (Ивайло Калоянчев), висящ от външната страна на прозореца се появява Никола Анастасов, изпълняващ монолога на Стареца от най-тъжната и жестока пиеса на Стратиев "От другата страна". Неговият образ със своя искрен драматизъм и едновременно с това абсурдна комедийност контрастно се вклинява в лековатия ироничен тон на другите сцени, за да открои темата за изоставения, ненужен, но вярващ и надяващ се на нещо по-добро човек. В неговото сценично присъствие в спектакъла в най-пълна мяра се усеща отблясъкът на отминалата, но незабравена слава на актьорското изкуство на Сатиричния театър. В спектакъла участват още и Милена Аврамова, Мартин Каров, Петко Каменов, Константин Икономов, Красимир Куцупаров. Сценографията е на Елица Андреева, а музиката на Юри Ступел.
 

Заменят руската система за управление в АЕЦ "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 63

Българският мед залежава заради внос от Украйна

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 63

Производствените цени нарастват по-бавно

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 63

Полша ограничава вноса на украинско зърно

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 63

Българин е задържан в Белгия за тероризъм

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 63

И чехите не искат пенсионна реформа

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 63

Вашингтон отряза Киев за изтребители Ф-16

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 63

Номер Едно

автор:Боян Бойчев

visibility 383

/ брой: 63

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ