30 Ноември 2023четвъртък06:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Стоп на противопоставянето на човека срещу обществото

Не просто трябва да търсим избиратели, а трябва да им покажем, че можем да управляваме

/ брой: 149

автор:Илияна Йотова

visibility 1980

В цяла Европа левицата следва тревожната тенденция за спад в нейната популярност. Ситуацията е още по-обезпокоителна, с оглед на наближаващите парламентарни избори в Испания, където социалдемократите са заплашени от сериозно поражение. Това ще бъде много тежък сценарий, при който ще загубим поредното ляво и прогресивно правителство в ЕС.
На 20 и 21 юни Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент проведе заседание в Барселона, където бяха поставени въпросите за настоящото състояние на лявото в Европа и предизвикателствата в бъдеще, на които то трябва да отговори. Стотици социалисти си дадоха среща в столицата на Каталуния, сред които знакови лица за левицата от активната политика като Мартин Шулц и Пол Нийруп Расмусен, както и имена, превърнали се отдавна в икони на лявото движение като Жак Делор и Рикардо Лагос.
Основните теми, върху които разсъждаваха участниците, бяха управлението и глобализацията; предизвикателствата, които те поставят пред ЕС и социалдемокрацията;

заплахите от хегемония на дясното

и последствията от това върху свободата, демокрацията и плурализма в медиите. Не на последно място бяха разгледани чувствителните проблеми на миграцията, популизма и ксенофобията, които все повече си пробиват път в европейското общество с активната подкрепа на десницата, готова на всякаква риторика и на всякакви действия, за да удържи властта колкото може по-дълго време.
Барселонската конференция постави за изходна точка на дебатите определянето на основните разлики между консервативния и социалдемократическия мироглед. Жак Делор отбеляза, че "ние никога не трябва да забравяме за солидарността, която е в основата на Европейския съюз". Гостите се обединиха около мнението, че десницата трябва да бъде спряна в опитите й да противопоставя човека срещу обществото. Нещо повече - социалната политика - Светая светих на левицата - е в основата на цялата философия за ЕС, а понятия като "общност" и "солидарност" са идеите, около които е изградена цялата структура на Обединена Европа. Всичко това е поставено в опасност повече отвсякога досега. Европа наистина не е виждала такава вълна на надигащ глава национализъм, а евроскептиците никога не са били по-речовити от днес.

Загубено ли е всичко?

Този въпрос неизбежно си задава всеки социалист, когато осъзнава сериозността на положението. Всъщност това съвсем не е така - повечето граждани имат доверие в левите идеи за по-справедливо разпределение на обществените блага и управление на икономиката, но те хранят дълбоки съмнения, че тъкмо ние сме способни да управляваме; че тъкмо ние можем да постигнем социалната държава.
Общуването с медиите е нужно повече отвсякога в ерата на свъхбързите комуникации, интернет и електронните медии. Социалистите от всички поколения заявиха в Барселона, че ясно осъзнават колко важно е това, за да достигат нашите идеи и решенията, които предлагаме, до избирателите. Това не е никак лесна задача - явни и за съжаление често успешни са опитите на властовите кръгове от десницата да контролират медиите. Конференцията широко обсъжда емблематичния за цяла Европа случай с Италия и Силвио Берлускони и похватите, граничещи с диктатура. Предизвикателството е още по-голямо - трябва да направим посланията си интересни и привлекателни за хората. Основен проблем на левицата през последните десет години е, че нейните конкурентни са значително по-креативни, като за това не се колебаят да употребяват дори краен популизъм. Ние, разбира се, не можем да си позволим това, заявиха социалистите на конференцията в Барселона, но трябва на всяка цена да звучим съвременно и интересно на хората. "В противен случай "партията на седящите на дивана" ще продължи да бъде най-голямата в ЕС", заяви председателят на ПЕС Пол Нийруп Расмусен. Той отново подчерта своята стара теза, че в Европа обикновените хората чувстват политиката като нещо чуждо, върху което не могат да упражняват влияние и това ги кара в дните на избори да не гласуват, а просто да следят изборите по телевизията.

Левицата обаче трябва да има идеи

преди да формулира послания. Десните партии спечелиха битката при убеждаването на европейските избиратели, че те са политиците, които ще се справят с икономическата криза. Те очевидно се провалят в тази задача, но нашият проблем е, че не успяхме да се възползваме от момента и да убедим хората, че сме истинската алтернатива. Трябва да си извадим сериозни поуки от това, отбелязаха социалистите в Барселона. Хората очакват от нас кратки и ясни позиции, които твърдо да отстояваме. Така ще разширим подкрепата си извън твърдото ядро, без, разбира се, да допускаме повърхностни мнения, с които да загубим верните си избиратели. Така например бихме могли да се обединим върху посланието "сигурност" - то е важно за всеки един човек, без значение дали става въпрос за сигурност срещу престъпността, безработицата или енергийната бедност. Нашето политическо оцеляване в бъдещето зависи и от формулирането и провеждането на една ясна и последователна политика към младежта. Младите хора са ниша, често незаета от големите партии, тъй като самите млади не виждат възможности за реализация на себе си и своите идеи.
ЕС няма право на крачки назад, още повече че досега сме били пример за мнозина от развиващите се държави, които са се стремили към нашия баланс на пазарни принципи и социална сигурност. Настъпил е обаче моментът за равносметка и ние ясно трябва да кажем на гражданите къде Европа е сбъркала в миналото, какво си струва да запазим от досега съществуващия модел и какво трябва да променим. Левите партии се сблъскват с много предизвикателства в ЕС, но това не значи, че левицата е изчезнала. Просто трябва да намерим различен подход, защото проблемите, с които се сблъскваме, и светът, в който живеем, се различават коренно от времето, когато левицата бе във възход. Широк отлгас в Барселона намери тезата, че ние не просто трябва да търсим избиратели, а трябва да им покажем, че можем да управляваме.
В рамките на конференцията в Барселона бе обсъден и особено актуалният при икономическата и финансова криза въпрос за банките. Лидерът на социалистите и демократите в ЕП Мартин Шулц беше категоричен, че банките правят огромни печалби от години, за които не се плаща почти никакъв данък. А всъщност тежестта от кризата трябва да се поеме от банките, от онези, които я предизвикаха, а не от гражданите, които я изпитаха реално върху гърба си. "Когато обаче настъпи кризата и се наложи да се правят спасителни операции, десните правителства прибягнаха до парите на данъкоплатците", гневно отбеляза Шулц. Данъкът върху финансовите транзакции и еврооблигации са бъдещето за осигуряване на допълнителни приходи от тези, които печелят най-много и за облекчаване на тежестта над обикновените хора.
Не можем да оставим Меркел и Саркози да продължават да взимат решения, особено след като отминали събития показват колко погрешни са те. Трябва да изработим план за действие и времето вече тече - той трябва да покаже на гражданите, че ние знаем къде отиваме и още повече как ще стигнем дотам.
 

БСП гласува "против" бюджета за 2024 г.

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 231

Мрачна прогноза за икономическия растеж

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 231

Лихвите по депозити скочиха двойно

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 231

Партенонът скара Лондон и Атина

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 231

Русия с рекорден военен бюджет

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 231

14 дни власт в Полша

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 231

Нигер насърчава трафикантите на хора

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 231

Сметки без кръчмар

автор:Нора Стоичкова

visibility 271

/ брой: 231

Болниците в Параграф 22

автор:Аида Паникян

visibility 285

/ брой: 231

МОН ли, що е това?

автор:Юри Михалков

visibility 308

/ брой: 231

Ставайте, българи!

visibility 242

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ