06 Юли 2020понеделник10:10 ч.

Столични ДКЦ са на ръба на оцеляването

Шест медицински центъра в София са излезли на загуба през 2018 г.

/ брой: 114

автор:Деси Велева

visibility 491

Много столични Диагностично-консултативни центрове са на ръба на оцеляването, сочат отчетите за финансовото им състояние през миналата година. Шест от тях са излезли на загуба, а голяма част от останалите 24 бивши поликлиники едвам крепят балансите си, за да не излязат на минус.
От години с влошено финансово състояние е поликлиниката в кв. "Орландовци", която е единствената в този район и обслужва 40 000 столичани. Сградата на медицинския център е в трагично състояние, а през миналата година загубите му достигат 18 000 лева, въпреки че е получил заем от общината.
V ДКЦ, известно още като Студенска поликлиника, продължава да е в трагично финансово състояние. Той увеличава загубите си, които са 182 000 лв. през миналата година, и държи рекорд по този показател. Задълженията му достигат 820 000 лева.
Другото губещо дружество е VI ДКЦ в район "Илинден", което е натрупало 46 000 лева загуби през 2018 г.
Въпреки че се справя по-добре финансово, и през миналата година на минус излиза ХV ДКЦ в район "Изгрев"- с 18 000 лева. Почти същите са загубите и за ХVI ДКЦ, което се намира в "Кремиковци", определян като район с повишен здравен риск. Заради това и от общината са отпуснали на поликлиниката 25 000 лева за погасяване на задължения. Отделно дружеството е ответник по дело за стари задължения, чийто изход не е ясен.
"Столичната община е длъжник на ДКЦ-тата, някои от които са незаменими, защото нямат алтернатива", коментира за ДУМА общинският съветник от БСП Милка Христова, член на здравната комисия към СОС. Тя припомни, че някои от бившите поликлиники са в ликвидация. Според нея общината трябва да намери нишата си в столичното здравеопазване, да укрепи болниците за долекуване, хосписите и да развива онези области, които още не са завзети от частните структури. "Да не забравяме, че общинските болници и поликлиники са в ситуация на нелоялна конкуренция с частните здравни заведения", припомни Христова. Според нея общинските болници оцеляват благодарение на финансиране от Столичната община.

10 км опашка на „Кулата“ още от сутринта

автор:Дума

visibility 14

Българите влизат в Словакия само след PCR тест

автор:Дума

visibility 40

Борисов заряза мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 126

С 6 лв. по-скъпа е потребителската кошница

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 126

Големите търговци плашат с бензинова криза

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 126

Старите жилища поскъпват по-бързо от новите

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 126

Кланици се оказаха огнища на COVID-19 и в Австрия

автор:Дума

visibility 0

Рекорден брой новозаразени в световен мащаб

автор:Дума

visibility 25

Втора локална карантина в Испания

автор:Дума

visibility 191

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 310

/ брой: 126

Въпроси за бъдещата работа на КЕВР

visibility 256

/ брой: 126

Новата конституция на Путин

автор:Мирослав Попов

visibility 253

/ брой: 126

ПЕНКА КАЛИНКОВА

visibility 205

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ