08 Юли 2020сряда07:27 ч.

Стимулират децата да бъдат приятели

Популярната инициатива, заставаща зад борбата срещу тормоза, се провежда за пети път у нас

/ брой: 220

автор:Дума

visibility 481

Кампанията "Имаш силата - бъди приятел" започва за пета поредна година в България, като се радва на голям успех и в редица други европейски страни - Германия, Полша, Унгария, Румъния и Русия. И тази година е съпроводена от креативно състезание между класове. В него децата имат за цел да се съберат и заедно да направят колаж на приятелството, съставен от рисунките на най-добрите приятели на всички.

Ключова част от инициативата е обичаният влогър - Стан (@inStanT). Той ще разказва за уроците, които е научил за приятелството, и ще отговаря на въпроси по темата на инстаграм страницата си. Проблемът с тормоза е нещо, с което той самият се е сблъсквал в тийнейджърските си години. Затова използва възможността да сподели за изживяванията си, да вдъхнови децата да бъдат добри едни с други и да се борят срещу насилниците.

Като важен елемент от кампанията, организирана от популярния детски канал Cartoon Network, е създаден и специален сайт: budipriatel.cartoonnetwork.bg. В него децата ще намерят информация по темата, свързана с приятелството и тормоза. Там може да гледат видеа, да използват специално създадени тестове, чрез които да разберат повече за отношенията си с околните, както и да прочетат съветите на експертите. Родителите също може да почерпят полезна информация за предотвратяване и справяне с тези проблеми.

По данни на Министерство на образованието и науката, над 8000 случая на тормоз и насилие са били регистрирани в училищата общо за 2016 и 2017 г. От тях 4500 са свързани с физическа и вербална агресия в училищата, което прави средно по 30 инцидента дневно. През 2017 г. над 80% от българските училища са подавали поне един сигнал за насилие над дете.

Кампанията е насочена към подпомагане за преодоляването на тези проблеми. Тя е съпроводена от състезание, целящо да сплоти децата и да ги научи да работят заедно за решаване на трудностите. Конкурсът е позициониран при партньорите от Cineboom.eu и е отворен за участие на класове с деца от 5 до 15-годишна възраст. Техните учители трябва до 8 декември да изпратят снимките на готовите "колажи на приятелството" на buddy@cineboom.eu.

Победителите ще бъдат избрани на 10 декември от специално жури, като ще бъдат обявени до 5 дни след това. Класът, отличен с първото място, ще получи специална награда - фото принтер. А за всяко дете от трите класа са предвидени индивидуални награди - подаръци с любими анимационни герои.

По време на кампанията ще се проведе и анкетата "Какво за мен е истинското приятелство?", в която желаещите учители и учениците ще могат да споделят разбиранията си по темата, за да се откроят вдъхновяващи послания.

Порой удави столицата за часове

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 128

Затягат мерки при повече от 200 заразени дневно

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 128

Отново расте тревогата от коронавируса

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 128

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 128

5 млн. души в Мелбърн са под карантина

автор:Дума

visibility 10

Израел върна част от ковид мерките

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 103

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 120

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 85

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ