20 Октомври 2021сряда13:11 ч.

Стажуването ще бъде скрепено с трудов договор

/ брой: 30

автор:Юлия Кулинска

visibility 2

Договорът за стажуване да бъде регламентиран като самостоятелен вид трудов договор, предвиждат промени в Кодекса на труда. На вчерашното си заседание НС започна дебатите по три законопроекта за изменение на документа - на МС, на ГЕРБ и на "Атака". Измененията на правителството са в изпълнение на препоръката на Съвета на ЕС за създаване на Младежка гаранция. Те предвиждат работодателите да могат да сключват трудов договор с условие за стажуване с младежи на възраст до 29 години, които са завършили средно или висше училище и нямат трудов стаж, който ще може да се сключва с един и същи човек само веднъж. Младежите ще се наемат за стажуване за срок от 6 до 12 месеца. Извън обхвата на КТ остават всички останали видове стаж. С друго изменение се предлага работодателите да отчитат пред инспекцията по труда положения извънреден труд веднъж годишно, а не както досега - всяко полугодие.
От ГЕРБ предлагат промени в КТ, които освен договора за стажуване, регламентират и контракт за ученичество. Предвижда се да бъдат сключвани договори за стажуване с младежи до 29 г., които се обучават в средни или висши училища и за срока на стажа да получават възнаграждение съгласно изработеното, но не по-малко от минималната заплата.
Законопроектът на "Атака" цели да се гарантира изплащането на пълния размер на заплатите и полагащите се обезщетения на работниците и служителите. Промените предвиждат закрила при уволнение, когато работник или служител е ищец по трудов спор срещу работодателя, за времето, докато трае спорът и до 6 месеца след окончателното му приключване. С друг текст се предлага възможност работникът или служителят да поиска опростена процедура за присъждане на дължимото му трудово възнаграждение.

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 277

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 281

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 271

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ