07 Март 2021неделя14:14 ч.

Няколко думи

Статистики разни

/ брой: 2

автор:Евгени Гаврилов

visibility 628

За повече от десет години сегашните властници демонстрираха удивителното свойство непрекъснато да ръсят неистини, пардон - лъжи, и след това сами да им вярват. Този път не става дума за изпълненията Му от джипа и за безумията, които се чуват оттам, а за министрите, които много бързо усвояват стила на Бащицата в стремежа да Му се докарат.

Малко преди Нова година министърът на икономиката Лъчезар Борисов се похвали пред Него, че по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани проекти на стойност над 1 милиард лева, което е рекорд за последните 6 години. "Постигаме рекорд по линията на привличане на инвестиции по време на криза. Сертифицираните проекти са 34. 17 от тях са във високотехнологично производство и услуги", посочи министърът. С тези проекти се разкриват нови 4500 работни места, което в сравнение с 2019 г. е почти два пъти повече", твърди той. Трябва да уточним обаче, че издадените сертификати изобщо не означават, че в държавата влизат реални пари. През определено време в министерството на икономиката организират специални церемонии, на които пред камерите потенциалните инвеститори получават една тапия в рамка, подобна на грамота, с която властта обещава да ускори реализацията на инвестициите, като поема част от разходите на компаниите и улеснява получаването на необходимите документи и разрешителни.

В много случаи този процес се забавя и проваля, а компаниите се отказват от инвестиционните си намерения.

Има и далеч по-благонадеждни източници, които показват какво става с инвестициите у нас. Според БНБ например преките чуждестранни инвестиции в България към октомври са с 40% по-малко спрямо предходната година. Освен това се оказва, че те са основно под формата на заеми, дадени от компаниите майки на дъщерните им дружества тук, докато създаването на капитал не само че не се увеличава, но и има разпродажба на активи от страна на международни фирми. Общо за първите десет месеца на миналата година чуждестранни дружества са инвестирали в България 666 млн. евро, докато за същия период на 2019 г. са били вложени 1,21 млрд. евро. 

И друга статистика, този път от Евростат, ако някой не вярва на БНБ. Според нея сред 28-те членки на ЕС България заема 20-о място по обема на инвестициите като дял от БВП. През 2019 г. инвестициите в частния и обществения сектор у нас са били 19,2% от БВП. През 2015 г. те са възлизали на 21%, а през 2008 г. - на 33% от БВП. Фактите са красноречиви.

Сделките от последните месеци и години очертават тенденция, според която западните инвеститори напускат България. Норвежката Теленор, при условие че правеше до 38% печалба, шведската MTG, френската Сосиете Женерал, чешката ЧЕЗ ни изоставят. Европейски вериги за храни също напуснаха. От енергетиката си отиват и малкото читави компании. Причината е, че държавата е направила отрасъла непоносим. Затова на мястото на световните компании идват инвеститори като Гинка и съмнителни инвестиционни фондове.

Иначе статистики разни. Всеки сам избира на коя да вярва.

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 1567

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ