24 Май 2024петък00:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мнение

Старци берат хмел...

У нас все още само се говори за активния живот на възрастните хора

/ брой: 189

автор:Таня Йовева

visibility 3026

У нас все още само се говори за активния живот на възрастните хора - този важен за днешния ни демографски колапс проблем. Иначе си имаме Национална концепция за насърчаване на активния живот на възрастните хора (2012-2030 г.) Документът е приет от Министерския съвет на 20.06.2012 г. Та там правилно се отбелязва, че "бързият темп на застаряване на населението в България изисква енергични икономически, институционални, административни, бюджетни и финансови промени, без които ще бъде нарушена сплотеността в обществото, солидарността между поколенията и ще възникват нови, трудно разрешими проблеми за бъдещите поколения".
В Европа отдавна мислят и решават как възрастните хора да имат своя икономически и социален принос в обществото. На преден план се извежда възможността за гъвкав избор за начина на живот в напреднала възраст - участие в обучения, заетост, осъществяване на различни доброволни дейности и предоставяне на грижи. Къде сме ние?
С около 50 000 човека е намаляло българското население през 2015 година. Ние сме уникална нация по този показател в Европа. По-голямата част от населението е съсредоточена в девет общини. На 100 000 починали се раждат едва 60 000 деца. И това поставя с още по-голяма сила проблемите с намирането на начини и средства да "впрегнем" възрастните в по-активен живот. Има недостиг на работна ръка в медицината, образованието, енергетиката, инженерните науки. В такава ситуация се включват и нови сектори. Крайно време е да се разбере какво имаме и с какво разполагаме, твърдят специалистите. Но причините това да не става не са една и две, въпреки европейските проекти в тази област. Те са свързани с инфраструктура, имиграция, транспорт, икономика и здравеопазване. В същото време два милиарда и половина се харчат от всички институции за демографски проблеми, като само на МТСП се пада един милиард, по неофициални данни. Къде отиват тези пари? Ще продължаваме да се питаме още дълго при липсата и на държавна политика за връщане на младите хора в страната ни. Пречи и прекалената централизация, големите предприятия са сринати и няма възможности за създаване на нови поради липса на правилна политика от управляващите и недостиг на инвестиции и отвътре, и отвън.
Но вместо да викат неволята, и кметовете могат да помогнат по места, дори и с по-малко пари. Има сгради, които пустеят, природни дадености, които трябва да се ползват активно. Могат да идват фирми от чужбина, да вършат различни дейности и да използват българска работна ръка. Но и сами можем да си организираме живота, без да чакаме някой друг да го направи вместо нас. И сега има добри примери за социалния живот в някои общини. Фирми от Бургас например возят хора от Варненски район, които работят за развитието на икономиката в този град. В Мездра и Ботевград е същото. Във Видин хората сами са си обновили детските площадки. Обучават се хора за работа в болницата, хора с увреждания изработват предмети и след това ги продават. Работи активно и занаятчийската камара във Видин. В област Монтана КНСБ вече 5 години обучава възрастни хора - 15 човека са останали на постоянна работа с постоянен трудов договор. В област Ловеч постоянно се прави нещо, за да се рекламира районът - строят се ресторанти, къщи за гости и др. и така се стимулира местният бизнес. В Бургас предприятия имат политика за наемане на възрастни. Кметовете по места могат да подготвят проекти за възрастни хора и да се промени законодателството така, че хората над 55 години да бъдат приемани на работа от фирми чрез преференции. Може да се помисли и за специфични работни места за възрастни хора, дори работа от разстояние. Много може да бъде направено за водене на пълноценен и самостоятелен живот на хората в селата и градовете. На първо място общините се включват със стимулиране на вече съществуващите пенсионерски клубове и клубове на инвалида, поемат издръжката, правят дарения на телевизори, компютри, картини, кафе-машини, установяват контакт с туроператорите за екскурзии, подпомагат честване на национални и лични празници, борят се за възстановяване на личните здравни кабинети. Синдикатите и работодателите могат да помогнат за самостоятелен живот на хората над 55 г., като им осигурят обучение и преквалификация, менторство, партньорство. И нека не забравяме, че самостоятелният живот на възрастните хора зависи от всички институции взето заедно. И от тях самите.

С над 80% се сринаха чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 95

Между 80 и 150 лева на година за застраховка на жилището

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 95

Част от лавандулата може да остане по полето

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 95

Три страни в Европа признават Палестина

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 95

Румъния вдига с 10% най-ниските заплати

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 95

ЕС одобри закон за изкуствения интелект

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 95

Нидерландия забранява международните осиновявания

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 95

За нормално бъдеще

автор:Ина Михайлова

visibility 713

/ брой: 95

България не е готова за еврозоната

автор:Евгени Гаврилов

visibility 367

/ брой: 95

Позорна статистика

автор:Аида Паникян

visibility 361

/ брой: 95

Защо парите бягат

автор:Евгени Гаврилов

visibility 342

/ брой: 95

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ