12 Юли 2020неделя22:30 ч.

Снимка ДО Стара Загора

Старозагорската опера отбелязва с празничен концерт своята 95-а годишнина

/ брой: 122

автор:Дума

visibility 178

С пищен концерт, който ще се състои на 1 юли от 21 ч. на Античния форум "Августа Траяна", Старозагорската опера ще отбележи 95 години от създаването си. Концертът е с участието на тенора Камен Чанев и на примата Веселина Кацарова, артистичен директор на Операта, която пристига специално за събитието. Участват звездните солисти на Старозагорската опера Емилия Иванова, Елена Баръмова, Русалина Мочукова, Александър Крунев, Ивайло Джуров и Юлиан Константинов, младата оперна надежда Даниела Нинева, хорът, оркестърът, балетът и възпитаниците на Детско-юношеската студия за опера и балет "Маргаритки". В програмата, подбрана и подредена от маестро Ивайло Кринчев, са включени увертюри, арии, дуети, ансамбли и хорове, балетни сцени от опери на Росини, Верди, Бизе, Гуно, Пучини, Маскани, Леонкавало, Чилеа, Джордано, Парашкев Хаджиев и др., финал на балета "Гето". Водещи на концерта са Ромина Славова и Николай Априлов, научи ДУМА от Сийка Лапачка, пиар на Старозагорската опера.

 

Историята накратко

За рожден ден на Старозагорската опера е приета датата 1 юли 1925 г., когато завесата се вдига за първото оперно представление в града - "Гергана" от Маестро Георги Атанасов.

Операта на Стара Загора се ражда в семейство с любящи "родители": първата в образа на Гергана - Ничка Хаджимитева-Баталова, от чието рождение тази година се отбелязват 115 г. А хормайстор на постановката, наречен от старозагорци "Бащата на Операта", е Златан Станчев. Наричат го ласкаво "Прометей Станчев".

Останалите в екипа, реализирал "Гергана", са: режисьор Мара Шопова, диригент Атанас Ковачев, балетмайстор Йосиф Стоилов, художник Христо Костакев, корепетитор Наталия Зафирова, инспициент и осветител Нено Ненов, сценичен работник Панайот Христов. В ролята на Никола е адвокатът Георги Баталов, Селим бей е Теню Велев, Мухтар Ага - Стефан Даскалов, Дядо Недялко - Петър Тотев, и др.

Операта в Стара Загора си има и жив връстник - Санди Ганчев, дългогодишен хорист, роден през декември 1925 г. Съдбата му е орисана да бъде свързана с живото сърце на музиката в града на липите.

От 1928 г. до 1934 г. операта в Стара Загора се именува Районна опера - Стара Загора, с център Стара Загора и район на обхождане Бургас, Търново и Пловдив. На 14 май 1934 г. операта преминава под егидата на Старозагорската градска община и се преименува на Старозагорска общинска опера. На 1 април 1946 г. става Държавна, със заповед на министъра на информацията и изкуствата Димо Казасов. Той присъства на третия спектакъл на "Травиата", силно впечатлен е, дава дума операта да стане държавна и я изпълнява. Със заповед на министър Казасов Старозагорската опера действително става първата извънстолична опера в България. 

За рождена година на балета в Стара Загора се смята 1949 г., когато на сцената на театъра е поставена първата балетна постановка - "Куклената фея". С появата на Димитър Димитров през 1958 г. и стабилизирането на ръководството, с оформянето на постоянен постановъчен екип, включващ и Петър Русков, Георги Петров, Богдана Попова и втория диригент Веселин Ненов, всички те - загрижени за своя театър, настъпва оживление и подем.

През 1967 г. започва ежегодното провеждане на Декемврийски музикални дни - още един стимул, още едно предизвикателство за театъра и неговите състави, за публиката.

Собствена сграда най-старата извънстолична опера получава през 1971 г. - най-голямата и най-модерната за времето си на Балканите, гордост и емблема на града. На 1 и 4 октомври 1991 г. са премиерните спектакли на "Мадам Бътерфлай". Рано на следващия ден, 5 октомври 1991 г., декорът трябва да се товари, за да отпътува към Гърция, но... "В 24.15 ч. избухна пожар и бе унищожена сцената, зрителната зала и мизансценната зала" - пише в протокола на представлението. 

С премиера на „Кармен” е официалното тържествено откриване на възстановената сграда на Старозагорската опера в Деня на Стара Загора - 5.10.2010 г.

Старозагорската опера днес  

  

Оперният режисьор Огнян Драганов поема ръководството на Държавна опера - Стара Загора, през 2015 г. като временно изпълняващ длъжността директор, а от 2016-а - след спечелен конкурс, е назначен за директор. За главен диригент кани в екипа си Ивайло Кринчев, а през 2016-а - световната оперна прима Веселина Кацарова, за артистичен директор на театъра. Същата година примабалерината Силвия Томова е ангажирана като художествен ръководител на балетната трупа. Приоритет в репертоарната и управленската политика на Огнян Драганов и неговия екип са дейности, свързани с овладяването на нови и нестандартни пространства, приобщаването на все по-голям и разнолик кръг от почитатели на операта и балета, спектакли за деца и образователни програми, международни копродукции и творчески обмен, стремеж към необикновени и синкретични проекти с марката "За първи път в България" (Опера на стадиона, Опера в цирка, Опера с кукли и др.).

Сред реализираните инициативи на Огнян Драганов и ръководството на Старозагорската опера, които допринасят за творческия подем на културния институт, са откриването на камерна оперна сцена "В джоба 234", възстановяването на лятната сцена на Античния форум, организирането и провеждането на традиционния и единствен по рода си Фестивал на оперното и балетното изкуство - като престижен международен форум, създаването на Балканската оперна мрежа, приобщаването под шапката на Старозагорската опера на Детско-юношеската студия за опера и балет "Маргаритки". Гордост за Операта и града е многонационалната балетна трупа, която привлече в състава си балетни артисти от цял свят и вече има своите ярки творчески успехи и награди.

Старозагорската опера и нейните традиции и постижения са отразени в януарския брой на авторитетното европейско издание "Опернглас" по повод премиерното представяне в България и в региона на операта "Африканката" от Майербер - съвместна продукция с Дойче опер - Берлин.

Хиляди на протест срещу корупцията и мафията

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 131

Президентът поиска оставка на кабинета и главния прокурор

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 131

Христо Иванов: МВР се контролира от Пеевски

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 131

ЕЦБ поема надзора на банките у нас

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 131

300 хил. фирми излизат на свободния пазар на ток

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 131

Газът поскъпва от август

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 131

Заведенията със специален знак, че спазват мерките

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 131

В Русия успешно изпробват ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 131

Ердоган: Градим велика Турция

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 131

Трансфер на капитали у нас извършвал Заев

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 131

Продължава диалогът Белград-Прищина

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 131

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 135

/ брой: 131

Пешеходци срещу автомобили

автор:Деси Велева

visibility 54

/ брой: 131

Израстването на едно общество

автор:Милена Милошева

visibility 68

/ брой: 131

Изповед на една 60-годишна жена

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ