16 Декември 2019понеделник12:35 ч.

Станислав Владимиров: Перничани са гневни и очакват да има наказан за несвършена работа

автор:Дума

visibility 292

„Перник е на воден режим вече почти 48 часа, но за съжаление първите стъпки, които ВиК операторът трябваше да предприеме по въвеждането му не са добри, защото разходът на вода от язовир „Студена“ не е намален“. Това заяви кметът на Перник Станислав Владимиров пред БиТиВи. Той добави, че намаляването на разхода на питейна вода е основното при въвеждане на такъв режим, защото с намаляването на отока се цели в  язовира да има вода, която да бъде осигурена на перничани до месец април. Кметът е категориен, че ВиК дружеството не е направило така, че Перник да има вода във времето, което е зададено и да се ограничат разходите и потреблението на вода. „Ако продължаваме така, ще имаме вода още два месеца и това е поредната червена лампа, която светва за неправилни действия от страна на водното дружество“, категоричен бе Станислав Владимиров. Вчера е имало съвещание в община Перник за текущи проблеми и зимното почистване и единственият отсъстващ е бил управителят на ВиК, който дори не е изпратил свой представител, въпреки че това е тема не само за Перник, разказа Владимиров. „Никой не дойде да обясни какви са първите стъпки  по плана, който начертахме миналата сряда. Имаше желание в рамките на няколко дни да имаме информация, но след една седмица аз все още нямам такава нито за това дали водата в язовир „Долна Диканя“ е годна, нито по другите важни въпроси“, обясни Владимиров.

 Станислав Владимиров коментира още, че първите червени лампи, че притокът на вода към язовира е далеч по-малък от разхода, са още от началото на тази година. „Водата се е пилеела, въпреки че е имало индикации за бъдещ проблем. Защо въпреки недостатъчния приток толкова много време е разходвано еднакво количество вода?  Преди повече от два месеца зададох въпрос на министър Петя Аврамова в тази посока. Тогава водата в язовир „Студена“ беше под 10 млн. кубика и обясних, че ако този период продължи, ще изпаднем в кризата, в която сме в момента. За съжаление мерки не бяха взети навреме“, добави кметът на община Перник. Той добави, че единственото, което община Перник трябва да направи в тази ситуация е да съгласува режима с ВиК оператора. „Ние обаче предприехме бързи стъпки, за да съгласуваме всичко с РЗИ, детските градини, училищата и перничани“, обясни Владимиров.

Във връзка с различни слухове за източването на язовир „Студена“ , градоначалникът коментира, че липсата на достатъчно информация от компетентните органи е довела до това в Перник да има различни слухове- защо МОСВ е разрешило такъв оток от язовира и какво е направило водното дружество в Перник, за да предотврати кризата. „Това е въпрос, на който няма логичен отговор. Затова в понеделник подадох сигнал до прокуратурата и искам да разбера защо с действията си ВиК операторът е довел Перник до тази криза. Надявам се прокуратурата да влезе във ВиК дружеството в спешен порядък и да направи преглед на всички действия. Разчитам да се направи и обстойна проверка от изпълнителната власт надолу по веригата, каквото е и желанието на премиера“, заяви Станислав Владимиров.  Той бе категоричен, че очаква бързи и конкретни стъпки от изпълнителната власт и ВиК и най-вече бързо да  се разбере кой е виновен, защото, категоричен е той, виновен има. „В Перник има огромен гняв, защото перничани не са виновни за това, че някой не си е свършил работата и съгражданите ми очакват най-накрая да има наказан за цялата ситуация“ заяви кметът на Перник.

България може да съди Европарламента заради пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 241

Едва 2 от 27 марки у нас са истински шоколад

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 241

Дават водни помощи от средата на 2020 г.

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 241

НАП ще ни попълва декларациите

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 241

Искат нови бежански центрове по границите на ЕС

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 241

Арести в Албания след смъртоносния трус

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 241

Русофобията вреди на Полша

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 241

Меркел се оплаква от недостиг на специалисти

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 241

София 2019 - зеленото е още мечта

автор:Деси Велева

visibility 133

/ брой: 241

Когато образованието не е ценност

автор:Боян Бойчев

visibility 244

/ брой: 241

"Еврейското читалище" чества вековен юбилей

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 241

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ