04 Юли 2020събота21:48 ч.

Станислав Владимиров може да промени Перник

автор:Дума

visibility 2939

Милена МИЛОШЕВА


На отминалите избори за кмет и общински съветници в Перник резултатите показаха, че градът иска промяна. Независимо от гръмките слова как настоящият кмет Вяра Церовска ще бъде избрана още на първи тур, окончателните данни на Общинска избирателна комисия начертаха съвсем различна картина.
Разликата между двамата основни кандидати за кметския стол Вяра Церовска (ГЕРБ) и Станислав Владимиров (БСП) е 1,37 % или точно 516 гласа. Гледайки протоколите от секционните избирателни комисии (СИК), Станислав Владимиров печели в по - голямата част от СИК - те в града, а Вяра Церовска има сериозна преднина в кварталите "Караманица", "Хумни дол" и "Рудничар". Само в "Караманица", 72 - ра секционна избирателна комисия, настоящият кмет бие кандидата на БСП с 274 на 55 гласа.
Палмата на първенството в селата също държи Вяра Церовска. Преди години ГЕРБ успя да спечели няколко села и то големи, докато БСП определено загуби почва в Драгичево и Ярджиловци например.
В кв. "Изток", където местната власт се хвали с най - големите си постижения, като: ремонтиран подлез при спирка/гара "Метал" (снимки в социалните мрежи подлагат на сериозно съмнение качеството на този ремонт), новото кръгово на влизане в квартала от София, асфалтирани улици и т.н., също се оказа, че гражданите искат ново лице. Досегашният кмет Емил Костадинов (ГЕРБ) отива на балотаж с Десислава Стоянова от БСП, до преди изборите - непозната на политическите среди. Но пък се оказа, че освен свежо и красиво лице, кандидатката на социалистите има и дикция, ораторски умения и програма за развитие на най - големия пернишки квартал. Разликата между Костадинов и Стоянова е 519 гласа в полза на досегашния кмет на кметство "Изток".
Балотажът в неделя ще бъде интересен. Не просто, защото БСП има шанс да си върне Перник, известен някога като "червена крепост". А защото не се знае кой, как и за кого ще играе на 3 ноември.
Вяра Церовска и екипът й обясняват цяла кампания, че тя е най - успешният кмет на Перник до сега, че е стопила задълженията на Община Перник с 15 млн. лв., че са изградени 19 спортни площадки, които се ползват безплатно; че е изграден "Парк на предизвикателствата", най - големият в Югозападна България, че са обновени две детски градини и др.
За съжаление, Церовска не е стопила задълженията на Перник, ни най - малко. От самия сайт на община Перник се вижда, че даже напротив, задъленията сa увеличени с 1,4 млн. лв. Приложените баланси на Община Перник са подписани от кмета на общината и заверени от одитен екип. Снимките са извадени от сайта на общината от бившия кмет на кметство "Изток" Ивайло Иванов. 
 Похвалата за спортните площадки е доста странно да съдържа, че са безплатни. А какви да са? С такса? Къде тогава отива социалната функция на общината в полза на спортуващите и младежите?
По повод двете изцяло обновени детски градини, ще припомним на екипа на кметицата, че през първия мандат (2007 - 2011) на Росица Янакиева бяха изцяло реконструирани детските учебни заведения в "Тева" (нова сграда), 2-ра ДГ и тази в Батановци, възстанови се като детска градина "Люба Ивошевич", откриха се нови филиали на три детски градини, бяха обновени 3-та ДГ, , 6-та, 7 - ма, 8-ма, 11-та, 12-та, 14-та, а в с. Драгичево бе открита чисто нова детска градина; от 24 училища бяха ремонтирани 12. Тогава обаче с образованието в община Перник се занимаваха бивши директори на училища, не експерти от съвсем друга сфера.
Изключително спорно е твърдението за "най - успешния кмет" на Перник до сега. Бог да ги прости Антоанета Георгиева и Росица Янакиева, г - жа Церовска не може по никакъв начин да се мери с тях по управленски качества и визия на града. Ако говорим за успешни кметове от ГЕРБ, то без колебание мога да посоча Калин Каменов във Враца, Димитър Николов в Бургас, Живко Тодоров в Стара Загора. Изборните им резултати го показват.
Станислав Владимиров, въпреки, че е само на 40 г. има сериозна политическа биография. От щаба на ГЕРБ си мислят, че посочвайки факта, че той е бил заместник - кмет на Росица Янакиева и едва ли не има вина за вида на крепостта, ще му навредят. Съмнявам се, защото перничани не са глупави хора и помнят своята любима кметица Росица. И тя е бъркала в управлението си, със сигурност и да, крепостта не е хубава, но нали имаше гръмки обещания, че ще бъде реконструирана по нов проект? Или екипа на Церовска са забравили тези обещания?
От ГЕРБ смятат също така, че роднинската връзка на Станислав с дългогодишния председател на червените в града и бивш депутат във Великото народно събрание Ненко Темелков, ще му навреди. Ами не, няма. Тази връзка означава, че Станислав от малък се е учил що е то управление.
Станислав, или както го наричат Станката, е втори мандат народен представител от Перник. В първия си мандат движеше главно въпроса с обезщетенията от държавната междуведомствена комисия за пострадалите от земетресението в Перник през 2012 г. (тогава на половината пострадали правителството на ГЕРБ написа отказ на молбите и опита да хвърли вината върху кмета Янакиева), осигури средства за ремонт на спортна зала "Дружба" и изграждането на игрище "Звезда" в "Димова махала". В настоящия му депутатски мандат Станислав постави най - наболелите проблеми на Перник от парламентарната трибуна - мръсния въздух и фактът, че Общината пропусна да кандидатства за средства за подобряването му, замърсяването на р. Струма, липсата на адекватно здравно обслужване в малките населени места, ужасните условия на транспорта Перник - София, проблемът с водата в града и общината. Все въпроси, на които настоящата кметска власт няма отговори.
Владимиров направи кампания "на крак", заобиколен от усмихнати млади хора. Нямаше скъпи концерти, нямаше гръмки излияния, нито си позволи дори една обида към опонента.
На 3 ноември балотажът в Перник ще бъде може би най - сериозният в страната. Перничани имат право да избират между промяната и досегашната обстановка - разбити улици, забравени квартали, пълни кофи за отпадъци, стари и нефункционални спирки на градски транспорт, гръмки изявления и обещания, скъпи концерти, липса на грижа за бездомните кучета, липса на каквито и да е инвестиции в града и прочие.
Призовавам перничани също така да си направят изводите кой кандидат за кмет в кои райони бие с драстична разлика опонента си. И да преценят кой ще решава бъдещето на града ни.


Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 611

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 690

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1265

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ