14 Април 2021сряда22:27 ч.

Станишев: Едно от пет деца в Европа живее в бедност

автор:Дума

visibility 395

 „Детската бедност представлява не само безброй лични трагедии, но също така нанася дългосрочни щети върху обществото ни. Лишенията при децата увеличават вероятността те да живеят в условия на бедност и по-нататък в живота си. Чрез инициативата на социалистите за Детска гаранция се стремим да разбием този порочен кръг. Това е средство за закрила на правата на децата, както и борба с увеличаващите се неравенства.“

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в съвместно изявление с лидера на Групата на социалистите и демократите в ЕП Ираче Гарсия Перес. Двамата приветстваха днешното предложение на Комисията, под ръководството на еврокомисаря от семейството на социалистите Никола Шмит, за създаване на Детска гаранция.

ПЕС и парламентарната група на левицата направиха предложение за инициативата за борба с детската бедност в Европа още през 2014 г. Оттогава социалистите в Европа настояват за ефективни мерки на европейско ниво за осигуряване на адекватни условия на живот, както и безплатно и качествено образование, грижи и здравеопазване за всички деца.

„Като част от Европейския план за действие в сферата на социалните политики, представен от комисаря за заетост и социални права Никола Шмит, Детската гаранция е още един важен етап за изграждане на по-справедливи и устойчиви общества. Инициативата ще помогне да постигнем целта от 5 млн. по-малко деца в риск от бедност или социално изключване до 2030 г. Това предложение ще постигне конкретни резултати като насочва европейско финансиране, както и средства от държавите-членки, към националните планове за действие. Няма по-добра инвестиция от тази в нашите деца.“, добави Станишев.

От своя страна, лидерът на Групата на социалистите и демократите в ЕП Ираче Гарсия Перес заяви: „Днес едно на всеки пет деца в Европа живее в условия на бедност. Едно на всеки пет деца си ляга гладно, няма покрив над главата си или семейството му не може да си позволи да плати за детска градина, училищни пособия или лекарства от първостепенно значение. Тежките последици от пандемията върху бизнеса и заетостта се отразяват и на много родители, които търсят баланса между запазване на работните си места и осигуряване на онлайн обучение за децата си.

Първата и най-важна стъпка за слагане на край на детската бедност е Детската гаранция, която скоро трябва да бъде допълнена с цялостна стратегия срещу бедността, както и с Директива за минимално заплащане в ЕС. В следващите шест месеца правителствата на държавите-членки трябва да изготвят национални планове за действие и да представят намеренията си как ще постигнат поставените цели. След като вече осигурихме финансиране за Детската гаранция от Европейския социален фонд, тази стъпка ще направи инициативата на социалистите реалност в цяла Европа. Ще следим внимателно за изпълнението на всички ангажименти от страна на държавите-членки. Европа може и трябва да сложи край на детската бедност.“

Борисов си отива

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 73

Бутафорна пиар акция на Ревизоро погази екозабрани

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 73

3500 дка дюни са станали частни

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 73

Заради пандемията с над 10% са поевтинели наемите в столицата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 73

Хората не знаят за задължителните дистанционни водомери

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 73

Агросекторът у нас е с най-голям отлив на работници в ЕС

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 73

МЗХГ се сети да бори мора по пчелите

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 73

ЕС спира договорите за някои ваксини

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 73

Човек на Заев подаде оставка заради скандали

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 73

Дания ще депортира сирийски бежанци

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 73

Кратки новини

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 73

Чао!

автор:Валентин Георгиев

visibility 43

/ брой: 73

Почти катарзис

автор:Лозан Такев

visibility 109

/ брой: 73

Социалните бомби, заложени от ГЕРБ

автор:Ева Костова

visibility 155

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ