01 Април 2023събота11:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес от запад облачността временно ще се разкъса и намалее, но преди обяд над източната половина от страната ще е значителна и на места все още ще превалява дъжд. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина - и временно силен вятър от запад-северозапад. Затоплянето ще продължи и преобладаващите максимални температури ще бъдат между 17° и 22°, в София - около 18°. Днес от запад облачността временно ще се разкъса и намалее, но преди обяд над източната половина от страната ще е значителна и на места все още ще превалява дъжд. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина - и временно силен вятър от запад-северозапад. Затоплянето ще продължи и преобладаващите максимални температури ще бъдат между 17° и 22°, в София - около 18°.

Станимир Желев в галерия "Арте"

Изложба живопис на известния художник е подредена до 8 април в столичния арт салон

/ брой: 60

автор:Дума

visibility 12

"За колегите художници и ценителите на изкуството името на Станимир Желев не е непознато, въпреки че то не е сред шумно споменаваните. Живописта му е привличала вниманието на критиката и от участията му в общи и колективни изложби, и особено от изявите му в тандем с Атанас Атанасов в техните интерпретации на иконописта и старинната религиозна стенопис.

Но това, с което художникът се представя днес в галерия "Арте", е съвсем различно. От последната му самостоятелна изложба в софийската галерия "Александър" са минали почти 30 години. И това е път, извървян осмислено и самостоятелно. Станимир Желев не е назовал темата на своята изложба. Но ние можем да го направим.

Скали. Този избор не е случаен. В насочването му към скалите се събират дълбинни пластове на неговата чувствителност и стилистичните му предпочитания като живописец. Това определя и духовния мост между Ивановските скални църкви от XIV век и визуалните нагласи на XXI век, пред който ни изправя художникът.

С какво скалите, един особен сюжет, привличат Станимир Желев? Тази материя, от една страна, внушава идеята за вечност на земните структури, отвежда отвъд преходното човешко битие, а от друга, поразява сетивата ни със сурова аскетичност. Цветът в платната на художника е заглъхнал, почти изгонен. Затова пък нюансите на бяло, сиво и черно са почти безкрайни. Намирам, че в тези последни свои творби Станимир Желев е постигнал ново качество в своето развитие.

От години сроден с наследството на българската религиозна живопис, той намира свой ход и към фреските от Иваново - вдъхновен не само от вълшебството на тази живопис, но и от пространствата, пробили скалната плът и запечатали духовния порив на минали времена. Той не просто е възприел иконографския канон. Успял е да премине границата на познаването, да се вживее в същината на тези образи и да ги въплъти в съвременен език, отстоявайки безкомпромисно своя личен възглед."

Така изкуствоведката Ружа Маринска представя изложбата на Станимир Желев, подредена в столичната галерия "Арте", ул. "Бузлуджа" 31, до 8 април.

Станимир Желев е автор и на валидираните миналата година две пощенски марки, посветени на 800 години от създаването на Ивановските скални църкви. Това събитие стана повод и причина за настоящата изложба в "Арте", научи ДУМА от галеристката Гергана Борисова. Живописната картината на плаката е част от едната от въпросните марки. Желев е участвал в реализирането на множество проекти, а също така е изписaл не по-малко стенописи и иконостаси в църкви и параклиси из цялата страна. Любопитна е личната история на художника - за първи път той посещава Скалния манастирски комплекс край Иваново преди десетина години и тогава, силно впечатлен от видяното, рисува няколко картини, запечатвайки спомена от преживяването на това много специално място за него.

Събитието е организирано с финансовата подкрепа на Националния фонд "Култура".

Заменят руската система за управление в АЕЦ "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 493

/ брой: 63

Българският мед залежава заради внос от Украйна

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 63

Производствените цени нарастват по-бавно

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 63

Полша ограничава вноса на украинско зърно

автор:Дума

visibility 351

/ брой: 63

Българин е задържан в Белгия за тероризъм

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 63

И чехите не искат пенсионна реформа

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 63

Вашингтон отряза Киев за изтребители Ф-16

автор:Дума

visibility 324

/ брой: 63

Номер Едно

автор:Боян Бойчев

visibility 381

/ брой: 63

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ