22 Февруари 2024четвъртък15:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Себастиан Курц

На фокус

Стандартната двойна игра

Защо "картографирането на исляма" в Австрия възбуди европейски реакции

/ брой: 106

автор:Мирослав Попов

visibility 165

Австрийското правителство на канцлера Себастиан Курц представи интерактивна "Карта на исляма". Тя има за цел да информира за възможно най-широк кръг мюсюлмански институции и организации в страната. Картата представлява диаграма на местоположението на мюсюлманските институции и организации.
Австрийската ислямска карта бе представена онлайн. Тя обхваща 623 мюсюлмански организации и джамии в Република Австрия. Лека изненада - в редица авторитетни източници до към края на 2020 г. броят на джамиите в Австрия се оценяваше на около 200. Картата е разработена от Държавния център за политически ислям във Виена. 623 сини маркери показват къде могат да бъдат намерени мюсюлмански организации, асоциации и джамии. С едно кликване се появява информация за типа  институция, адреса, датата на основаването, кратко описание и възможност за евентуално членство. Изброяват се имената, адресите и броят на членовете на съответното ръководство. Към картата обаче се отправят две основни обвинения: тя показва всички ислямски организации - независимо дали имат проблемни политически тенденции или не, и публикува точните адреси и имена, което поражда опасения относно защитата на личните данни и застрашава личната сигурност.
Става ясно, че значителна част от имамите са обучавани в арабския свят, най-често в Египет, и повечето от тях не говорят немски. И че ислямски организации, като например "Национална визия", се стремят да налагат "ислямски начин на живот, да се живее в хармония с шериата", който за нейните последователи е "по-важен от регионалните, културни и социални условия на обществото". Институцията изследва проявите на религиозно мотивиран политически екстремизъм. Публикацията подсказва, че трябва да се прекрати държавното сътрудничество с организации на политическия ислям.
Инициативата незабавно бе подложена на остри критики: според либералните критици тя допринася за "криминализирането на мюсюлманския начин на живот" и продуцира "социалното разделение". Освен това застрашава сигурността на личните данни. Много мюсюлмани се чувстват заклеймени и сигурността им е застрашена от публикуването на адресите им. Броени дни по-късно Съветът на Европа оцени картата като "изключително дискриминационна и непродуктивна" и поиска от Австрия да изтегли "ислямската карта". Обоснова се със "съществуващото негодувание" сред "австромюсюлманите", които възлизат на около 800 хиляди. Чуха се заплахи към канцлера Себастиан Курц, че с подобни инициативи наврежда на рейтинга си. Остра критика дойде от социалдемократите. "По принцип отхвърлям заклеймяването на религиите", каза кметът на Виена, социалдемократът Михаел Лудвиг. "Тази карта изобщо не насърчава интеграцията, но насърчава социалното разделение." Остро реагираха от партията на "зелените". Австрийският министър на интеграцията Сузане Рааб, която отговаря за разработването и функционирането на картата, е на противоположното мнение: според нея всички използвани данни са били вече споделени в публичното пространство в интернет или в регистъра на организациите. "Ако сега казвате, че основавате ислямска организация, но не искате никой да знае за това или не искате да се знае какво правите и кой сте, то това просто говори, че има проблем", контрира Рааб. Според нея картата отговаря и на интересите на мюсюлманите, които не искат да имат нищо общо с екстремистките движения. "Те също трябва да знаят в каква джамия отиват и какви структури и идеологии стоят зад нея", каза тя. Рааб е доверено лице на канцлера Себастиан Курц в продължение на много години. Работила е с настоящия правителствен лидер, още когато той заемаше поста държавен секретар по интеграцията в началото на политическата му кариера през 2011 г. От този момент тя се ангажира с борбата срещу политическия ислям. Серия инциденти затвърдиха подкрепата за  политиката на Курц. Миналата есен във Виена 20-годишен, осъден на затвор за опит да пътува до Сирия, за да се присъедини към "Ислямска държава", простреля 4 души.
Десен либерален наблюдател обясни по повод картата, че това е деликатна материя и е "трудно да се намерят компромиси и да се срещнем по средата". Чу се също, че картата налага "стигматизация" на мюсюлманите. Къде е компромисът между това дали е редно да се режат глави и да се прострелват невинни хора, и възгледа, че това са тежки престъпления? След всеки терористичен акт, извършен от радикализиран мюсюлманин, по медиите тръгват "активни борци срещу стигматизацията". През октомври президентът Ердоган обяви, че Европа се приближава към своя край заради ислямофобията. Той обвини европейските държави във "фашистки манталитет" и  в лицемерие, като се позова на карикатурите с пророка Мохамед. "Съгласен съм с критиците на картата, че личните адреси не би следвало да са част от една публична карта, но да се посочи откъде идват парите на съответните ислямските организации е нещо съвсем логично и недискриминационно".
Политическата кариера на канцлера Себастиан Курц е пределно обвързана с проблемите на исляма и мигрантите. На 24 години той става държавен секретар (заместник-министър) по въпросите на интеграцията; на 27 години председателства ОССЕ, вече като министър - най-младият в Европа. На 30 години изпълнява функцията на председател на ОССЕ, той е и най-младият ръководител на правителство в света. От името на австрийското правителство картата бе защитена от Рааб. Тя защити публикацията, като заяви, че целта е да се води борба с ислямизма като политическа идеология, а не с исляма като религия. Бе заявено, че финансирането на джамии от чужбина трябва да стане по-прозрачно.
Картата на исляма в Австрия е поредната проява на една политика, благодарение на която страната през последните години се превърна в своеобразна европейска "лаборатория на безкомпромисна борба срещу политическия ислям". Австрийският закон за исляма в актуалната му редакция е в сила от 2015 г. и предвижда, че австрийското законодателство винаги има предимство пред ислямските религиозни предписания; т.е. пред кораничните догми. Въз основа на този закон Курц затвори няколко джамии и депортира няколко десетки имами. Канцлерът се закле да инкриминира "политическия ислям" чрез австрийското законодателство. Себастиан Курц обяви редица законодателни намерения, които да улеснят задържането на терористите зад решетките, и готовност да се затворят джамии, в които проповядват радикали. Австрийското федерално правителство прие пакет от мерки за борба с тероризма, който се базира на идеологията на политическия ислям.
Мюсюлмански изследовател припомни, че такава онлайн карта е създадена още през 2009 г. и до 2019 г. никой не е изразил притеснение от нея. Просто сега са обърнали внимание на новата й редакция. В Австрия управляващата коалиция създаде център за документация миналата година. "Картата на исляма" е един от първите й големи проекти.
Но критиките бяха: "С тази карта не можете да направите нищо... Картата следва да бъде оттеглена. Тя е контрапродуктивна". На 31 май 2021 г. ПАСЕ обяви: "Публикуването на "ислямската карта" на Австрия е враждебно за мюсюлманите". И още: "Губещите от такива безотговорни действия са демокрацията и ценностите на нашето свободно общество в Европа".
Емблематична за страсбургския начин на  мислене бе реакцията на Даниел Хьолтген, чиято официална титла е "специален комисар на Съвета на Европа по антимюсюлманската нетолерантност и престъпленията от омраза". Заявено бе, че с картата всички мюсюлмани в Австрия ще бъдат поставени "под подозрение" - една вече стандартна схема на реакция, която се лансира след всеки терористичен акт, извършен от ислямист. Организация, нарекла се "Мюсюлманската австрийска младеж", поиска полицейска защита.
Междувременно дигиталната карта бе "прибрана". Мюсюлмани обявиха, че ще съдят австрийското правителство за "ислямската карта".
Откъде идват ислямистите и мъглите? Подобно на Франция, и в Австрия се активираха политически и обществени среди, които целяха някак да обезсилят антитерористичния закон. Така терминът  "политически ислям" отпадна и бе заменен с "религиозно мотивиран екстремизъм".
Натрапва се стандартно внушение, че десните популистки партии "подхранват проблема" за ислямския радикализъм. Иначе казано, ако ги нямаше ксенофобските партии, нямаше да има и проблем с радикалните ислямисти. Интелектуалният провокатор Оскар Уайлд някога бе подхвърлил, че "мъглите в Англия дойдоха от картините на импресионистите..."

Всеки седми избирател с грешки при попълване на бюлетина

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 36

И СУ се обяви срещу отпадането на таксите за студенти

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 36

МО чака румънска фирма да извози БТР-ите за Украйна

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 36

Крият се по-тежките проблеми в енергетиката

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 36

Настояват разширението на "Чирен" да спре

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 36

ТЕЦ „Марица Изток 3“ спира работа

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 36

В ЕС токът от ВЕИ е 41 %, у нас - двойно по-малко

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 36

Фермерите изтеглят тракторите от Атина

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 36

Фицо против бонусите на ЕК за Украйна

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 36

Съдията с променен тон към Асанж

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 36

Без санкции за лоши родители в Австрия

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 36

Политически тероризъм

автор:Александър Симов

visibility 104

/ брой: 36

Знаете ли кой е Навални?

автор:Дахер Дахер

visibility 127

/ брой: 36

Големите печеливши от войните са петролните гиганти

visibility 120

/ брой: 36

В Западните покрайнини има асимилация на българщината

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ