20 Октомври 2019неделя22:01 ч.

Синдикатите:

Стачка заради трудния достъп до пенсия

КНСБ подкрепя увеличаването на минималната заплата

/ брой: 205

автор:Аида Паникян

visibility 1490

В случай, че проектът за промени в Кодекса за социално осигуряване не бъде оттеглен, ИК на КНСБ ще внесе за разглеждане в Координационния съвет на синдиката на 10 септември предложение за организиране на консолидирани стачни и протестни действия и упълномощава ръководството на КНСБ да ги съгласува с КТ "Подкрепа".
Синдикатите са категорични, че няма да подкрепят промените в КСО, тъй като не са съгласувани със социалните партньори.
Възрастта за пенсия за работещите първа и втора категория труд ще се вдига плавно с две години до края на 2012 г. За жените с първа категория труд възрастта се вдига от 47 на 49 г., а за мъжете от 52 на 54 г. За жените с втора категория възрастта се вдига от 52 но 54 г., а за мъжете от 57 на 59 г.
Тези, които през 2011 г. ще навършат възраст и ще са изработили необходимия досега стаж, ще трябва да работят още година. Докато си го набавят обаче изискваният стаж ще се е вдигнал с още 12 месеца. При изчисляване размерите на пенсиите при осигурителен стаж от различни категории обаче, този стаж ще се превръща само като 3 години осигурителен стаж от първа категория или 4 години от втора категория се зачитат за 5 години стаж от трета.
За всяка допълнителна година пенсията ще се вдига с 3%. Остава възможността за хората, които имат 15 години трудов стаж и навършени 65 г., да могат да се пенсионират.
Промените предвиждат още с 3 години - с по една през 2011, 2012 и 2013 г. да се вдига стажът за трета категория. Възрастта за пенсия не се променя и остава 60 г. за жените и 63 г. за мъжете. Ще остане възможността висшистите да могат да откупуват трудов стаж за годините на следване. Други хора, с по-малко стаж, ще могат да откупват не по 5 години, както е сега, а само 2 години осигурителен стаж.
Увеличаването на стажа и възрастта за пенсиониране може да реши само в дългосрочен план демографски проблеми и по същество няма нищо общо с ефективността на пенсионната система, категорични са синдикатите. Експертите им пресметнали, че предлаганите промени не гарантират финансова стабилност на НОИ (очакванията са за едва 73 млн. лв. икономии за 2011 г.). Те са в противоречие с договореното обсъждане на пенсионната реформа през септември, заявиха двата синдиката. Според тях по-трудният достъп до пенсия, орязаните права на хората от I и II категория труд, без да са подобрени условията на работа за тези професии, провокира остро социално напрежение.
КНСБ одобрява предложението на социалния министър Тотю Младенов да бъде увеличена минималната заплата с 30 лева - от 240 на 270. В същото време КНСБ и КТ "Подкрепа" не се отказват от намеренията за протестни действия.
 

Синове на кметове се облажили с евтина земя

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 201

Глоба до 15 хил. лв. грози Борисов за незаконна агитация

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 201

Детският дом във Видин става комплексен център

автор:Аида Паникян

visibility 32

/ брой: 201

Гурбетчиите пращат по 3,4 млн. евро на ден

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 201

Половин тон заразена риба стигна до потребителите

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 201

Светът прахосва храна за 400 млрд. долара

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 201

Нарушава се примирието между Анкара и кюрдите

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 201

Джонсън поиска отлагане на Брекзит, но с уловка

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 201

Северна Македония върви към избори

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 201

В Хонконг прилагат Майдана от Киев

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 201

"Зиги-Заги, Ой-Ой-Ой, Адолф Хитлер наш герой!"

автор:Велислава Дърева

visibility 52

/ брой: 201

И ядно тупаме с краче

автор:Константин Иванов

visibility 36

/ брой: 201

Николай Радев: "Златният дъжд" от пари към Пловдив е мит

автор:Павлета Давидова

visibility 35

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ