31 Юли 2021събота00:03 ч.

Общество

Срок на годност

/ брой: 111

автор:Ева Костова

visibility 139

На старта на летния туристически сезон стотици хотели и ресторанти, а също и редица предприятия от други сектори на икономиката тънат в неизвестност за бъдещето на т. нар. мерки за подкрепа на заетостта. "Гордостта" на правителството на Бойко Борисов "60 на 40" и модификациите й са със съвсем скоро изтичащ срок на "годност" - 30 юни. След това я камилата, я камиларя...

От близо десет дни синдикатите и работодателите са в очакване на тристранката, където да бъдат обсъдени социално-икономическите мерки за подкрепа на заетостта. Междувременно вече се появиха техни искания за замяна на "60 на 40" и "80 на 20" с нова схема - 75 на 100 за времето, в което работещи са принудени да се трудят на непълно работно време. Само че въпросната тристранка така и не се свиква, по една единствена причина - цари пълен мрак около евентуалното финансиране на мерките - както с пари от държавния бюджет, така и с европейски средства. Кабинетът на Борисов завеща половинчато свършена работа с идеята "след мен и потоп". А служебното правителство, колкото и да е добронамерено в подкрепата за заетостта, няма как да измагьоса нужните стотици милиони с вълшебна пръчица.

Месеци наред предишният социален министър Деница Сачева буквало замазваше очите с обещанието, че всеки момент ще се случи желана поправка в КТ, чиято цел е законово регламентиране и съответно финансово осигуряване на държавната подкрепа за фирми и работници. Не само в условията на пандемия, а при всички случаи на извънредни престои. Ако предишната власт беше изпълнила това си обещание, а не бе го протакала неясно защо месеци наред, сега нещата щяха да стоят по съвсем друг начин. Междувременно, за щастие, равнището на безработицата в България ще остане поне 2-3 месеца сравнително ниско именно заради споменатия вече старт на летния сезон. Временно работна ръка ще привлече и селското стопанство - за прибиране на реколтата, после на свой ред кадри ще търси и преработващата промишленост на принципа ден година храни. А наесен и през зимата новото редовно правителство и 46-ото Народно събрание да му мислят!

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 400

/ брой: 145

Отказаха дерогация на "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 145

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 637

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 586

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 1046

/ брой: 144

Няма такъв автогол

автор:Валентин Георгиев

visibility 940

/ брой: 145

Левски във Вароша

visibility 356

/ брой: 145

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 620

/ брой: 145

Да останем верни на заветите на бузлуджанци!

автор:Дума

visibility 375

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ