04 Юни 2023неделя10:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22. Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22.

Сританият си е сритан

/ брой: 53

автор:Йонко Бонов

visibility 1316


Бойко Борисов срита по кокалчетата земеделския министър Мирослав Найденов в Япония пред цял свят. Той, на свой ред, се опита да срита бизнес сдруженията на производителите и търговците на храни. Но кого може да стресне един чиновник, вече наритан на публично място? Кого може да респектира шумно огласената акция "Респект II", с която премиерският спаринг партньор предлага държавен контрол и санкции при спекулативно раздуване на цените на храните от частниците. Кой производител, преработвател или търговец ще приеме насериозно напъните му, след като в края на краищата Найденов успя да срита не друг, а държавата в провалилите се мераци да въведе стандарта "Стара планина"?
Опитвайки се да взаимстват ефектно понятието "Български държавен стандарт" - емблематичен символ за високо качество от времето на социализма, днешните управляващи не си дадоха сметка, че той, оригиналът, беше наложен, когато държавната форма на собственост беше определяща сила в плановото стопанско управление. Днес положението е коренно противоположно. Държавата умишлено е превръщана във все по-безличен и неконкурентоспособен икономически фактор. Активна роля за продължаването на тази тенденция, започнала преди две десетилетия, играе и финансовото министерство. Това недвусмислно е изявено в една от неговите най-нови инициативи, наречена Пакт за финансова стабилност. В него Симеон Дянков, в явно противоречие със злополучната активност на Найденов, определя, че държавата трябва да преразпределя не повече от 37 на сто от брутния вътрешен продукт.
Е, как да не е смешен този сритан изпълнител Мирослав Найденов с абсурдните си опити да въвежда БДС, когато държавата ни вече никаква я няма? Впрочем, това не е съвсем вярно. Останала е широката й трапеза, на която е насядала армия от ненаситни чиновници.
След заявения опит на земеделския министър да се създаде държавен механизъм за контрол и санкции при спекулативни цени на храните, големите бизнес сдружения не закъсняха с откритото си недоволство, като го определиха като намеса в свободния пазар. Министър Найденов, кой частник няма да скочи като ужилен, само като чуе израза "български държавен стандарт"? В интерес на всеки от тях е киселото мляко да се натъпче с консерванти и да не се вкисва - не за три дни, а и за три месеца под парещите лъчи на лятното слънце. Налагайки тъкмо спекулативни цени, най-силните бизнес сдружения използват икономическата криза като трамплин за още по-голямо забогатяване. Естествено за сметка на бедните потребители. Хич не им е до никакви държавни мерки тепърва, които да им развалят стопанския кеф. Найденов, вземай пример от колегата си Симеон Дянков, който се ориентира по-добре. И стой по-далече от Бойко, защото, като те види, започва да гледа умно.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ