07 Март 2021неделя14:58 ч.

Срамен резултат

/ брой: 236

автор:Деси Велева

visibility 296

Много срамен за Столичната община резултат се получи от първия по рода си конкурс за граждански проекти, които ще бъдат финансирани с общински пари. Хора и организации спечелиха правото да предложат свои инициативи за решаване на наболели проблеми или просто за реализиране на идеи за по-разнообразно всекидневие. Представиха се намерения за създаване на скейтпарк, детска площадка, оригинална скулптура, каменни тенис маси, артсцени, детска читалня, фермерски пазар... Все нестандартни, но очаквани инициативи, които да обогатят обществения живот в града. Каква бе изненадата, когато се оказа, че най-много столичани са подкрепили идеята за... създаване на съвременни тоалетни в училищата!

Докато едни говорят и харчат милиони за съвременни кабинети за STEAM обучение, електронни учебници или интерактивни дъски, учениците се стискат, защото се отвращават да влязат в стари и мръсни санитарни помещения. Когато техните далечни предшественици са писали букви в пясъкa и са учили в тясна, студена и задушна стая, седнали по земята, нужниците са били външни. Днес класните стаи са дръпнали напред в технологично отношение, но "онази" работа още се върши в неудобство. Към какво успешно и качествено образование изобщо искаме да се стремим, когато на учениците не са осигурени най-елементарни хигиенни условия?! Абсурден проблем в XXI век в европейска държава, който отдавна трябваше да е в миналото, вместо да се обсъжда без притеснение.

Столичната община трябва много да се срамува, че е чакала обществото да й привлече вниманието чрез този конкурс за крещящата нужда от обновяване на тази част от училищните сгради. С програмата "София избира" кметската администрация се опита да си направи печеливш пиар, но на практика се провали и си вкара автогол. Гражданите действително получиха възможността да избират, но навряха в очите на чиновниците толкова срамен проблем, че ги направиха за смях.

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 1567

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ