19 Октомври 2021вторник08:19 ч.

Петър Мутафчиев:

Справедливо е храмовете да бъдат освободени от такса смет

ГЕРБ лъжат, че с промени в Закона за местните данъци и такси се вдигат данъците за МПС, твърди депутатът от Коалиция за България

/ брой: 247

автор:Юлия Кулинска

visibility 5

- Г-н Мутафчиев, парламентът реши на първо четене с промени в Закона за местните данъци  и такси храмовете, молитвените домове и манастири, които се използват за богослужение, да не плащат такса смет. Негови текстове предлагат и освобождаване от налог върху техни недвижими имоти, при придобиване на техни имущества, както и на поземлените имоти, върху които са построени. Вашият коментар.
-  Да, така е. Възмутен съм от поведението на опозицията по отношение на предложението да отпадне такса смет за храмовете и молитвените домове на вероизповеданията. Докато бяха на власт ГЕРБ, имаше постигнат пълен консенсус на политическите сили по темата. Сега изведнъж, изпадайки от властта, бившите управляващи скочиха срещу предложенията и обявиха, че няма да подкрепят законопроекта. Държа да уточня, че на първо четене всеки документ се приема като философия, а конкретните поправки се правят преди второто четене.
Напомням, че такса смет е разходоориентиран налог и освобождаването на сгради с религиозно предназначение от него всъщност ще се разпредели между всички нас. Считам подобен компромис за разумен. Още повече, че в редица общини храмовете, молитвените домове и манастирите са освободени от местни данъци и такси по решение на общинските съвети.
Преди дни обявихме, че правителството обсъжда вариант от 2015 г. да отпадне възможността общините да събират такса битови отпадъци в размер, определен на база данъчната оценка на недвижимите имоти, тяхната балансова стойност или пазарната им цена. Нужна е нова методика за определянето на нейния размер и се надявам, че до края на мандата си кабинетът ще я промени.
- Решението на парламента означава, че Българската православна църква и местните й поделения, както и всички регистрирани у нас вероизповедания ще получат финансови облекчения...
- Да, точно така. Държавата може и трябва да подпомага Българската православна църква и другите вероизповедания чрез парични и социални облекчения. Призовавам политическите битки в парламента и в обществото да не се пренасят в храма. Предложените промени в Закона за местните данъци и такси по никакъв начин няма да ощетят местната власт, защото, пак потварям, над 90 на сто от общините вече са освободили храмовете и молитвените домове, които се намират на тяхна територия, от такса смет. По време на дебатите беше даден пример с катедралния храм "Св. Александър Невски", който плаща милиони левове за такса смет, изчисляваща се на база на данъчната оценка, която е огромна за тази сграда. Само за джамията в София за 5 г. мюфтийството дължи над 500 000 лв. От ГЕРБ обявиха, че по принцип подкрепят идеята, но ще гласуват "въздържал се", защото не са съгласни с другите текстове в проекта. Затова попитах кога лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е искрен - когато обещава подкрепа на среща с патриарх Неофит, или когато гласува. Лично аз като българин и християнин нямам нищо против да платя повече, но със съзнанието, че е сторена една справедливост.
- При обсъждането на закона от ГЕРБ обвиниха правителството, че вдига данъците за моторните превозни средства. Така ли е всъщност?
-  Твърденията на ГЕРБ, че с промени в Закона за местните данъци и такси правителството вдига данъците за МПС, са пълна лъжа. Уточнявам, че първата поправка предвижда отпадане на преференцията за автомобили ЕВРО 2, т.е. за леки коли, които са произведени преди 2000 г.
Досега собствениците на такива автомобили трябваше да подават декларация, че имат монтирано катализиращо устройство, и след това да ползват отстъпка. Срокът на експлоатация на един катализатор е 5 години и трудно може да се отчете точно колко собственици на коли са го сменили, както и никой не може да посочи точно колко са българските граждани, които са ползвали тази отстъпка. Това означава, че липсва контролна процедура между НАП, местните данъчни служби и КАТ.
Другата поправка на закона е свързана с автомобили ЕВРО 3 и ЕВРО 4. Тя предвижда  вместо 50 на сто, отстъпката за тях да е 30 на сто. Трябва да отбележим и да признаем, че вече има и по-нов клас коли, а този данъчен текст е подчинен и на екологичната политика.
За колите, които са на над 8 години, собствениците да плащат 50% от данъка поради бедност, поради невъзможност да си купят друга. Факт е, че тези автомобили просто нямат катализатори. Те са с катализатори, на които им е изваден отвътре въгленът и цялото устройство. Ние, депутатите от Коалиция за България, имаме забележки към промените, залегнали в закона, и ще направим своите предложения между първо и второ четене на документа. Едно от тях е отстъпките да не падат драстично, да не се вдига данъкът на тези хора, да не е преференция, защото това е несериозно. Ще отбележа, че сегашната ситуация е в резултат на отсъствието на последователна политика на предишните управляващи за данъчното облагане на автомобилите.
 

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 55

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 118

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 101

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 106

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ