Според шефа на КЗП нямало двоен стандарт при храните
/ брой: 30
На базата на сравнителен анализ на само четири продукта от едни и същи марки, които се продават у нас и в Западна Европа (масло, шоколад, бонбони и консерва с риба тон), шефът на Комисията за защита на потребителите Димитър МаргАритов заключи, че вече няма двоен стандарт при храните. При проверката били открити минимални разлики в състава на четирите еднакви продукта. По думите на Маргаритов разликите в качеството са пренебрежимо малки и това не може да бъде наречено двоен стандарт, тъй като българите не консумират нито по-опасни храни, нито с по-лош състав. "Няма двоен стандарт на храни и напитки по оста изток-запад", заяви Маргаритов.
Според него трябва да се работи повече за понятието "съществена разлика". Такава е установена при някои от изследваните храни, но това не означавало, че "разликите не могат да бъдат дефинирани като разлика в полза на чуждия продукт", обясни Маргаритов. Той даде пример с шоколадов продукт, чието съдържание на протеин било по-високо, купен на българския пазар, отколкото същия десерт, но купен в чужбина.
На въпрос по-лоша храна ли ядем в България той отговори: "Не, не ядем по-лоша храна, не пием по-лоши продукти."