03 Октомври 2023вторник04:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Искам думата

Споделени въпроси за моята партия

Трябва да си отговорим на тях и да намерим решения, иначе ще си останем само с говоренето

/ брой: 156

автор:Трифон Митев

visibility 3314

Заковахме вече трето място в политическата таблица с ясна перспектива, ако пак ни споходят предсрочни избори, за четвърто-пето място.

Не ни е виновен българският избирател. Нито инженернитe проекти - от СДС насам, заедно с НДСВ, "Атака", Бареков и "протестърските партии"  - проекти без социална база и без идеология, с популизъм и неизменно отрицание на всичко и на всички; някои - времянки, други - като десетилетни кърлежи. Всички те наистина заслужават анализ - защо и как се явяват.

Но по-напред самоанализ е потребен на БСП.

За изминалите 30 години все се трупат въпроси, чиито отговори избягваме. Премълчаваме ги, нагаждайки се към конюнктурата. Остават без отзвук спорадичните призиви за анализ въобще на участието ни като партия в обществено-политическия живот на страната през последните три десетилетия: за управлението при Луканов, Жан Виденов, Първанов, Станишев. За десните наши решения като плоския данък (по силата на дисциплината и аз гласувах тогава в Народното събрание, за мой срам!), за американските бази (не ги гласувах заедно с Петър Мръцков, Златко Златев и още някои колеги от парламентарната група, въпреки "партийното" решение), за посещението на външния ни министър Вигенин при бандеровци в Киев... За гузното мълчание по отношение на Русия заради едната евроатлантическа "солидарност" - къде потъна програмата за братските отношения с Русия и руския народ, приета от ВС на БСП по времето на Георги Първанов?

За нашата "опозиционност"! - защо избирателят не я припознава?

Знам отговора, с който се оправдаваме - избирателят с гласуване оценява. И той го прави - без да настоява за отговори, натиква ни в ъгъла на политическия живот, без да се интересува от "компенсаторните" ни опити да искаме писмени споразумения с този или онзи. Не се впечатлява от богатата ни история, нито от построените няколко Българии през онези 45 години!

Защото не си поглеждаме кривиците - по думите на Левски. Ако в БСП днес някой продума за кривици, поредният председател веднага го кръщава, че е вътрешнопартийна опозиция, което прави трудно да бъдеш социалист в Социалистическата партия - да не продумаш нещо по-различно от "височайшето"!...

Нито Станишев, нито Нинова са имали или имат опозиция, сами си говореха и говорят за това, защото е по-лесно. И аз не съм опозиционер. Опозиция има, когато се сблъскват идеи, програми - като при дядо Благоев и Сакъзов, например. Но от IV етаж на "Позитано" 20 не блика идеология. Нашата идеология остана в книгите - думата социализъм не се споменава вече от ръководството.  За стратегическата си цел - смяна на капиталистическите отношения със социалистически - както наскоро в ДУМА припомни Кръстьо Трендафилов, не говорим ни в партийните среди, ни в обществото.

Много ли са членовете на БСП днес, особено по-младите, които познават историята на партията? Мислим ли, че вече не ни трябва да четем Маркс, Енгелс и Ленин, Благоев и Димитров? Но има ли и нещо полезно да прочетем от някои наши  ръководители през последните години, което да даде теоретична светлина в партийното строителство и осъвременяване на идеите ни? Надяваме се на нова програма - партията участва ли в това начинание? Или по думите на един от близките на Станишев съратници: "Ние мислим и решаваме, вие изпълнявате!"

Не сме ли в криза, след като двама председатели на ВС на БСП и няколко членове на Изпълнителното бюро не са вече в партията? И оставките! - с последващи кризи в партията и в държавата; със себеотрицание бе отхвърлено  искането за оставка и на председател с инициирани от него декларации в "подкрепа" - докато "личната" му кауза да събори Бойко Борисов ни закова встрани от резултатното участие в живота на обществото. Днес тези "подкрепящи" най-много го винят за недоброто здраве на БСП.

И след измамния "демократичен" връх цялата партия да избира председателката, избрана и под възторзите на екипа си на последния парламентарен вот, стигнахме на третото място - всъщност, делим с едни други трето-четвърто. Тъжното е, че вече сме набрали скорост за надолу... Протестите на членове на БСП пред "Позитано" 20 са предупреждение... Там не бяха 50-60 недоволници, а социалисти, членове на БСП, и пренебрежението към тях е голяма грешка! Представите ли си такова пренебрежение от страна на Александър Лилов, например? Той щеше да говори с тях! Съизмерването е безсмислено... Настрана това, че всеки от протестиращите води след себе си социалисти, които му вярват - и има защо!

За нашите коалиции предстоящите ни разговори са отделни, дълги и трудни.

Въпроси! - за тях трябва разговор в цялата партия - за демографския проблем в БСП и в обществото, за живота в ОПО, повечето от които са само в справките за членския внос, за кадрите - къде изчезна подготвеният още от Красимир Премянов пленум за кадровата политика и кадровата работа в БСП? Разговор за ново начало - възраждане на социалистическата идея и идеологията, за организационни промени - ако щете и презаписване на партийните членове. За Устава и печатните партийни органи - за осигуряване на техния живот и въздействие - като при Благоев и Кирков, а не по правилата на "свободния пазар"... И за нашето достойно и полезно място в обществения живот на България!

Много въпроси, неизговорени, защото "все не им е времето", а всеки избор ни тласка все надолу... Но вече и времето припира - дори президентските избори не са пречка, двойката Радев-Йотова ще получи подкрепата на мнозинството социалисти и без партийни решения.

И така - заседание на конгреса. Да се изговорим! Но с разговори още отсега в ОПО, общинските съвети и сред делегатите на конгреса. И на заседанието да имаме работещи решения, защото, както върви досега работата - единствено с желанието за конгресно заседание, може да си останем само с голямото говорене...

За осем месеца банките са спечелили рекордните 2,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 189

НАП публикува новите си сметки

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 189

ЕК дава още пари за терминала в Александруполис

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 189

"Булгаргаз" предлага газът през октомври да е с 4,6 % по-евтин

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 189

Словашките социалисти начело след вота

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 189

Взрив в центъра на Анкара

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 189

Няма българизация, а сърбизация в РСМ

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 189

Китай празнува за пръв път след КОВИД-19

автор:Таня Глухчева

visibility 209

/ брой: 189

Под игото на ЕС

автор:Нора Стоичкова

visibility 295

/ брой: 189

Есесовците на властта

автор:Александър Симов

visibility 320

/ брой: 189

Путин спечели в Словакия

автор:Таня Глухчева

visibility 281

/ брой: 189

Време е за промяна на порочния модел на управление!

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 189

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ