20 Октомври 2019неделя16:47 ч.

Специализантите ще бъдат с предварителен договор

/ брой: 188

автор:Аида Паникян

visibility 142

Специализиращите по държавна поръчка лекари ще могат да сключват предварителен договор с болницата, в която ще работят в следващите 3 години, предвиждат последните промени в проекта за Наредба 1 за специализациите. Младите лекари ще избират лечебното заведение и областта от списък, представен от МЗ. Промените се правят среща на здравния министър с младите медици и представители на БЛС. Публикуваната в момента Наредба 1 на МЗ предвижда специализантите по държавна поръчка да бъдат разпределяни в болници, избрани от МЗ след края на обучението им. "Посоченият ред води до несигурност за специализантите, тъй като при започване на обучението си те не знаят къде ще работят след придобиването на специалност", пише в мотивите за промяна на нормативния акт. След промените те предварително ще знаят къде ще работят след специализацията (лечебното заведение, което им е работодател и което е получавало субсидия). 

Промените дават възможност да се осигури държавно финансиране при обучението на необходимите медицински специалисти и за лечебните заведения, които не са бази за обучение - общински болници и др., които ще могат да сключат договор с университетска база, финансирана от МЗ, в която да пращат специализантите си.

Базите за обучение ще обявяват свободните места за специализанти на интернет портал, който ще бъде разработен и ще се поддържа от МЗ, а дотогава ще се информират по стария ред. В момента заемането на местата става след конкурс, но младите смятат, че няма конкретни критерии за избор на кандидата. С наредбата МЗ определя като критерии средния успех от следването и от държавните изпити, оценките по дисциплини, най-близки до специалността, резултата от проверка на познанията на кандидата по специалността, за която кандидатства и др.

ЕК иска да върнем 11 милиона лева за обхода на Габрово

автор:Дума

visibility 1849

Масови жалби от лошо качество на водата

автор:Дума

visibility 593

/ брой: 200

Може да загубим пари за магистрала "Струма"

автор:Дума

visibility 434

/ брой: 200

Ивелин Николов: Габрово има шанс да поеме по нов път

автор:Ина Михайлова

visibility 2478

/ брой: 200

Датата

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ