13 Август 2020четвъртък19:53 ч.

Специализантите ще бъдат с предварителен договор

/ брой: 188

автор:Аида Паникян

visibility 444

Специализиращите по държавна поръчка лекари ще могат да сключват предварителен договор с болницата, в която ще работят в следващите 3 години, предвиждат последните промени в проекта за Наредба 1 за специализациите. Младите лекари ще избират лечебното заведение и областта от списък, представен от МЗ. Промените се правят среща на здравния министър с младите медици и представители на БЛС. Публикуваната в момента Наредба 1 на МЗ предвижда специализантите по държавна поръчка да бъдат разпределяни в болници, избрани от МЗ след края на обучението им. "Посоченият ред води до несигурност за специализантите, тъй като при започване на обучението си те не знаят къде ще работят след придобиването на специалност", пише в мотивите за промяна на нормативния акт. След промените те предварително ще знаят къде ще работят след специализацията (лечебното заведение, което им е работодател и което е получавало субсидия). 

Промените дават възможност да се осигури държавно финансиране при обучението на необходимите медицински специалисти и за лечебните заведения, които не са бази за обучение - общински болници и др., които ще могат да сключат договор с университетска база, финансирана от МЗ, в която да пращат специализантите си.

Базите за обучение ще обявяват свободните места за специализанти на интернет портал, който ще бъде разработен и ще се поддържа от МЗ, а дотогава ще се информират по стария ред. В момента заемането на местата става след конкурс, но младите смятат, че няма конкретни критерии за избор на кандидата. С наредбата МЗ определя като критерии средния успех от следването и от държавните изпити, оценките по дисциплини, най-близки до специалността, резултата от проверка на познанията на кандидата по специалността, за която кандидатства и др.

Влак удари кола на жп линия, има пострадали

автор:Дума

visibility 37

Ревизоро обяви край на джиповете при Рилските езера

автор:Дума

visibility 116

Тотален провал на летния сезон

автор:Дума

visibility 699

/ брой: 154

Задават се по-скъпо парно и топла вода

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 154

Нова ядрена мощност - приоритет на държавата

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 154

Къщите около София са най-търсени в пандемията

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 154

Човечеството върви към нова световна война

visibility 712

/ брой: 154

Бил ли е масон цар Борис III?

автор:Христо Георгиев

visibility 417

/ брой: 154

За уродливостта на нормалното

автор:Владимир Георгиев

visibility 324

/ брой: 154

Българи срещу българи

автор:Петра Ташева

visibility 268

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ