28 Януари 2020вторник17:50 ч.

Специализантите ще бъдат с предварителен договор

/ брой: 188

автор:Аида Паникян

visibility 283

Специализиращите по държавна поръчка лекари ще могат да сключват предварителен договор с болницата, в която ще работят в следващите 3 години, предвиждат последните промени в проекта за Наредба 1 за специализациите. Младите лекари ще избират лечебното заведение и областта от списък, представен от МЗ. Промените се правят среща на здравния министър с младите медици и представители на БЛС. Публикуваната в момента Наредба 1 на МЗ предвижда специализантите по държавна поръчка да бъдат разпределяни в болници, избрани от МЗ след края на обучението им. "Посоченият ред води до несигурност за специализантите, тъй като при започване на обучението си те не знаят къде ще работят след придобиването на специалност", пише в мотивите за промяна на нормативния акт. След промените те предварително ще знаят къде ще работят след специализацията (лечебното заведение, което им е работодател и което е получавало субсидия). 

Промените дават възможност да се осигури държавно финансиране при обучението на необходимите медицински специалисти и за лечебните заведения, които не са бази за обучение - общински болници и др., които ще могат да сключат договор с университетска база, финансирана от МЗ, в която да пращат специализантите си.

Базите за обучение ще обявяват свободните места за специализанти на интернет портал, който ще бъде разработен и ще се поддържа от МЗ, а дотогава ще се информират по стария ред. В момента заемането на местата става след конкурс, но младите смятат, че няма конкретни критерии за избор на кандидата. С наредбата МЗ определя като критерии средния успех от следването и от държавните изпити, оценките по дисциплини, най-близки до специалността, резултата от проверка на познанията на кандидата по специалността, за която кандидатства и др.

"Тренд": Всеки втори е против приемането на еврото

автор:Дума

visibility 134

С 5% поскъпнаха храните на едро за седмица

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 18

Жертвите на коронавируса вече са над 100

автор:Дума

visibility 53

Крайнодесните губят важни местни избори

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 18

Словенският премиер хвърли оставка

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 18

Дуда: Червената армия освободи Освиенцим

автор:Дума

visibility 470

/ брой: 18

Тресе се третият мандат на Борисов

автор:Йонко Бонов

visibility 1260

/ брой: 18

Вместо сбогом на Валя Чрънкина

visibility 496

/ брой: 18

Датата

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 18

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ